Reivindicar els corsaris i la identitat cultural mediterrània

Els menorquins La Trup presenten 'Barba-rossa' al Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa, una adaptació de la novel·la històrica de Joan Pons

Del 2 al 19 de maig, la companyia teatral La Trup porta a l’escenari del Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa l’adaptació escènica de la novel·la Barba-rossa de Joan Pons. La història narra un dels episodis més dramàtics de Menorca, la destrucció de Maó l’any 1535 per part del corsari Barba-rossa. La posterior lluita entre musulmans i cristians serà el teló de fons de les aventures de Roger Genestar, el protagonista, un cristià que ha conegut Barba-rossa i que recorre les diferents cultures del Mediterrani a la recerca d’un amor ideal. 

Àlvar Triay i Queralt Albinyana en una escena de ‘Barba-rossa’ | Cedida pel Centre de les Arts Lliures

Barba-rossa va més enllà de la divulgació històrica i ens parla sobre la creació i la manipulació de la por per part dels governants, sobre la fabricació dels «altres» com a enemics i l’ús dels estereotips del bé i del mal al servei dels poderosos. Tot, entrellaçat amb les vivències i reflexions de Roger Genestar un humil caçador d’ocells cantaires que ha conegut el temible corsari Barba-rossa i que es contactat per l’emperador Carles I d’Espanya quan aquest es dirigeix amb la seva immensa flota a destruir el seu feu a les costes de l’Alger. Sense voler-ho, Genestar es veurà atrapat entre dos mons en guerra, el cristià i el musulmà, enfrontats pels interessos de dos poderosos imperis del segle XVI, el turc i l’espanyol.

L’obra també compta, per tant, amb elements atemporals de confrontació entre orient i occident que s’han anat transformant al llarg de la història, tot prenent noves formes, i reivindica la necessitat de valorar tot allò que uneix els pobles contra l’interès de treure partit de la guerra i de la violència. L’espectacle, estrenat al mes de gener passat, és una coproducció del Teatre Principal de Palma i de la Fundació del Teatre Principal de Maó i arriba a Barcelona sota la direcció de Sergi Marí, que és qui ha adaptat el text de la novel·la conjuntament amb l’actriu, directora i dramaturga Clara del Ruste.

A Barcelona l’obra serà representada per Queralt Albinyana, Josep Mercadal, Agnès Romeu i Ramon Bonvehí; tanmateix l’elenc d’intèrprets que ha participat en el desenvolupament de l’obra també inclou a Xavi Núñez, Àlvar Triay, Enka Alonso i Rodo Gener. De fet, en algunes funcions del Centre de les Arts Lliures, Alonso i Gener alternaran els papers amb Albinyana i Mercadal.

Per tal de narrar aquest trosset d’història balear, força desconegut al Principat, la companyia no només confia en el text de Joan Pons sinó que es recolza en altres llenguatges escènics com les coreografies o les eines del teatre visual. A més a més, l’espectacle compta amb una composició electrònica original del músic menorquí Pere Pelegrí Ripoll.

Joan Pons és un dels grans escriptors menorquins contemporanis. Amb obres com Nàufrags (Columna, 1993), Homes sols (Proa, 2001), Sorra a les sabates (La Magrana, 2005) o La casa de gel (Bromera, 2010) ha guanyat diversos premis i reconeixements en l’àmbit de la literatura catalana. Per la seva banda, la companyia La Trup va ser fundada l’any 2012 per l’equip d’artistes que va muntar Lucrècia o Roma libre, el clàssic del dramaturg menorquí Joan Ramis i Ramis (recentment reeditat per l’Editorial Barcino), com a pràctica de direcció escènica de Sergi Marí, a l’Institut del Teatre. Arran de l’èxit, van unir-se per posar en comú el talent artístic de Menorca i per reivindicar i explorar la identitat catalana i balear. Barba-rossa és el seu onzè espectacle.

Tràiler de Barba-rossa abans durant l’estrena a Palma i Maó

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació