Del teatre al metavers

El Teatre Tantarantana estrena ‘SIU-WAN’, el seu segon espectacle immersiu, creat per Carles Castaño i Sau-Ching Wong.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Amb l’estrena d’Isekai: història d’un segrest el Teatre Tantarantana va encetar, el passat mes de gener, la seva nova línia de programació immersiva. Des d’aquesta temporada, la Sala Àtic 22 –la més petita del teatre– s’ha adaptat per acollir espectacles que empren els avenços tecnològics més punters per posar en escena muntatges i dramatúrgies que fusionen els llenguatges escènics i els virtuals. L’experiència continua aquest dimecres 17 d’abril amb l’estrena de SIU-WAN, un nou espectacle de la companyia Servicios Inmersivos formada pel creador 3D Carles Castaño Oliveros i la ballarina Sau-Ching Wong. Aquesta experiència escènica poc convencional promet donar total llibertat al públic per explorar tot un metavers a través d’unes ulleres de realitat virtual fins al pròxim 5 de maig.

Escena immersiva de l’espectacle ‘SIU-WAN’ | Imatge cedida per la companyia Servicios Inmersivos

La idea dels creadors és que públic i intèrprets estiguin permanentment interconnectats a través de diferents dispositius de realitat virtual perquè l’audiència esdevindrà una peça clau en la dramatúrgia de l’espectacle. Tots els assistents participaran en el desenvolupament de la trama, que succeeix durant una prova pilot d’un nou sistema de teràpia col·lectiva experimental patentat per l’empresa fictícia SIU-WAN.

L’objectiu de SIU-WAN és facilitar la vida a terapeutes de tota mena gràcies a un software revolucionari creat per un psicòleg anomenat Biel Canuda. El programari de Canuda permet als terapeutes accedir a qualsevol record i pensament dels seus pacients i, per tractar-los com cal, proposa una teràpia immersiva participativa en un entorn digital ple de sorpreses. D’aquesta manera, els pacients poden explorar la seva creativitat i desafiar els seus límits. Els espectadors de SIU-WAN seran els avatars dels pacients i hauran de prendre decisions sobre la marxa que poden alterar el curs final de la història.

Segons la companyia, l’espectacle ens endinsarà «en un parc recreatiu excèntric on els límits de la realitat i la virtualitat es difuminen». SIU-WAN és protagonitzat per Blau Granell, Naby Dakhli i la mateixa Sau-Ching Wong, responsable de les coreografies dels avatars de l’obra i codirectora del muntatge al costat de Carles Castaño, que és qui n’ha elaborat la dramatúrgia.

Sau-Ching Wong ha col·laborat, fins ara, amb companyies de prestigi com La Veronal i amb creadors com Nao Albet i Marcel Borràs, amb qui va treballar a la celebrada Falsestuff (2018). En canvi, Carles Castaño ha exposat els seus projectes en festivals com el MIRA Digital Arts Festival que se celebra anualment a Barcelona des de l’any 2011.

Espai escènic de l’espectacle ‘SIU-WAN’ | Imatge cedida per la companyia Servicios Inmersivos

Com Isekai: història d’un segrest, l’espectacle és una de les propostes guanyadores de les Beques Barcelona Crea 2023 i forma part del Projecte de residències artístiques del Programa de suport a la creació d’aquesta temporada del Tantarantana. L’objectiu de la companyia Servicios Immersivos es aconseguir fusionar l’actuació en directe amb la interacció digital i virtual, entrellaçant realitat i ficció.

SIU-WAN és fruit de la col·laboració entre actrius i creadors escènics, diversos artistes tecnològics i altres creadors de disciplines diverses com la il·lustració en 3D, la programació o el disseny escenogràfic i sonor. 

La companyia defensa que aquesta mena de creacions «són el futur del teatre i eixamplen els horitzons de la creació artística» i ben aviat els podrem tornar a veure en acció perquè durant el pròxim Grec Festival de Barcelona presentaran una performance immersiva titulada KRUID al Museu Picasso en el marc del programa de creació i museus del festival.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació