Els nominats als Premis de la Crítica d’Arts Escèniques

Els Premis de la Crítica d'Arts Escèniques donen a conèixer els nominats i les noves activitats que se celebraran enguany

La Crítica d’Arts Escèniques ja té les seves propostes finalistes del 2023. Els guanyadors es donaran a conèixer el pròxim dilluns 18 de març a les set de la tarda al Teatre Romea, en un acte conduït per Laura Contreras (La Xarxa+) i Jofre Font (3Cat).

'Cavallet de mar o el peix invisible' té dues nominacions als Premis de la Crítica. © Marta Caravaca / Gusto Audiovisual
‘Cavallet de mar o el peix invisible’ té dues nominacions als Premis de la Crítica. © Marta Caravaca / Gusto Audiovisual

A la secció de teatre la proposta més destacada és L’alegria que passa, el musical de Dagoll Dagom que té nou nominacions. Entre els premis als quals opta hi ha el de Millor Musical i el de Millor Adaptació/Dramatúrgia. A més, té doble probabilitat de guanyar els guardons de Millor Actriu i Actor de Musical, perquè té dues nominacions en aquestes categories. Entre els nominats a Millor Espectacle hi trobem l’extens i ambiciós espectacle Vudú (3318) Blixen d’Angélica Liddell, que només es va veure dos dies al Temporada Alta, i dues produccions del Teatre Lliure: Le congrès ne marche pas de La Calòrica i el muntatge de Tots eren fills meus dirigit per David Selvas. Tant La Calòrica com el muntatge de David Selvas també opten a quatre premis més, quedant empatats amb cinc nominacions amb el monòleg Tot el que passarà a partir d’ara, escrit per Joan Yago i dirigit per Glòria Balañà al Lliure de Gràcia, i la versió escènica de La plaça del diamant que Carlota Subirós va estrenar al Grec Festival i al Teatre Nacional de Catalunya, amb una adapatació feta a quatre mans amb Ferran Dordal.

En la categoria de dansa es disputen el premi a Millor Espectacle Nacional A BEGINNING_expanded version d’Aurora Bauzà & Pere Jou, Autoodi de la companyia l’Esbord i Rèquiem de la llum de l’Orfeó Català i Marina Mascarell. També destaca la doble nominació de l’espectacle La Reina del Metal, de Vanessa Aibar i Enric Monfort, que opta als premis de Millor Coreografia i Millor Ballarina.

L’espectacle Solo del pallasso gallec Roi Borrallas també ha rebut una doble nominació com a Millor Espectacle pels jurats de Teatre Familiar i de Circ. Les companyies Ortiga i Engruna Teatre són les altres dues finalistes del premi de Teatre Familiar i el Col·lectiu Mur i la companyia de Comediants La Baldufa, els de Circ. Pel que fa al premi d’Arts de Carrer, els tres finalistes són Idiòfona, de Joan Català, Plata, del Col·lectiu Big Bouncers i el Ramat simfònic de Quim Girón i Moon Ribas.

Destaca també la doble nominació del dramaturg mallorquí Pau Coya, que opta al premi Nova Veu de la Crítica Jove i al guardó de Revelació dels premis de Teatre. En el primer cas, el jurat jove l’ha nominat per l’obra Cavallet de mar o el peix invisible i, en el segon, el jurat de Teatre l’ha nominat per aquest mateix text i per l’obra Pols de diamant.

A més, aquest any, la celebració comptarà amb tres activitats paral·leles que van més enllà de la gala de lliurament dels premis. La primera és L’escudella de les arts escèniques. Ni pilota ni mandonguilla, una activitat participativa que vol contribuir a cohesionar el sector amb humor i reflexió conjunta. L’acte estarà dinamitzat pel col·lectiu L’Última Merda i està adreçat a tots els estaments del sector escènic, des de la gestió i la programació fins al públic, incloent-hi artistes, premsa i tècnica. Tindrà lloc el dimarts 12 de març a la tarda, a la Nau Ivanow, i per poder-hi participar cal inscripció prèvia aquí.

La segona proposta és un debat amb tres nominats en categories relacionades amb la dramatúrgia. Anna Rosa Cisquella (L’alegria que passa), Pau Coya (Cavallet de mar o el peix invisible / Pols de diamant) i Joan Yago (Tot el que passarà a partir d’ara); parlaran en un acte moderat per la crítica de Núvol Ana Prieto Nadal. L’activitat, que es fa en col·laboració amb la Fundació SGAE, serà el dijous 14 de març (19 h) a la seva seu de Barcelona i és gratuïta i oberta a tothom.

Per últim, el dimecres 10 d’abril es celebrarà la cloenda dels premis amb una jornada professional adreçada a entitats socials i culturals per a reivindicar la capacitat de la cultura de contribuir a l’empoderament, socialització i gaudi, especialment en els col·lectius més arraconats. Al matí, a la Seu de l’SGAE, hi haurà dues taules rodones amb entitats que uneixen els dos vessants. A la tarda, les activitats es realitzaran a La Bonne, on hi haurà la projecció de diversos curtmetratges de tres dels projectes guanyadors del Premi Maria José Ragué (Projecte VACA, NUS Cooperativa i el Projecte Artístic Comunitari de l’Antic Teatre). Finalment, hi haurà un assaig obert d’aquest últim grup dirigit per Marta Galán Sala i Montserrat Iranzo i Domingo. Aquesta jornada és la primera part d’un projecte més extens, CURACULTURA, amb el que l’entitat de prescripció cultural Recomana vol apropar-se a la prescripció social. Per a poder assistir-hi cal inscripció prèvia aquí.

Podeu consultar més informació sobre els premis i totes les nominacions al web de Recomana.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació