Còmic d’aquí i d’allà

Novetats de còmic que podreu trobar a La Setmana del Llibre en Català

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

El pròxim diumenge 10 de setembre, La Setmana del Llibre en Català dedicarà tota una tarda a parlar de còmic i de les seves novetats editorials. Un fet del tot impensable fa només un lustre. Un senyal inequívoc de l’efervescència que, d’un temps ençà, està experimentat el món del novè art a casa nostra. La versatilitat del gènere gràfic és tan àmplia que, a través de les vinyetes i les historietes es pot abordar pràcticament qualsevol tema: des de la memòria històrica a la ciència-ficció, passant per l’assaig, les intrigues familiars, la denuncia o les aventures i històries d’amor. Les il·lustracions també poden adaptar obres de teatre i peces poètiques. Podem afirmar, doncs, sense por a equivocar-nos, que existeix un còmic per a cada lector. L’important és trobar el que més escaigui a cadascú, per això repassem a continuació algunes de les novetats que aquest any que podreu trobar a La Setmana.

Il·lustració de Glàfira Smith (Andrea Ferrando) del llibre «Els homes són llops»
Il·lustració de Glàfira Smith (Andrea Ferrando) del relat «Els homes són llops», guanyador del III Premi Ara de Còmic en Català

Manga

Norma Editorial és, segurament, una de les editorials de còmic més veteranes de casa nostra. Constantment treu novetats al mercat i és especialment prolífica la seva línia de manga que, des de l’any passat, ha expandit els seus títols en català. Ara mateix, sota el segell de Norma podeu trobar en la nostra llengua sèries reconegudes com Tokyo Revengers (divendres 8 de setembre surt a la venda el catorzè volum de la col·lecció) o Chainsaw Man, Guardians de la Nit i Jujutsu Kaisen que arribaran, tots, al seu onzè volum, aquest mateix divendres.

Aquest any, l’editorial també ha publicat en català l’edició col·leccionista de Neon Genesis Evangelion, conegut popularment com a Evangelion (amb dos números publicats, ara com ara, d’un total de set) i el primer número d’una edició especial de Death Note que constarà de sis volums (el segon no trigarà a arribar). Ambdós títols són rellevants dins de la història del manga i els seus respectius animes van ser emesos, amb notable èxit, al desaparegut Canal 3XL.

Després de cloure les sèries curtes de Dodoma i Grendel, dues aventures fantàstiques breus, de només tres volums, ideals per iniciar-se en el món del manga, el segell Kaji Manga tira endavant les seves grans novetats d’aquest any: la romàntica Orange, d’Ichigo Takano, i la peculiar versió dels contes de fades de Tabasa Iori a Joc d’heroïnes. Ambdues sèries ja van pel tercer volum. Aquest setembre, a més, coincidint amb La Setmana del Llibre en Català, publicarà, el dia 14, l’entranyable història fantàstica d’Un estiu a Tsurumaki de Shinya Komatsu.

En canvi, el Grup Planeta, més enllà de la mítica Bola de Drac, continua amb la publicació en català de sèries com Haikyū!! (5 volums) i My Hero Academia (32 volums)  als quals se’ls ha afegit, des d’abril, la popularíssima i esperada One Piece (3 volums). I el segell manga de Penguin Random House a Espanya, Distrito Manga, ja ha publicat quatre volums en català de la sèrie juvenil Wind Breaker de Nii Satoru.

Per la seva banda, Ooso Comics ha publicat recentment diversos títols relacionats amb el popular Gō Nagai, figura destacada del manga dels anys setanta i inventor del gènere dels super robots o meca. En aquest sentit, l’editorial pradenca ha publicat els dos volums de la sèrie Cuite Honey 90’s, que recull les aventures publicades als anys noranta d’aquest personatge de culte; els dos volums de Getter Robot, pionera del gènere meca, i els quatre volums de Dynamic Heros, un divertit crossover que aglutina la majoria de personatges de Nagai.  

Assaig il·lustrat i còmic històric

Més enllà del manga, Norma també ha publicat dos títols força notables aquest any. El primer és El museu, una inclassificable obra d’art on el crític literari Jordi Carrión ens brinda un magnífic assaig sobre què és un museu. Acompanyat del ric i acolorit traç de Sagar Forniés, també serveix com a breu compendi de la història de l’art i fa un excel·lent homenatge al MNAC. Un còmic que farà les delícies dels amants de l’art i de la il·lustració, però també de la història i de qualsevol responsable museogràfic que tingui el gust de llegir-lo. Personalment, considero que és un dels títols més notables d’aquest 2023.

Norma també ha reeditat en català L’art de volar, la magna novel·la gràfica del guionista Antonio Altarriba i el dibuixant Kim, guardonada amb el Premi Nacional de Còmic el 2010 i reconeguda com la Millor Obra del Saló del Còmic de Barcelona d’aquell mateix any. 

Aquesta nova edició no només permet recuperar un dels títols més reconeguts del còmic nacional sinó que ve acompanyada de la primera edició catalana de la seva segona part, L’ala trencada, publicada originalment en castellà l’any 2016. Ambdós títols conformen un díptic on Altarriba repassa la vida íntima dels seus pares alhora que ofereix una revisió crítica de la història recent d’Espanya. Tot plegat, il·lustrat per un dels autors més veterans de la revista satírica El Jueves, en Kim, pare del cèlebre personatge Martínez el Facha.

Un altre assaig il·lustrat que arribarà a les llibreries aquest mes de setembre és l’adaptació gràfica de L’infinit dins d’un joc, l’elogiada investigació sobre la història dels llibres i de l’edició que Irene Vallejo va publicar el 2019. L’il·lustrador badaloní Tyto Alba ha estat l’encarregat de l’adaptació publicada per Columna Edicions.

L’Editorial Finestres, en canvi, ha aglutinat el millor talent de la tercera convocatòria del Premi Ara de Còmic en Català a Vinyetari 3; una flamant antologia que recull vuit històries d’onze creadors –entre dibuixants i guionistes– inclosa la peça guanyadora Els homes són llops, de Glàfira Smith (Andrea Ferrando), i la finalista, Big Bang, de Robert Massó i el mateix Jordi Carrión autor d’El museu. Un recull on trobareu mostres de reporterisme gràfic, autoficció, experimentació gràfica, còmic històric i testimonis en primera persona.

Còmics internacionals en català i talent nacional

El dimecres 13 de setembre, en plena celebració de la Setmana, Finestres publicarà la seva darrera novetat: Roaming,on la il·lustradora canadenca Jillian Tamaki i la seva cosina, la guionista Mariko Tamaki, se serveixen de l’escenari novaiorquès per bastir una trama amorosa que explora les complexitats dels vincles d’adolescència entre un trio d’amigues que són de viatge a la ciutat dels gratacels.

Entre les últimes novetats internacionals de Finestres, a punt de complir dos anys d’existència, també destaca un dels títols més rellevants del premiat autor quebequès Chester Brown, Louis Riel: una biografia en còmic, i l’excel·lent novel·la d’intrigues i misteris familiars La propietat, de la reputada il·lustradora israeliana Rutu Modan. Així com el despreocupat assaig astrològic de la sueca Liv Strömquist, presentat sota l’explícit títol d’Astrologia lleugera.

També convé rescatar els dos grans títols amb què Finestres va encetar l’any: Què, l’obra d’en Max –pseudònim de Francesc Capdevila i Gisbert– guanyadora de la primera edició del Premi Finestres de Còmic en Català, i El Gran Buit, l’obra debut de Léa Murawiec premiada al Festival del Còmic d’Angulema 2022.

Còmic juvenil i noves col·leccions

Una altra de les grans novetats d’aquest setembre és la continuació de les futuristes i acolorides aventures de l’Atari i la Tika al segon volum de la saga juvenil Noceà, del dibuixant sabadellenc Ricard Efa, que l’editorial Mai Més traurà en català aquest mateix divendres dia 8, simultàniament a les seves edicions en castellà i francès.

A més a més, cal celebrar l’edició recopilatòria de Les aventures d’en Massagran, tot un clàssic de la il·lustració de casa nostra. Combel Editorial s’encarrega d’aquest projecte, amb la col·laboració de la Fundació Folch i Torres, que estarà format per tres volums; els dos primers es publicaran el setembre de 2023 i el tercer veurà la llum el 2024. Es tracta d’un recull de totes les historietes publicades als anys vuitanta i noranta per Ramon Folch i Camarasa, amb il·lustracions de Josep M. Madorell, inspirades en el popular personatge creat a principis del segle XX, pel seu pare, Josep Maria Folch i Torres.

Un altre motiu d’alegria és la perseverança del segell gràfic de Comanegra que amb Ombres de colors, publicarà el primer títol en solitari d’Oriol Malet. Un còmic on s’aborda l’abandó escolar prematur tot deslliurant-lo dels estigmes socials que massa sovint se li associen. Per elaborar-lo, Malet ha comptat amb l’ajut de la Fundació Bofill i ha parlat directament amb desenes de joves que han deixat o s’estan plantejant deixar els seus estudis, amb l’objectiu de mostrar la diversitat i transversalitat de perfils dels qui decideixen abandonar els estudis abans d’hora, així com l’heterogeneïtat dels motius i les causes que, cada any, duen a milers de joves a fer aquest pas.

També és una bona notícia la decisió de Godall Edicions d’emprendre una nova col·lecció gràfica gràcies a la bona rebuda dels volums de Victoria Lomasko publicats anteriorment per l’editorial: L’última artista soviètica (2022) i Altres Rússies (2020). La seva nova col·lecció «Gargot» s’ha iniciat aquest estiu amb una edició bilingüe –catalana i aranesa– del poema La princesa cavaller/Era princessa cavalèr de Sònia Moll, il·lustrada per Eric Sancho Brú, i amb el colpidor relat autobiogràfic de la dibuixant estatunidenca Erin Williams a En tren: autobiografia de la vergonya. Un àlbum que lloa el poder curatiu de la sororitat i on Williams narrar la seva lluita contra l’alcoholisme i el procés de recuperació després d’una vida marcada per contínues relacions sexuals insatisfactòries i, sovint, no consentides.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació