Els dies de les dones: dossier 8M

Enguany hem celebrat el Dia Internacional de les Dones amb un suplement especial on destaquem la feina i la creativitat de les dones artistes, intel·lectuals, acadèmiques i activistes del nostre país.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Consuelo Kanaga Autoretrat s/d
Consuelo Kanaga Autoretrat s/d

Marta Aliguer ha entrevistat Eva Baltasar, que acaba de publicar Ocàs i fascinació (Club Editor), Joan Burdeus ha parlat amb Clara Serra, que obre la reflexió sobre què vol dir ‘consentiment’ a El sentido de consentir (Anagrama). Inés Martínez ha entrevistat la politòloga nord-americana Joan Tronto, que a Democràcia i cura (Raig Verd) planteja una nova mirada sobre les cures per dignificar-les i democratitzar-les. Joana Justícia ha entrevistat dues component de Roba estesa, una banda de dones consolidat que acaba de publicar el seu nou disc, De lo bo, lo millor. Sense deixar la música, Alba Nogueras us presenta la nova exposició que el Palau Robert ha dedicat a Núria Feliu i Neila Franch us presenta sis joves cantants que actuen al festival Empremtes. En el camp de l’art, Montse Frisach ens presenta dues exposicions de dones artistes que treballen amb teixits a la nova Galeria Mayoral i al Museu d’Art de Ceret, on s’ofereix una retrospectiva de Teresa LancetaMarta Pontnou es pregunta al seu article setmanal per què les dones artistes s’autocensuren més que els homes. I Josep M. Cortina ens presenta la nova exposició del KBr dedicada a la fotògrafa Consuelo Kanaga, fotògrafa nord-americana, mestra en retrats afroamericans. Amb aquesta mateixa mirada interseccional, Aissata M’ballo Diao ens descobreix l’obra de Bernardine Evaristo, autora de Nena, dona, altres (La Segona Perifèria), que exposa la realitat de la dona negra britànica avui. Dins el suplement faves tendres d’avui trobareu també ressenyes de llibres que són de lectura oportuna avui. Teresa Costa-Gramunt llegeix El malentès (Viena), el debut literari d’Irène Nemirovsky. Pol Torres llegeix Els aeròstats (Anagrama), d’Amèlie Nothomb i Anna Carreras ens presenta Tothom sap que la teva mare és una bruixa (Amsterdam), de Rivka Galchen, que ens parlar de la persecució que va patir la mare de Kepler.

En l’àmbit de les arts escèniques, destaquem l’article d’Arià Paco sobre L’imperatiu categòric de Victoria Szpunberg, que interpreta Àgata Roca al Teatre Lliure, la peça d’Ana Prieto Nadal sobre Jo porn, tu porn, de Queralt Riera, que Magda Puyo dirigeix a la Fundació Brossa i la crítica de Martí Figueras d’Entrevistes breus amb dones excepcionals, de Joan Yago, que Mònica Bofill dirigeix al Teatre Nacional. Finalment, us recomanem un article singular de Tània Alaix i Jesús Alturo, dos savis de la llengua que des de la paleografia ens descobreixen la matriarca de les lletres catalanes. And last but not least, no ens podem estar de recordar-vos l’especial sobre 11 dones científiques que vam publicar l’11 de febrer. Podeu trobar totes les peces aquí, però també us podeu descarregar la revista en PDF que ha maquetat la Nina Sevillano amb una tria dels articles d’aquest especial.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació