Un Grec de retrobaments i descobriments

Francesc Casadesús ha presentat la programació del Grec, la vuitena i darrera edició sota la seva direcció

Oriol Puig Taulé

Oriol Puig Taulé

Crític i cronista d'arts escèniques. Cap de L'Apuntador.

Francesc Casadesús ha presentat la programació del Festival Grec, l’última edició que ell dirigirà mentre esperem la resolució per conèixer el futur director o directora del festival d’estiu de Barcelona. Aquest serà el vuitè Grec d’en Casadesús, que ha dissenyat un festival de tancament d’etapa, ple de retrobaments amb noms molt lligats a la ciutat. Des del Teatre Grec i la muntanya de Montjuïc fins a arribar a la majoria de teatres barcelonins, del 26 de juny fins al 28 de juliol podrem veure una bona selecció d’arts escèniques de casa nostra i del panorama internacional.  Al juliol, toca Grec.

Salvador Sobral interpretant un tema a cappella entre el públic del Teatre Grec. © Marina Tomàs Roch
Salvador Sobral interpretant un tema entre el públic del Teatre Grec, el 2022. © Marina Tomàs Roch

El Grec de les tres Sílvies

La imatge del cartell d’enguany és una foguera encesa, una teia que crema amb força a l’escenari del Teatre Grec. Escalfor, ritual i calidesa. La idea és de l’escenògrafa i figurinista Sílvia Delagneau, i les fotografies les signa Sílvia Poch, que els darrers cinc anys ha retratat tots els muntatges del Teatre Lliure. La tercera Sílvia no és altra que Sílvia Pérez Cruz, que inaugurarà el festival amb Circular: tres concerts-espectacle on compartirà escenari amb alguns dels artistes que més l’han marcat. La llista de noms és impressionant: Damien Rice, Carmen Linares, Salvador Sobral, Judit Neddermann, Rita Payés, Natalia Lafourcade, Rocío Molina, Pepe Habichuela… Les nits del 26, 27 i 28 de juny la Sílvia cantarà sota les estrelles acompanyada d’aquesta tirallonga d’amics i col·legues. No tinc cap dubte que les entrades volaran.

El Teatre Grec també acollirà El Misantrop de Molière, el nou muntatge de La Brutal dirigit per David Selvas amb versió de Sergi Pompermayer i versos de Pablo Macho Otero, protagonitzat per Pol López i Mireia Aixalà (ja era que li donéssim papers protagonistes!). I un retrobament molt especial: després de triomfar amb mig món amb aquest i altres espectacles, Sonoma torna al Grec. Recordem que aquesta meravella de La Veronal creada per Marcos Morau es va estrenar l’estiu del 2020 (en plena pandèmia i amb el 50% d’aforament) a la Sala Oval del MNAC. Aquesta Sonoma del 2024 serà, a més, de talla XXL, perquè comptarà amb totes les ballarines que l’han interpretat en algun moment i amb la presència de la cantant Maria Arnal com a veu convidada.

Cartell del Grec 2024, obra de Sílvia Delagneau i Sílvia Poch.
Cartell del Grec 2024, obra de Sílvia Delagneau i Sílvia Poch.

“Ja no caldrà anar a Avinyó”

Una de les companyies teatrals catalanes amb més trajectòria celebrarà el seu mig segle de vida a l’escenari del Teatre Grec: La gran nit de Dagoll Dagom (en realitat en seran tres, de l’11 al 13 de juliol) serà dirigida per Daniel Anglès i reunirà multitud d’actors que han passat per Dagoll Dagom, des dels més veterans Àngels Gonyalons, Pep Cruz, Teresa Vallicrosa, Ferran Rañé o Nina, fins als més joves Mariona Castillo, Jordi Coll o Eloi Gómez, tots acompanyats per un cor i una orquestra. L’última setmana de juliol podrem veure Qui som?, el nou espectacle de la companyia catalanofrancesa Baró d’Evel que s’haurà estrenat, uns dies abans, al Festival d’Avinyó. La música també serà present al Teatre Grec amb noms com Pau Vallvé, Rita Payés, Antònia Font o El pot petit, i el 22 de juliol una colla d’artistes ben diferents es reuniran en una vetllada titulada Barcelona mestissa.

El Grec Montjuïc portarà, com ja és habitual, els millors noms de l’escena contemporània internacional al Teatre Lliure i el Mercat de les Flors: el belga Jan Lauwers amb el díptic format per Billy’s violence (que es va veure al TNC durant el Grec 2021) i Billy’s joy, l’argentina Lola Arias amb Los días afuera, la brasilera Christiane Jatahy amb Hamlet. En els plecs del temps o la Trigressa de Figueres Angélica Liddell i el seu Dämon, el funeral de Bergman. “Ja no caldrà anar a Avinyó”, deia un orgullós Casadesús: la Liddell haurà inaugurat, al Palau dels Papes, el primer festival d’Avinyó dirigit per un no francès (el portuguès Tiago Rodrigues). Un nom imprescindible del teatre visual i d’objectes com Xavi Bobés serà a l’Espai Lliure amb El cap als núvols i Cosas que se olvidan fácilmente (una peça per a cinc espectadors), i la dansa al Mercat de les Flors reunirà noms internacionals com William Forsythe, Hofesch Schechter, o Alice Ripoll, i altres d’aquí com Andrés Corchero, Guy Nader & María Campos o Ester Guntín amb Quiso negro, l’espectacle guanyador del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre 2023.

Jan Lauwers i la Needcompany presentaran 'Billy's joy' al festival Grec. © Wonge Bergmann
Jan Lauwers i la Needcompany presentaran ‘Billy’s joy’ al festival Grec. © Wonge Bergmann

Dramatúrgia catalana contemporània

El Grec Ciutat s’escamparà per una seixantena de teatres i espais de Barcelona. La dramatúrgia catalana contemporània viurà una successió important d’estrenes: Daniela Feixas a la Sala Beckett (Malamort), Llàtzer Garcia a La Villarroel (Les mans), Lluïsa Cunillé a la Sala Atrium (L’últim dia) o Aina Tur al Heartbreak Hotel (Sis hectàrees d’oliveres). Al Teatre La Biblioteca, Oriol Broggi dirigirà Tots ocells de Wadji Mouawad, i al Teatre Romea podrem veure un Tirant lo Blanc dirigit per Joan Arqué i amb versió de Màrius Serra. A la Fundació Joan Brossa recaurà l’humor postdramàtic i la física quàntica de Cris Blanco amb Pequeño círculo de abismos, a qui seguirà en Guillem Albà amb el seu nou espectacle, Tota aquesta por que ara tinc, que compta amb dramatúrgia d’Andrea Jiménez i Marc Angelet. A la Sala Flyhard podrem veure el musical de nova creació Em dic Josep, de Marc G. De la Varga, un projecte sorgit del concurs de musicals RIIIING! del Grec passat, que serà protagonitzat per Mont Plans i Pau Vinyals.

I encara hi haurà moltes coses més, evidentment. Al web del festival Grec podreu triar i remenar amb calma. El darrer Grec de Francesc Casadesús promet ser una trobada tranquil·la, polifacètica i plena de talent. A veure si l’any que ve trobarem a faltar el Cesc.  

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació