Xkeban i Utz Colel

20.10.2013

 Adaptació d’una llegenda maia

Fa molts i molts anys, a la regió dels Itzaes, allà on la terra obre els ulls en forma de petits estanys subterranis d’aigua cristal·lina, allà, en un poble petit, van viure, dues dones: Xkeban i Utz Colel.

Les dues eren joves i molt boniques, però una cosa les diferenciava: mentre que a Xkeban li agradava entregar el seu cos als homes, Utz Colel el guardava amb molta cura.

Il·lustració de Rafa Haro

Explica la història que, malgrat els desvaris i les lleugereses, Xkeban era bona com un colom, mentre que Utz Colel, amb tota la seva puresa, era cruel com un llop.

Diuen també que, quan van morir, a la tomba de Xkeban va brotar la flor més bella d’aquella regió i el seu cos va romandre-hi intacte. En canvi, a la tomba d’Utz Colel, la que va ser tan pura i virtuosa, hi va créixer una flor aspra d’una olor molt desagradable i diuen, a més, que el seu cos no va trobar pau amb la mort. Al contrari: asseguren que es va transformar en un espectre que sota la forma d’una formosa i voluptuosa dama, s’apareix per la muntanya i va seduint i fent embogir els homes.

Blog de Rafa Haro

 

Etiquetes: