Musicals en català per aquest Nadal

Una selecció de vuit musicals que podeu veure en català aquest Nadal

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Nadal és l’època més llaminera per anar al teatre, les reunions familiars propicien les trobades d’interior i  les sales i les companyies fan el seu agost particular en ple mes de desembre. Dins del sector escènic, les festes nadalenques són les dates més desitjades per estar en cartell. Unes entrades de teatre sempre queden bé com a regal i anar a veure un espectacle és l’excusa perfecta per fer una activitat en família sense haver d’aguantar el xivarri dels nens o els comentaris xarons d’algun cunyat. Si a més a més, l’obra és bona, emociona, impacta o entreté, doncs molt millor. És per això que, entre totes les disciplines escèniques, el circ i el musical són les que més llueixen per Nadal. A continuació us deixem una selecció de títols de la segona: musicals per a tots els gustos. I en català! Perquè si com a consumidors no cuidem la nostra llengua, no ho farà ningú per a nosaltres.      

Golfus de Roma‘: Teatre Condal, fins al 8 de gener

Golfus de Roma és l’adaptació catalana de l’exitós musical de Stephen Sondheim A Funny Thing Happened on the Way to the Forum (1962), amb llibret de Burt Shevelove i Larry Gelbart. El director Daniel Anglès lidera aquesta coproducció entre el grup Focus i el Festival Internacional de Teatro Clásico de Mérida que, després de passar per la capital d’Extremadura i per Madrid, ha aterrat al Paral·lel de Barcelona amb un nou repartiment 100% català. El musical compta amb un equip de luxe encapçalat per Jordi Bosch i Mercè Martínez, amb noms com Eloi Gómez, Ana San Martín, Roger Julià, Frank Capdet, Meritxell Duró i el pallasso OriolO. I és que Golfus de Roma és una enorme farsa, un embolic colossal, que es cabdella i descabdella en un carrer d’aquells que porten al fòrum romà entre corredisses, acrobàcies i faldilles arlequinades.

Bye Bye Monstre‘: Teatre Poliorama, fins al 15 de gener (tardes i matinals)

Al març, Dagoll Dagom estrenarà el seu últim espectacle de creació, una versió musical de L’alegria que passa de Santiago Rusiñol. La companyia inicia un llarg comiat dels escenaris que, previsiblement, culminarà el 2024, amb la celebració del seu cinquantè aniversari. De moment, han reposat al Teatre Poliorama el musical familiar Bye Bye Monstre que tantes alegries els va donar l’any passat. En el punt àlgid del confinament, una família lluita per evitar que un virus desconegut entri a casa seva. Albert Triola i Alba Florejachs són el pare i la mare del Nil i la Berta; un adolescent hiperactiu i una nena desperta i inconformista. Amb coreografies dels Brodas Bros i cançons de Dàmaris Gelabert, la història manté el ritme en tot moment posant sobre la taula temes com la conciliació familiar o les tensions generacionals.

Pares normals‘: Teatre Poliorama, fins al 26 de febrer (vespres)

Els Amics de les Arts sempre han dit que el seu somni era fer un musical i ara, gràcies a la col·laboració amb la productora Minoria Absoluta, presenten Pares normals, la història d’un noi que torna a casa, després d’un temps vivint a l’estranger, per anunciar als pares que es casa; malauradament, un inesperat accident sacsejarà els seus plans i l’obligarà a replantejar-se la vida. Marc Artigau firma la dramatúrgia d’aquest musical familiar en català amb cançons inèdites creades expressament per a l’ocasió. El veterà Sergi Belbel en signa la direcció i el repartiment està encapçalat per Enric Cambray, Júlia Bonjoch, Albert Pérez i Annabel Totusaus. Noms que garanteixen la solvència d’una proposta que ens parla de l’amor, del fracàs i de les motxilles que tots els pares, mares, fills i filles arrosseguem.

Artaban, la llegenda del quart Rei Mag‘: SAT!, del 27 de desembre al 4 de gener

Entre Nadal i Reis, el Sant Andreu Teatre (SAT!) ha programat un espectacle musical familiar en perfecta consonància amb les dates: Artaban, la llegenda del quart Rei Mag, amb direcció de Marc Angelet, composició musical de Marc Sambola i dramatúrgia de Marc Rosich (que també és el responsable d’adaptar L’alegria que passa de Dagoll Dagom). Un veritable trio d’asos que aterrarà al SAT! de la mà de la Puça Espectacles i de l’agrupació musical A Grup Vocal per explicar-nos la història d’Artaban, un jove príncep i astrònom que decideix sumar-se a la cèlebre expedició de Melcior, Gaspar i Baltasar per seguir l’estel d’Orient. Cal tenir en compte, a més, que la funció del dia 30 de desembre serà accessible amb llengua de signes catalana i subtitulació.

Escena d’«Artaban, la llegenda del quart Rei Mag» | Puça Espectacles

El conte de Nadal i la Sra. Scrooge‘: Teatre Romea, 28, 29 i 30 de desembre (matinals)

Dins del cicle de programació familiar del Petit Romea, el teatre del carrer Hospital ha programat tres funcions matinals del musical El conte de Nadal i la Sra. Scrooge, una producció de Viu el Teatre i l’Excèntrica, que comptarà amb la col·laboració d’una cinquantena d’alumnes de diferents escoles de teatre i música. Aquesta proposta, amb música d’Albert Guillén i basada en el tradicional conte nadalenc de Charles Dickens, estarà protagonitzada per Montse Alcoberro i Marc Pujol que a cada funció estaran acompanyats d’una vintena d’infants i joves de les escoles artístiques ARA, Lazzigags, El Timbal i del Conservatori del Liceu; tot plegat, sota la direcció de Juanjo Marín i David Anguera. La Sra. Scrooge no només rebrà les visites dels tradicionals fantasmes del passat, del present i del futur, sinó que, sense esperar-ho, personatge d’altres contes populars també irrompran a la seva història.

Montse Alcoberro com a Sra. Scrooge | Petit Romea

El conte de Nadal‘: Jove Teatre Regina, fins al 30 de desembre

Si preferiu una versió més canònica del clàssic nadalenc de Charles Dickens, el Jove Teatre Regina us ofereix aquesta versió musical de El conte de Nadal, a càrrec de la companyia La Trepa!, dirigida per Maria Agustina Solé. Amb un repartiment de vuit intèrprets, on destaquen noms com els de Gerard Flores, Mireia Lorente, Marc Miramunt o Sergi Príncep, i música original de Macià G. Olivella, reviurem, de nou, el conte nadalenc per antonomàsia, amb els seus esperits, lliçons morals, el petit Tim i l’avar i pèrfid Ebenezer Scrooge.

Escena de «El conte de Nadal» | Jove Teatre Regina

El Petit Príncep‘: Paral·lel 62, fins al 22 de gener

Encara que la Sala Barts s’hagi transformat en la nova sala Paral·lel 62, hi ha coses que mai canvien i acollirà, de nou, les funcions de la novena temporada de El Petit Príncep, espectacle que ja s’ha convertit en tot un clàssic de la cartellera barcelonina. Estrenat fa gairebé una dècada, el Nadal del 2014, més de 300.000 espectadors ja han vist aquesta adaptació del conte clàssic d’Antoine de Saint-Exupéry produïda per Àngel Llàcer, Manu Guix i La Perla 29, que any rere any no falta a la seva cita nadalenca. Realitzat amb la col·laboració de Marc Artigau a la dramatúrgia, i amb una posada en escena espectacular a càrrec de la productora visual Desilence i l’escenògraf Jordi Queralt, la gran novetat d’aquesta temporada és la incorporació de Mariona Escoda –guanyadora de la primera edició del popular programa de televisió Eufòria–  al repartiment de l’obra.  

El meu primer Nadal al Kursaal‘: Kursaal de Manersa, del 28 de desembre al 4 de gener

No és ben bé un musical, però s’hi canten moltes cançons i nadales mentre es repassa tot l’imaginari popular d’aquestes festes: des del tió, als Reis d’Orient, des del pessebre a l’arbre de Nadal. Un clàssic del Nadal manresà amb el qual el Teatre Kursaal obre les portes a les famílies de la ciutat amb una proposta dirigida per Sílvia Sanfeliu i David Sisó pensada, expressament, per als més menuts de casa (d’1 a 6 anys). La parella d’intèrprets formada per Núria Masip i Max Navarro els guiaran per aquesta proposta escènica iniciàtica amb música en directe, gràcies a un guió realitzat per Cristina Gonzàlez Alsina.  El 8 de gener, el Kursaal també acollirà una única funció del Descontrol orquestral del reconegut grup Xiula.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació