Perles familiars

La nova temporada que ha dissenyat La Perla 29 per al Teatre de la Biblioteca de Catalunya està plena d’històries i conflictes familiars, amb estrenes i reposicions vàries.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

La companyia La Perla 29, resident vitalícia d’una de les naus gòtiques de la Biblioteca de Catalunya, acaba de presentar la seva nova temporada amb un reguitzell d’espectacles protagonitzats per diverses famílies. Entres estrenes i nombroses reposicions –una tònica general d’aquest curs a molts teatres de Barcelona– la tropa comandada pel director Oriol Broggi s’ha proposat demostrar-nos que si cada família és un món, totes tenen, també, la seva pròpia teatralitat. Aquesta temporada, les parets de l’antiga seu de l’Hopsital de la Santa Creu acolliran textos clàssics i moderns sobre el nucli de tota societat humana: la família.

Foto de família de la temporada 2023-24 de la companyia La Perla 29 al Teatre de la Biblioteca de Catalunya | Imatge cedida per La Perla 29

Després de la reposició de Coralina, la serventa amorosa, amb un embolic paternofilial desllorigat gràcies a una amatent criada, la nova temporada del Teatre de la Biblioteca de Catalunya arrenca aquesta mateixa setmana amb una doble proposta: una estrena i una repesca. Per una banda, veurem Papers de guerra, una obra que recull el testimoni familiar d’una de les nissagues més destacades del teatre català contemporani, la dels escenògrafs Castells i Planas, i per l’altra recuperarem el monòleg Hamlet.01, on es desconstrueix i dissecciona el primer acte d’una de les històries familiars més cèlebres i tortuoses de William Shakespeare. Per poder gaudir d’ambdós muntatges a un preu més assequible, La Perla 29 ha posat a la venda un abonament de tardor (18 € cada espectacle).

Papers de guerra estarà en cartell, de dilluns a dijous, fins al 26 d’octubre i neix del dietari de guerra de Pepe Castells i Pubill, pare dels germans escenògrafs Jordi i Josep Castells i Planas i avi del figurinista i escenògraf Lluc Castells. El 7 de desembre de 1937, en Pepe va marxar al front; dos mesos més tard iniciaria un diari on recolliria totes les seves experiències durant la Guerra Civil Espanyola. Un testimoni que acabaria ocultant un cop finalitzada la conflagració; un gest malauradament força comú entre els supervivents de la guerra.

Juntament amb el diari, en Pepe va reunir i amagar totes les cartes d’anada i tornada que havia intercanviat amb els seus familiars –especialment amb la seva mare– durant la seva estada al front. Molts anys després, el seu net, Lluc Castells, desembolicaria el paquet de l’avi Pepe i iniciaria un procés de ruptura del silenci familiar que ara culmina en aquest espectacle. Entremig, un historiador de Cardedeu, poble originari de la família Castells, en faria una transcripció i una acurada edició que el públic podrà adquirir al mateix teatre.

Codirigida per Rita Molina i Vallicorsa i per l’actor Pau Vinyals, qui fa poc ja es va endinsar en l’espai de la memòria familiar a El gegant del Pi, l’obra consisteix en un monòleg interpretat pel mateix Vinyals, qui va ordenar els textos de l’avi Castells per a confegir-ne la dramatúrgia, mentre els germans Castells pinten, en directe, un gran teló escènic amb els paisatges de la guerra descrits pel seu pare. Es tracta, doncs, d’un espectacle de memòria familiar que esdevé alhora un espectacle de memòria col·lectiva. Només per veure treballar els germans Castells, estimats i valorats per tota la professió i responsables d’escenografies de companyies veteranes com els Comediants, La Cubana, Dagoll Dagom o la Fura dels Baus, ja valdrà la pena atansar-se a la Biblioteca de Catalunya.

Papers de guerra és un homenatge a tota una generació i, alhora, un reconeixement a un ofici escènic i a una manera artesanal d’entendre i de viure el teatre. Paral·lelament, de dijous a diumenge, fins al 29 d’octubre, la Biblioteca de Catalunya acollirà la peculiar versió de Hamlet escrita per Sergi Belbel. Un monòleg protagonitzat per l’Enric Cambray que a Barcelona només es va poder veure, durant dues setmanes, a la sala Dau al Sec, el març de l’any passat.

Després d’haver realitzat una quarantena de funcions arreu de Catalunya, amb un notable èxit de públic i de crítica, Hamlet.01 torna per fi a la capital catalana, encara que només sigui per fer-hi onze funcions. A la sala Dau al Sec van exhaurir entrades de seguida, així que ja ho saben! El monòleg és un veritable «comentari de text de l’obra de William Shakespeare», segons el va definir el mateix Belbel, que la temporada vinent tindrà una continuació amb un segon part centrada en el segon acte de la cèlebre obra del príncep de Dinamarca

Després d’aquesta arrencada amb dos monòlegs interpretats per dos actors de la mateixa generació –Vinyals i Cambray–, la Biblioteca acollirà, pels volts de Tot Sants, la segona edició del Festival Encalma, un cicle de concerts íntims comissariat per Alguer Miquel i Alex Torrents. La programació d’enguany ens acostarà a la veu de cantautors com Sergi Carbonell, fundador i exmembre de Txarango; Ernest Crusats, antic líder del grup La Iaia; el músic Àlex Pérez o la jove cantant i guitarrista del Lluçanès Mar Pujol. A més a més, el festival comptarà amb la cloenda de la gira de Parenòstic, de la cantant menorquina Anna Ferrer, i amb un recital poètic amenitzat per Gemma Humet.

Per Nadal tornaran a la Biblioteca les tribulacions de la família italiana Soriano – Marturano, el marit i la muller protagonistes de Filumena Marturano, el text d’Eduardo de Filippo dirigit per Oriol Broggi que La Perla 29 va estrenar en plena postpandèmia. La companyia ha volgut recuperar aquest espectacle, protagonitzat per l’italià Enrico Ianniello i la catalana Clara Segura, per treure’s l’espina de poder representar-la sense restriccions d’aforament. A la família italiana Marturano li prendrà el relleu una altra cèlebre nissaga teatral catalana: els Pla – Solina.

Formada pels clowns Quimet Pla i Núria Solina i els seus fills, Oriol i Diana Pla Solina, aquesta família és la responsable d’una de les obres més delicioses i recomanables de totes les que s’han estrenat a Catalunya en els darrers temps: Travy. L’espectacle també homenatja tota una manera d’entendre el teatre i el circ mitjançant una divertida i commovedora confrontació generacional i familiar que, en certa manera, recorda al Sono io? que la família del Circus Ronaldo ens va regalar durant el passat Grec Festival.

Travy va obtenir el Premi de la Crítica a Millor espectacle de petit format després d’una estrena sonada a l’Espai Lliure l’any 2018 amb totes les entrades exhaurides. Malauradament, diversos impediments administratius i burocràtics del Teatre Lliure van impedir, de manera incomprensible, que l’espectacle pogués fer gira i la producció va estar aturada diversos anys. Finalment, el 2021, gràcies a la intervenció de Bitò, Travy va fer una breu gira per Catalunya i el Nadal de l’any passat va exhaurir entrades, de nou, a la Sala Beckett, amb una nombrosa llista d’espera per a cada funció. A partir del febrer del 2024 podrem recuperar-la a la Biblioteca de Catalunya, on estem segurs que tornaran a causar furor. Corrin si no volen quedar-se sense entrades!

A partir de març s’acabaran les repesques i reposicions i arribaran les noves estrenes de la temporada. Començarem amb Artemi, el cambrer abstemi, la nova producció del Col·lectiu Pedant i a Missa Repicant, integrat per diversos membres de La Ludwig Band. No són ben bé una família, perquè no tenen llaços de sang, però actuen i conviuen talment com si ho fossin. La temporada passada no van deixar ningú indiferent amb l’estrena de Sant Pere el Farsant al Maldà que, posteriorment, ja va fer una breu estada al teatre de la Biblioteca de Catalunya.

La nova obra, escrita i dirigida pel tàndem format per Quim Carandell i Lluc Valverde, desgranarà les vicissituds del gremi de l’hostaleria i de l’ofici de cambrer, un ofici més lligat del que sembla a les arts escèniques i musicals. La gent de la Ludwig Band ens promet una obra musical en vers que desgranarà les misèries de l’economia submergida de l’hostaleria: «la feina de merda –parafrasejant a La Calòrica– preferida de la nostra generació».

A la primavera, La Perla 29 ens obsequiarà amb un nou muntatge de El zoo de vidre, una de les obres més conegudes de Tennessee Williams. Protagonitzat per la Laura Conejero, com l’abnegada Amanda, la matriarca d’una família del sud dels EUA en plena dècada dels anys trenta, l’espectacle suposarà el bateig de foc de la directora Martina Cabanas Collell, qui ha promès oferir-nos una versió menys realista del que és habitual per mantenir-se fidel al desig expressat pel mateix Tennesse Williams, qui sempre va considerar aquesta peça primerenca del seu corpus dramàtic com una obra de «teatre experimental».

Finalment, la temporada es clourà amb una gran coproducció entre La Perla 29 i el Grec Festival 2024, un nou text de Wajdi Mouawad, dirigit pel mateix Oriol Broggi, on l’autor canadenc d’origen libanès tornarà a aprofundir en un conflicte d’identitat familiar, com a Incendis o Boscos. A Tots ocells Mouawad retorna a alguns dels seus temes recurrents –identitat, religió, creences, família, lligams d’ADN i la imprevisibilitat de l’atzar– per parlar-nos d’un conflicte avui en dia, tristament, encara massa vigent: el conflicte araboisraelià. L’atzar ha volgut que La Perla 29 anunciés aquest espectacle un parell de dies després que el conflicte del Pròxim Orient tornés a inflamar-se sense remei.

A més de totes aquestes produccions, La Perla 29 també és la responsable de La trena, un dels espectacles més vistos de la temporada passada, que el febrer del 2024 tornarà al Goya, i de l’incombustible musical familiar El petit príncep que encara la seva desena temporada en cartell. Encara que la Sala Barts s’hagi transformat en la nova sala Paral·lel 62 hi ha coses que mai canvien i aquest Nadal podrem tornar a gaudir d’aquesta adaptació del conte clàssic d’Antoine de Saint-Exupéry, dirigida per Àngel Llàcer i Manu Guix, que ja s’ha convertit en tot un clàssic de la cartellera nadalenca barcelonina. I atenció, perquè per celebrar el seu desè aniversari, l’espectacle tornarà amb unes projeccions i una escenografia completament renovades a càrrec de Desilence.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació