Juguem en català?

La Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura ha obert una línia d’ajuts per a la incorporació del català als jocs de taula fins al 26 d'abril.

Els jocs de taula són un fenomen lúdic a l’alça, que combina tècniques de col·laboració i d’estratègia, i que obren la finestra a tot un món comunicatiu de converses, pautes marcades, fraseologia i estructures més o menys convencionals. Al voltant del joc de taula, sorgeixen tertúlies animades, que en alguns casos poden arribar fins i tot a articular discursos en tota regla!

DAU Barcelona © Vincenzo Rigoglusio / ICUB
DAU Barcelona © Vincenzo Rigoglusio / ICUB

Val la pena, doncs, aprofitar aquest nínxol de mercat per impulsar-hi també la llengua catalana, com a focus d’aprenentatge o de pràctica lingüística. O simplement per reforçar el català com a llengua d’ús en l’àmbit de lleure o més lúdic, on sovint detectem un cert transvasament lingüístic….

Estimular les converses en català entre els més petits de la casa, o entre els joves que s’apleguen durant hores al voltant d’un joc estratègic, és una altra manera de contribuir en el propòsit d’aconseguir que la llengua catalana es vagi filtrant per tots els porus de la societat d’una manera fluida i natural.

Això explica l’aposta clara dels agents de les polítiques lingüístiques per aquest sector. Ho hem vist amb el desplegament que s’ha fet per totes les escoles de Catalunya del joc de cartes de la Queta: una iniciativa molt ben rebuda que serveix per dinamitzar converses, jocs col·laboratius i altres iniciatives de l’àmbit escolar.  

Per una altra banda, el Consorci per a la Normalització Lingüística impulsa el programa Tot joc, que disposa d’un catàleg amb més de 1.200 propostes de jocs en català, amb cerques que es poden filtrar per categoria o tipus de joc, fabricant o edat dels destinataris. I una llista d’establiments comercials on es poden trobar els diferents productes del catàleg.

Festival Dau © Institut de Cultura de Barcelona

Justament ara, els més apassionats del tema es poden presentar al JocEn10, el concurs de videotutorials de jocs de taula, que vol promoure la creació de tutorials en català. El termini és obert fins al 27 de maig!

I pensant directament en les empreses, la Secretaria de Política Lingüística del Departament de Cultura també té oberta ara la línia d’ajuts per a la incorporació del català als jocs de taula amb una dotació de 150.000 €, amb termini per presentar-s’hi fins al divendres 26 d’abril.

Les bases dels ajuts per a la incorporació del català als jocs de taula estableixen com a objecte tres modalitats: primera edició de jocs de taula originals en català que es comercialitzen en edició independent en català; primera edició en català de jocs de taula originals en altres llengües que es comercialitzen en edició independent en català, i traducció al català de materials lingüístics, com ara les regles de joc o altres informacions, en jocs multilingües en edició impresa.

L’objectiu d’aquests ajuts és el foment de l’ús del català en un àmbit on encara hi té poca presència. En la convocatòria anterior, van rebre suport 48 jocs de taula.

I és que, per fer que el català jugui totes les partides, tots hi tenim un paper important: usuaris, empreses, botigues i administració.

Hi juguem?

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació