Risc, innovació i talent a l’Alhambra Festival Jazz de Vic

El jazz i la música improvisada tornen a la capital osonenca del 2 al 12 de maig

El jazz i la música improvisada torna per 26è cop a Vic amb l’Alhambra Festival Jazz Vic. Enguany, s’han programat una vintena de propostes de jazz nacional i internacional que combinen els ritmes més clàssics amb la música experimental. La nova edició tindrà lloc a quatre espais de la ciutat entre el 2 i el 12 de maig.

Xavi Torres Trio. Cedida

En la seva 26a edició, l’Alhambra Festival Jazz Vic oferirà una panoràmica del jazz de nova creació, tant nacional com internacional. Aquest any, el cartell compta amb una important presència de músics de l’escena nòrdica del jazz de nova creació, com Ragnarök. Tot, per crear i explorar nous llenguatges contemporanis. Alhora, no s’ha deixat enrere el talent local d’artistes com Xavi Torres, premi Núvol Ruta del Jazz 2019.

Com a novetat, no només hi haurà els escenaris principals de la Jazz Cava i Momentos Alhambra a la plaça del Carbó, sinó que s’hi han afegit dos equipaments més de la ciutat: la Biblioteca Pilarín Bayés i l’església dels Dolors de Vic. L’Alhambra Festival Jazz Vic és la cita per excel·lència per als amants del jazz més experimental i el talent creatiu de l’escena nacional i europea.

El festival començarà el dijous 2 de maig a les 20 h a la Jazz Cava amb el tradicional Pianíssim, aquest any de la mà de Freedom First, de Keith LaMar & Albert Marquès (12 €). Aquests últims presentaran un àlbum conjunt gravat entre Girona i Brooklyn. Keith LaMar ha estat pres condemnat a la pena capital l’any 1993 i havia de ser executat el 16 de novembre de 2023. La proposta de Freedom First és el primer àlbum d’un artista en el corredor de la mort.

L’endemà, a les 19 h, L’ona laietana farà una conferència sobre la música i el seu impacte en la transformació social a la Biblioteca Pilarín Bayés, l’entrada serà gratuïta. La xerrada comptarà amb música en directe per part de Martí Farré, Àlex Gómez-Font, David Viñolas i Montse Urán. A més, a les 22 h la Jazz Cava acollirà al grup nòrdic postmodernista Horse Orchestra (15 €).

El dissabte 4 de maig podreu assistiir a les actuacions de Tom Chant i Joni Sigil amb l’Homenatge a Marianne Brull a l’escenari Momentos Alhambra a les 18 h (gratuït). Prèviament a l’actuació, es projectarà un documental sobre la figura divulgadora de Brull. A les 20 h al mateix espai actuarà el pianista Xavi Torres amb el seu darrer disc: Quarentena Songs. Tot seguit, a la Jazz Cava serà el torn d’UnderPool Live Recording: Cesar Joaniquet Quartet, que gravarà el directe en exclusiu per entregar-lo als assistents en format vinil (12 €). La cloenda de la jornada serà a càrrec de DJ Miguelito Superstar amb una sessió gratuïta.

La jornada següent serà protagonitzada pel concert de combos de l’Escola de Música de Vic, EMVIC, a l’escenari Momentos Alhambra (12:30, gratuït). A la tarda (18 h) actuarà de forma gratuïta Kimchi, del guitarrista Dani Comas. Seguidament, passarà per l’espai el quartet danès Jeppe Zeeberg and The Absolute Pinnacle of Human Achievement. Una proposta d’improvisació de punk jazz experimental, funky i rock and roll.

Jeppe Zeeberg. Cedida: Malthe Folke Ivarsson

La segona setmana del festival, el 9 de maig, l’obrirà el trio Florian Stoffner & John Butcher & Chris Corsano, referents en l’escena de música improvisada. Oferiran un concert a la Jazz Cava a les 21 h per 12 €. La jornada següent, hi haurà un dels concerts més especials de l’edició: Kit Downes Organ Solo, la proposta immersiva del pianista Enemy, dins el cicle La Cava Immersiva, a l’Església dels Dolors. El mateix dia, el trompetista Raynald Colom presentarà Ray of Light, amb Tony Tixier als teclats, Tito Bonacera al baix elèctric, Jose Benitez a la bateria. Per finalitzar la jornada, tocaran a la Jazz Cava DJ Sweet i MC Mabreezee.

El dissabte 11 de maig, començarà amb el concert de Ragnarök Trio, a les 18 h a l’escenari Momentos Alhambra (gratuït), una proposta dirigida pel guitarrista islandès Thorkell Ragnar, que oferirà els temes del seu àlbum de debut. A les 20 h, al mateix espai, serà el torn de Curós, un grup format pels productors Lowis i Vernat, que explora els límits del jazz i el pop. A continuació, a la Jazz Cava tocarà Enemy, el trio de referència en l’avantguarda jazzística europea. Tancarà la nit la sessió de DJ Miguelito Superstar (00-03 h, gratuït).

L’última jornada de festival oferirà tres propostes. A les 12:30 h, l’escenari Momentos Alhambra comptarà amb la Big Band EMVIC (gratuït) i a les 18 h, hi actuarà el Young Barcelona Jazz Quintet (gratuït), cinc joves estudiants de diferents centres musicals de Barcelona. El festival finalitzarà al mateix escenari a les 19 h amb una Jam Session.

L’Alhambra Festival Jazz Vic presenta una àmplia programació per viure el jazz més alternatiu, amb noves sonoritats i propostes capdavanteres nacionals i internacionals. Una clara aposta per donar suport al talent emergent així com als consagrats de la música improvisada. Gran part de les actuacions són gratuïtes, però d’altres tenen un cost d’entre 12 a 20 €. Per aconseguir les entrades, només cal entrar al web del festival, on també es poden trobar tots els horaris i ubicacions de les actuacions.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació