Aibar, Monfort i Collado enceten el març del Mercat de les Flors

Aquest cap de setmana, el Mercat de les Flors presenta els espectacles ‘La Reina del Metal’ de Vanessa Aibar i Enric Monfort, i ‘Hacia un sol Negro’ de Joaquín Collado.

Edgar Caride

Edgar Caride

Músiques, cultures i altres bombolles

El mes de març és el gran mes de la dansa a Barcelona i Rodalies. Una dotzena de municipis de la demarcació acullen des de fa set anys el festival Dansa Metropolitana. Per començar a escalfar motors, però, el Mercat de les Flors s’anticipa a l’àmplia programació del certamen amb un premiat espectacle de la bailaora Vanessa Aibar i el percussionista Enric Monfort. Aquest espectacle de gran format anirà acompanyat d’un solo del coreògraf i ballarí Joaquín Collado, primera peça del Dansa Metropolitana que veurem al Mercat.

Escena de 'La reina del metal', de Vanesa Aibar & Enric Monfort. © Gerardo Sanz
Escena de ‘La reina del metal’, de Vanesa Aibar & Enric Monfort. © Gerardo Sanz

La Reina del Metal de Vanessa Aibar i Enric Monfort

Els dies 29 de febrer i 1 de març a les 20h es presentarà la primera de les obres, La Reina del Metal. La peça explora els límits dels llenguatges artístics respectius dels seus creadors (la dansa i el moviment en Vanessa Aibar; la música i el so en Enric Monfort), fusionant-los en una única expressió en un intent de connectar profundament amb el jo interior tant dels intèrprets com del públic.

La proposta integra el flamenc en un context contemporani, inspirant-se en tots aquells rituals que busquen transcendir els límits físics. La figura del metall esdevé clau simbòlicament, explorant com la rigidesa i la solidesa d’aquest element mal·leable pot transformar-se en quelcom suau en un procés de canvi dur i extens.

L’espectacle esdevé una litúrgia on so, moviment i espai es confonen, involucrant espectadors i artistes en un espai compartit que cerca un canvi real i tangible en tots els implicats. La música de l’obra està concebudacom un element dramatúrgic més dins d’un projecte que compta amb tecnologies avantguardistes com el 4D Sound. El so aconsegueix cobrar vida pròpia, interactuant amb els moviments de la bailaora Vanessa Aibar, als quals s’hi uneix en directe l’estil de percussió contemporània d’Enric Monfort junt amb altres elements electrònics.

L’obra, estrenada l’any passat al Muziekgebow d’Amsterdam, ha rebut el Premi Max 2023 al Millor Espectacle de Dansa i el premi Millor Espectacle de la 40ª Feria de Artes Escénicas de Andalucía, entre d’altres reconeixements professionals.

Joaquín Collado presenta 'Hacia un sol negro' | Cedida pel Mercat de les Flors
Joaquín Collado presenta ‘Hacia un sol negro’ | Cedida pel Mercat de les Flors

Hacia un sol negro de Joaquín Collado

De l’1 al 3 de març a les 19h, en el marc del Festival de Dansa Metropolitana, tindrà lloc el segon dels espectacles: Hacia un sol negro de Joaquín Collado.

Hacia un sol negro és una invitació a mirar més enllà de les aparences i a abraçar totes les nostres contradiccions. Planteja la pregunta de com estar en relació amb aquestes, amb tots els nostres rostres i vides, acceptant que estem constantment en trànsit i que cap nom pot contenir una realitat canviant.

L’obra suposa una exploració profunda de temes com la transformació, la monstruositat i la representació. Joaquín Collado continua així el treball iniciat amb la seva peça anterior Zoo! (2021) i ens proposa reflexionar sobre la naturalesa de l’ésser humà, el concepte del cos fictici i les múltiples dimensions de la dansa per mirar què hi ha darrere de la hipervisibilitat i la hiperexposició.

El cos, el ball i els materials tèxtils es converteixen en els protagonistes de la peça, que desafia les idees convencionals de la bellesa i la perfecció. El coreògraf intenta jugar amb distintes eines metodològiques per explorar les múltiples capes de la nostra existència mitjançant dicotomies basades en les idees d’oposició i contradicció, com ho són la lleugeresa i la pesadesa, la norma geomètrica i la seva desviació o la bellesa i la ferida.

Collado serà el primer artista que el Mercat de les Flors acollirà durant la 7a edició del Dansa Metropolitana. Al ballarí castellà-manxec el seguiran la companyia francesa del Chaillot – Théâtre dirigida per Rachid Ourandame, la companyia catalana Animal Religion i la prestigiosa Sidney Dance Company, entre d’altres.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació