Cinc narradors, cinc continents

Rubén Martínez Santana presenta cinc narradors de cinc continents que enguany participen al Festival Munt de Mots de narració oral de Barcelona. Trobareu aquí els enllaços als contes de Lilly Story, Mònica Torra, Martha Escudero, Yoshi Hioki i Samuel Mountoumnjou.

Els contes sempre han recorregut tots els camins de boca en boca i d’orella en orella (amb escala al cor, la majoria de les vegades). Sempre han girat, i giren, en un cicle infinit que es remunta als mateixos orígens de les diferents llengües del món (llengües que      –dit sigui de pas- viatgen dins les boques).

En aquest sentit, cinc contacontes també han viatjat com les històries, des dels seus cinc continents, i avui ens deixen per escrit el que han sentit i explicat, com tants altres abans que no ells.

Han escrit aquests contes sense cap ànim de fer literatura ni dramatúrgia. Simplement han plasmat el que escolten i narren. És la paraula dita, per escrit, per ser llegida en veu alta. Els contes segueixen, aleshores, el seu camí, de boca a orella, d’orella a mans i de mans a ulls lectors.

De la mateixa manera que cada contacontes ens narra la seva versió de les històries que ha sentit, cinc il·lustradors ens mostren les imatges que hi han vist: Xkeban i Utz Colel, llegenda maia, recordada per Martha Escudero, ha estat il·lustrada per Rafa Haro; El Mussol Astut, conte popular camerunès, portat per Samuel Mountoumnjou, se’ns presenta il·lustrat per Olga Olveira; Sudi-mizu, shini-mizu i Waka-mizu, un mite de les illes d’Okinawa, és compartit per Yoshi Hioki amb il·lustracions fetes per en Pep Boatella; Rabbit on the Moon, mite d’Indonèsia i de la mitologia asteca (¡!!), recopilat per Lilli Story, és il·lustrat per Noe Bofarull, i la versió d’en Patufet, conte tradicional català, la mateixa que li explicaven a casa fa algun temps a una petita Mònica Torra, és ara il·lustrat per Carles Serra.

Per tal que els contes segueixin el seu camí, el Festival Munt de Mots 2013 ofereix també tres espais perquè qui ho vulgui fer s’animi a narrar un conte (Tu contes, Cuentod@s, Narrin Narran) i ha obert un espai perquè els il·lustradors i les il·lustradores que així ho desitgin vinguin a dibuixar contes per a l’exposició Munt d’il·lustracions (més informació a www.muntdemots.org).

Esperem que aquesta recopilació que Núvol presenta avui esdevingui un nou gir… Una invitació a totes les boques, orelles, mans i ulls que vulguin anar-se’n de gira pels cinc continents.

Podeu llegir els cinc contes publicats a Núvol aquí:

Xkeban i Utz Colelllegenda maia, per Martha Escudero.

El Mussol Astutconte popular camerunès, portat per Samuel Mountoumnjou

Sudi-mizu, shini-mizu i Waka-mizuun mite de les illes d’Okinawa, per Yoshi Hioki

Rabbit on the Moonmite d’Indonèsia i de la mitologia asteca, recopilat per Lilli Story

Patufetconte tradicional català, per Mònica Torra.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació