Alícia Gorina dirigeix la nova adaptació d’Ifigènia

Pere Arquillué, Emma Vilarasau i Marta Ossó protagonitzen la darrera adaptació del clàssic Ifigènia, que s’estrena el 24 d’abril al Teatre Lliure.

Edgar Caride

Edgar Caride

Músiques, cultures i altres bombolles

Aquest dimecres 24 d’abril el Teatre Lliure de Montjuïc estrena la primera adaptació d’un clàssic grec per part de la directora Alícia Gorina. A Ifigènia, el dramaturg Albert Arribas ha unit en una sola peça teatral els dos textos clàssics del poeta grec Eurípides: Ifigènia a Àulida i Ifigènia entre els taures, per narrar la història completa de la filla major del rei Agamèmnon i la reina Clitemnestra. Aquella a qui Agamèmnon es va veure obligat a immolar per fer arribar la seva flota fins a Troia per participar en la mítica guerra.

Imatge d'Ifigènia © Sílvia Poch
Una escena de l’espectacle ‘Ifigènia’. © Sílvia Poch

L’acció d’Ifigènia comença amb un primer acte que narra els successos d’Ifigènia a Àulida, en ple esclat de la guerra de Troia. L’obra consta, aquí, d’una posada en escena canònica de tragèdia grega que acaba amb el sacrifici de la protagonista. Salvada in extremis per la deessa Artemisa, és enviada d’immediat a l’illa de Tàuride, on comença el segon acte i els fets d’Ifigènia entre els taures. Allà, la seva missió és matar a qualsevol grec que gosi trepitgi l’illa. El conflicte esclata en el moment que, molts anys després, arriba a l’illa Orestes, germà petit d’Ifigènia, que no havia arribat a conèixer mai en persona. En el muntatge de Gorina, l’adaptació d’aquest segon acte es tracta amb una vessant més experimental que introdueix els conceptes de foscor, violència i caos barrejats amb el simbolisme i l’onirisme.  

Pere Arquillué, Emma Vilarasau i Marta Ossó encarnen les veus protagonistes d’una història sobre la perpetuació de les cadenes de violència, la utilització que fem els humans de les deïtats i els tòpics de la verge sacrificada. Albert Pérez i Pau Vinyals completen el repartiment principal que s’acompanya de la música d’Arnau Vallvé i d’un cor de veus femenines format per Cèlia Castellano, Daniela Fumadó, Júlia Genís, Laura Roig i Neus Soler, que representa totes les noies que han estat víctimes de les estructures patriarcals, apareixent com a fantasmes de la societat que ens conviden a revisar la història amb sentit crític.  

La peculiaritat rau en el fet que tant Arquillué com Vilarasau encarnaran pares i fills d’aquesta nissaga dels aqueus. L’actor farà d’Agamèmnon i Orestes, indistintament, mentre que l’actriu interpretarà a Clitemnestra i Ifigènia en el primer i el segon acte, respectivament. Pau Vinyals serà l’heroi Aquil·les i Albert Pérez, Menelau, el germà d’Agamèmnon i marit d’Helena de Troia abans del segrest perpetrat per Paris. Per contra, Marta Ossó farà d’Ifigènia en aquells passatges on el personatge no és interpretat per Vilarasau.

Alícia Gorina assegura que va descobrir la figura d’Ifigènia amb l’obra E.R. de Josep Maria Benet i Jornet, i que va quedar captivada per les possibles interpretacions dels motius que duen el personatge a canviar d’opinió i passar de voler viure, a acceptar un sacrifici imposat. La directora pretén trencar amb la lògica del sacrifici i de la violència perquè, segons ella, Ifigènia assumeix el seu sacrifici des de la dignitat i l’ètica personal quan es nega a matar el seu germà. La nova adaptació planteja un final alternatiu a una història que es representa des de fa més de 2.500 anys, reivindicant que els humans som responsables dels nostres actes i no pas els déus.

L’espectacle, de dues hores de duració, es podrà gaudir del 24 d’abril al 2 de juny a la Sala Fabià Puigserver del Teatre Lliure, de dimarts a dissabte a les 19h, i els diumenges a les 18h.

Podeu trobar tota la informació sobre l’obra i les entrades a la pàgina web del teatre.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació