El moment que no surt mai a les cançons

En el desengany, hi ha tant o més autoengany que en l'enamorament

El fàstic és la millor drecera per treure’ns un nom de sobre. Diuen que saps que has superat una història quan mires la persona que havies desitjat i t’envaeix una sensació d’angúnia. De repulsió, fins i tot. De retret contra un mateix perquè, havent passat pel desengany, la lògica que va menar-te a la idealització d’aquell qui et va enlairar, ja no fa cap sentit. L’espai que ocupava l’ideal és un forat, totes les seves gràcies et fan vergonya, i tot el que te’n va agradar al principi ara sents que et deixa en ridícul. El desencantament està fet mig d’aterratge a la realitat, de retorn a la lucidesa, i mig d’instint de supervivència. El present intenta convèncer el passat que ja no vol allò que un dia va voler.

Curiosament, parlem de “desengany” i “desencantament” com si l’enamorament ens hagués fet víctimes de fetilleria, i com si l’altra cara de la moneda fos el retorn a l’honestedat com a antídot. Com si la submissió a allò que ens semblava més gran que nosaltres ens hagués rebregat fins a l’última engruna de voluntat. I no és ben bé així: en el desencantament, en el desengany, hi ha tant o més autoengany que en l’enamorament. És un acte reflex antitètic per desfer el vincle. Si abans érem captius de l’altre i hi estàvem sotmesos, ara ens l’hem de mirar amb altivesa, gairebé amb menyspreu, per alliberar-nos-en. On hi havia una virtut, hi posem instintivament un defecte. Per reafirmar-nos, bo i sabent que ningú s’embadaleix si en l’altre no hi veu bondat, fer-nos forts és tornar a flirtejar amb la nostra maldat.

Més que una restitució de la veritat, tot plegat és una resposta automàtica amb la supèrbia com a bàlsam. El ridícul, la vergonya i l’angúnia són els pal·liatius per a la mort de l’encanteri. Quan t’hi trobes esculls tan poc com quan l’idil·li s’apodera de tu. En ambdues ocasions, però, penses que estàs jugant les cartes a favor teu: que ara tot mori és necessari per poder seguir vivint. Per revertir la inclinació vers l’altre cal anivellar allò de positiu amb negativitat fins a arribar a la suma zero, a la neutralitat. A la indiferència. Però el tall net no es fa a base ni d’anestèsies ni d’automatismes, i a la indiferència no s’hi arriba si, després del trasbals, un no es replega sobre si mateix i recupera l’equilibri. I així i tot, pot ser que a la indiferència rodona i absoluta no s’hi arribi mai.

Davant la perspectiva d’una nostàlgia perpètua, d’un enyor que retorni eternament i inesperada, assaborir el fàstic sense acomodaments em sembla l’única manera d’acceptar la nostàlgia amb naturalitat quan li arribi l’hora. Jugar a matar la idea que teníem d’algú és la via trapella per acceptar que aquesta idea ha de morir. Autoenganyar-nos per desfer allò que va ser és, en una perspectiva de mínims, lluitar per desfer-ho, intuir que ho has de desfer. Ara tinc una repulsió, que sempre és millor que la primera pena perquè comporta una resposta activa, però que acabarà, inevitablement, en esgotament i en resignació. I en despreniment, si Déu ho vol. Tinc una angúnia íntima que m’ha de dominar abans jo no pugui dominar-la. El cringe, en realitat, només és el preludi d’una melangia menys pesada i agressiva a la qual mai no s’aconsegueix tancar la porta del tot. A la pràctica, la indiferència s’afigura força a això.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació