L’escena argentina aterra a Barcelona

La Badabadoc, la Sala Versus Glòries i la Sala Fènix acolliran la primera edició de LATITUDS, un cicle de teatre llatinoamericà organitzat pels teatres de proximitat de Barcelona.

Ja fa uns anys que els Teatres de Proximitat de Barcelona van crear una aliança sota el nom «On el teatre batega». Les deu sales de creació i exhibició teatral que actualment conformen el segell organitzaran, entre el 2 de maig i el 2 de juny, un cicle de teatre llatinoamericà a Barcelona anomenat LATITUDS. Aquest any (queda implícit que hi haurà més edicions) el cicle posarà el focus en la creació argentina, que serà el país convidat. La finalitat és construir, a la llarga, una relació forta i sòlida amb la creació llatinoamericana i obrir, així, les portes a noves vies d’explotació i viabilitat per a les companyies catalanes. La intenció és treballar en xarxa perquè el públic català, amb una gran proporció de població d’origen llatinoamericà, pugui gaudir i descobrir els autors i intèrprets del continent sud-americà.

'Una'. Foto:
‘Una’. Foto: Companyia Timbre 4

Aquesta voluntat d’apropar el teatre català i el llatinoamericà potser segueix l’esperit de la trilogia catalana-argentina que va causar furor al Grec Festival de l’any passat. Tres obres escrites i dirigides a quatre mans per la catalana Cristina Clemente i l’argentí Nelson Valente que van exhaurir entrades a l’estiu i en les seves posteriors reposicions a principis de temporada. Les obres La paella dels dijous (El Maldà), Silvia (Sala Flyhard) i Rovira vs. Rodríguez (Sala Versus Glòries) van triomfar dins la cartellera dels teatres de proximitat i, si res no es torça, ben aviat es podrà veure sencera a la reconeguda escena “Off” de Buenos Aires.

Precisament, el cicle LATITUDS durà a Barcelona cinc espectacles de la cartellera portenya que es podran veure a tres sales de la xarxa d’«On el teatre batega». La Badabadoc serà el centre neuràlgic del cicle amb tres espectacles programats: UNA de la reconeguda companyia Timbre 4, i dues propostes de la companyia Moscú Teatro, Familia de artistas i El tipo. Per contra, la Sala Versus Glòries inaugurarà el cicle amb Como si pasara un tren, de la companyia de Lorena Romanin, i cap a finals de maig la Sala Fènix el clourà amb Las doce de allá de la companyia Polaroid.

‘Como si pasara un tren’, de Lorena Romanin

Guido Botto Fiora, Luciana Grasso i Silvia Villazur protagonitzen aquesta comèdia dramàtica estrenada l’any 2014 a Madrid. El centre de l’obra és la relació entre un fill amb discapacitat intel·lectual i la seva mare, sobreprotectora: la relació perd la seva estabilitat amb l’arribada d’una cosina amb problemes de drogoaddicció que ha vingut a passar una temporada amb ells, lluny de la ciutat. Quan l’obra va arribar al Camarín de las Musas de Buenos Aires l’any 2015, va tenir una gran acollida entre el públic i la crítica, tot obtenint nombrosos premis i reconeixements; especialment per a la interpretació de Guido Botto Fiora. L’espectacle, escrit i dirigit per Lorena Romanin es podrà veure a la Sala Versus Glòries del 3 al 26 de maig.

‘Una’, de Giampaolo Samà

Després de passar una dècada recollint premis pel celebrat muntatge de La omisión de la família Coleman, la companyia Timbre 4 presenta ara Una. Una adaptació lliure de la novel·la Un, ningú i cent mil del Nobel italià Luigi Pirandello, que la companyia La Perla 29 ja va dur a escena l’any 2019. En aquesta ocasió, però, el dramaturg i director argentí Giampaolo Samà ha transformat la novel·la en un monòleg que serà interpretat per Miriam Odorico, l’actriu que va encarnar la mare del muntatge original de La omisión de la família Coleman de Claudio Tolcachir. L’obra aborda l’interès de Pirandello sobre la multiplicitat amb què som percebuts els individus i els diferents problemes d’identitat que se’n deriven i ha estat reconeguda amb diversos premis a l’Argentina i l’Uruguai. L’espectacle farà una desena de funcion a La Badabadoc entre el 4 i el 20 de maig.

'Como si pasara un tren'. Foto: Companyia
‘Como si pasara un tren’. Foto: Companyia Lorena Romanin

‘El tipo’, de Lisandro Penelas

Un altre monòleg que podrem veure dins del cicle LATITUDS, serà la primera de les obres de la companyia Moscú Teatro. Un text de Lisandro Penelas, protagonitzat per ell mateix sota la direcció d’Ana Scannapieco. A El Tipo veurem com un policia s’obsessiona amb una companya de feina, fins a extrems intolerables. L’obra aborda com de vegades l’amor més pur pot amagar una obsessió compulsiva. Aquest monòleg només es representarà tres dies —12, 23 i 26 de maig— a La Badabadoc

‘Familia de Artistas’, d’Ana Lidejover, Lisandro Penelas, Ana Scannapieco

La segona obra de la companyia Moscú Teatro enfrontarà el protagonista i la directora de El Tipo sota la direcció d’Ana Lidejover. A Familia de Artistas, escrita a sis mans per la mateixa Lidejover i pels seus dos protagonistes, Lisandro Penelas i Ana Scannapieco, veurem com una família d’intèrprets assagen la seva pròxima obra de teatre mentre crien els seus fills. Ficció i realitat acabaran entremesclats en aquesta obra fruit d’una Residència de Creació a La Casa del Teatre Nu, a Sant Martí de Tous, i que també va rebre el suport d’Iberescena. L’espectacle només es podrà veure nou dies a La Badabadoc entre el 2 i el 27 de maig.

'El tipo'. Foto: Companyia Moscú Teatro
‘El tipo’. Foto: Companyia Moscú Teatro

Las doce de allá‘, creació col·lectiva de la Compañía Polaroid

Per tancar el cicle LATITUDS, la Compañía Polaroid ens oferirà una obra amb tres actes per reflexionar sobre els llocs comuns de l’experiència migratòria i la ubiqüitat d’una identitat construïda en un espai intermedi entre el país d’origen i el d’acollida. A Las doce de allá veurem tres històries diferents plenes d’humor àcid i irònic, i amb molta autocrítica, per parlar del llegat cultural marcadament colonial. Francisco Baglietto, Pablo Vega i Achu Viotti protagonitzaran aquest espectacle que es veure a la Sala Fènix només cinc dies, del 29 de maig al 2 de juny.

'Las doce de allá'. Foto: Compañía Polaroid
‘Las doce de allá’. Foto: Compañía Polaroid

Paral·lelament a l’exhibició de tots aquests espectacles, el cicle contempla la realització d’un taller formatiu per a professionals a càrrec de Lisandro Penelas, director de la companyia Moscú Teatro de Buenos Aires, i la celebració de diverses xerrades postfunció a càrrec dels crítics de la plataforma Recomana, així com la presentació del llibre de teoria escènica Actores sueltos d’Alejandro Catalán.

També s’obrirà una nova convocatòria de textos i projectes del segell «On el teatre batega», anomenada de la mateixa manera que el cicle, convocatòria LATITUDS, amb l’objectiu de fomentar i donar suport a l’intercanvi de projectes en exhibició entre Catalunya i Llatinoamèrica. El període de recepció de projectes d’aquesta convocatòria d’intercanvis finalitza el pròxim 30 d’abril. El dia 31 de maig es comunicaran els projectes seleccionats. Podeu consultar les bases en aquest enllaç.

Trobareu tota la informació relativa al nou cicle de teatre llatinoamericà LATITUDS al web d’«On el teatre batega».

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació