Els Premis Serra d’Or més escènics

Felicitem a Pau Miró, Aleix Fauró i Isis Martín i Marta Carrasco, guanyadors del Premi Serra d'Or 2018 en les categories escèniques.

Aquest dimecres s’han lliurat els Premis Serra d’Or, en la 52a edició d’uns dels guardons culturals amb més prestigi del nostre país. Entres els guanyadors hi trobem noms com els dels escriptors Josep Lluís Badal, Teresa d’Arenys, Mercè Ibarz, Adrià Pujol i Marc Gil, però aquí parlarem dels tres guardons més escènics. Evidentment, ja havíem parlat de tots ells a Núvol. Felicitem des d’aquí a Pau Miró, Aleix Fauró i Isis Martín i Marta Carrasco.

Dins l’apartat de Teatre, l’obra Un tret al cap de Pau Miró  s’ha endut el Premi Crítica Serra d’Or de Teatre 2018 al text de teatre català. Miró ha destacat que els dramaturgs catalans van passar la travessia del desert entre els anys 60 i 90 i avui podem ser optimistes. “Vaig començar a escriure Un tret al cap amoïnat perquè com a consumidor de diaris veia que la premsa s’havia degradat molt. Abans d’escriure aquesta obra vaig entrevistar periodistes i em van confirmar que era un moment complicat per la professió. El magma de les xarxes socials i les fake news fan difícil accedir a una informació de qualitat. Vaig descobrir que l’antídot contra la precarietat del periodisme és el compromís ètic dels professionals, i això avui és més evident que mai, ara que vivim moments d’amenaça dels drets fonamentals”. A Núvol vam parlar d’aquest text en dues ocasions: Oriol Puig Taulé va assistir a un assaig obert i en va fer aquesta crònica, i David Bueno va veure una funció a la Sala Beckett i en va escriure aquesta crítica.

Medusa, dirigida per Aleix Fauró i Isis Martín, ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or de Teatre 2018 a l’espectacle teatral. Els directors han agraït el suport que Serra d’Or ha donat a la cultura al llarg de tants anys. Martín ha explicat que el projecte de Medusa va arrencar fa cinc anys i ha agraït la complicitat de l’autor del text original, el novel·lista Ricardo Menéndez Salmon. Fauró ha afegit que haver guanyat el premi Quim Masó ha estat determinant per portar a terme el projecte amb un equip confiat que s’ha fet seu el projecte. El nostre col·laborador Martí Figueras va assistir a un assaig de Medusa i ens en va parlar en aquest article, i encara va anar a un altre i en va fer aquesta crònica.

Marta Carrasco ha guanyat el Premi Crítica Serra d’Or de Teatre 2018 a l’aportació més interessant per Perra de Nadie, un espectacle d’una força i un coratge estremidors, que culmina un llarg recorregut creatiu d’elevat nivell d’exigència, qualitat artística i profunditat humana. Carrasco ha explicat que l’espectacle va néixer després d’una llarga depressió de dos anys. “Estava trista i no podia sortir de casa meva, i amb aquest projecte vaig renéixer de nou. En aquest solo, Carrasco encarna vuit dones diferents que expliquen el seu dolor. És un espectacle molt emotiu, que ha estat possible gràcies a un equip que treballa sí o sí, fins i tot quan no hi ha diners, que és el que sol passar gairebé sempre”. Marta Carrasco ha dedicat el premi al seu avi Manuel Carrasco i Formiguera, que va morir a la presó de Burgos el 9 d’abril de l’any 1938, ara fa vuitanta anys. A Núvol hem parlat de Perra de nadie des de la seva estrena, amb aquest article de Montse Barderi; Clàudia Brufau ha entrevistat la coreògrafa; i Nerea Blanch n’ha escrit aquesta crítica.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació