Per molts anys SAT! A reveure, L’Estaquirot Teatre!

En la seva vintena temporada, el SAT! dedicarà un cicle a L’Estaquirot Teatre, que s’acomiada dels escenaris després de 50 anys de trajectòria artística.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Aquest any hi ha diverses efemèrides escèniques a la ciutat de Barcelona. El Teatre Nacional de Catalunya acaba de celebrar –el passat 11 de setembre– el seu vint-i-cinquè aniversari. El Teatre Tantarantana fa trenta anys que programa espectacles i, a la passada presentació de temporada del Grup Focus, se’ns va fer saber que La Villarroel compleix mig segle d’història. Però si hi ha una efemèride que ens fa especial il·lusió celebrar aquesta temporada és, sens dubte, el vintè aniversari del Sant Andreu Teatre (SAT!). D’un temps ençà, aquest equipament s’ha caracteritzat per la seva doble línia de programació de dansa i d’espectacles per a tots els públics, convertint-se, així, en una peça singular i imprescindible de la cartellera barcelonina.   

Escena de l’obra ‘Univers’ d’Engruna Teatre, que arribarà al SAT! després d’estrenar-se a la Mostra d’Igualada.

Molts encara no coneixen «l’únic teatre familiar municipal arrelat al barri», segons el defineix Lucía Martín, regidora del Districte de Sant Andreu, però la seva programació fa anys i panys que és una aliada poderosa dels pares i mares d’arreu de la ciutat i de l’àrea metropolitana. I els darrers anys, també s’hi han afegit els amants de la dansa; especialment, després del tancament d’espais icònics com l’efímera Sala Hiroshima.

Els números canten, la temporada passada el SAT! va acollir 45.492 espectadors, més del doble que a la seva primera temporada. Aviat és dit, però durant tots aquests anys, el teatre del carrer Neopàtria ha acollit més de sis-centes companyies. Durant dues dècades, hi han passat gairebé 722.000 espectadors per veure algun dels nou-cents espectacles que s’hi han programat segons afirma Oscar Rodríguez, el seu director. És per això que, per donar el tret de sortida a aquesta temporada tan especial, el pròxim divendres 16 de setembre a la tarda, el teatre ha organitzat una jornada festiva amb jocs al carrer oberts a tothom i ha encarregat l’espectacle inaugural al Mag Lari, que va aixecar el teló del teatre per primera vegada, ara fa vint anys.

De 9 de setembre al 21 de maig, el SAT! acollirà un total de vint-i-tres espectacles per a públic familiar i setze propostes de dansa. Com és habitual, també impulsarà la 18a edició del Festival Dansat –a l’octubre–  i una nova edició del «Fica’t al SAT!», la mostra d’arts escèniques amateurs del Districte de Sant Andreu que el teatre organitza des dels seus inicis. Igualment, el SAT! participarà en festivals com elPetit, el Dansa Metropolitana o el Grec, i continuarà apostant per la seva àmplia oferta educativa que la temporada 2018-19 –just abans de la pandèmia– va arribar a uns 28.000 alumnes d’arreu del Barcelonès, el Maresme, els Vallesos i el Baix Llobregat.

Maria Santallusia a ‘M.A.R.E..’, obra que arrencarà la programació regular del SAT! d’aquesta temporada.

Per als més petits

L’oferta familiar és àmplia i variada i inclou espectacles de text, titelles, musicals, dansa, circ i arts del moviment a més d’una petita selecció de set obres dirigides a la primera infància que conformen el «Cicle Remenuts». Es tracta de peces de no més de quaranta minuts de durada on tant el públic com els intèrprets se situen a dalt de l’escenari. La primera peça d’aquest cicle pensat per als més petits –de 0 a 5 anys, depenent de l’obra– serà M.A.R.E, un espectacle ideat per Maria Santallusia i Toni Sans, que arrencarà la programació regular del SAT! el pròxim 17 de setembre.

A l’octubre, la companyia Txo Titelles fascinarà petits i grans amb les Galetes de formatge, un espectacle de titelles sobre la vellesa dirigit per Esther Cabacés. Al novembre, les propostes del «Cicle Remenuts» s’emmarcaran dins del festival elPetit, que durà tres produccions al SAT!: Hvad er det? (Què és això?), de la companyia danesa Aaben Dans; Sotabosc, darrera creació de la companyia Inspira Teatre, guanyadora del Premi Feten 2020 pel seu anterior espectacle, Kl’aa, estrenat, precisament, al SAT!; i Univers, una proposta immersiva i sensorial d’Engruna Teatre que aquest cap de setmana s’ha pogut veure a FiraTàrrega després d’estrenar-se a la Mostra d’Igualada.

Finalment, al desembre, la companyia Blink Flash estrenarà un projecte de dansa teatre inspirat en la màgia dels petits objectes anomenat Blink Màgic i, al maig, LaBú Teatre tancarà el cicle i la temporada amb el seu celebrat espectacle sobre el pas de les estacions, Alma, que l’any passat es va poder veure dins del cicle del Petit Romea.

L’espectacle ‘Alma’ de la companyia LaBú Teatre tancarà la vintena temporada del SAT! al maig © Arian Botey

Per a tots els públics

Fora del «Remenuts», la programació familiar per a tots els públics arrencarà pels volts de Tot Sants amb una nova creació musical de La Roda Produccions ideal per aquelles dates: En Joan sense por i la casa encantada. Per Nadal també arribarà un altre espectacle musical en consonància amb les dates, Artaban, la llegenda del quart Rei Mag, amb direcció de Marc Angelet, composició musical de Marc Sambola i dramatúrgia de Marc Rosich. Un veritable trio d’asos que aterrarà al SAT! de la mà de la Puça Espectacles.

Abans, però, el SAT! haurà repescat el celebrat espectacle de titelles Les aventures del lleó vergonyós, que la companyia El Pot Petit ja va representar al Petit Romea la temporada passada, i haurà acollit les acrobàcies de la companyia Bool al multidisciplinari espectacle Spiralis que barreja dansa, circ, poesia i manipulació d’objectes en una proposta amb música de Clara Peya i Àlex Rodríguez Flaqué.

Al gener, la companyia La Pera Llimonera revisarà el clàssic Un vestit nou per a l’emperador i el coreògraf Kiko López estrenarà el seu primer espectacle per a tots els públics: Sr. W. A principis de febrer, la companyia De_paper ens encisarà amb els seus mons de papiroflèxia a Miranius. L’aventura d’habitar el món i el Circ Pistolet recalarà al SAT! amb Potser no hi ha final, ambdós estrenats a la Mostra d’Igualada.

El plat fort vindrà al març, amb l’homenatge que el SAT! ha volgut fer a L’Estaquirot Teatre, que es retira dels escenaris després de mig segle de trajectòria artística i que ha visitat el teatre de Sant Andreu gairebé cada temporada. Del 25 de febrer al 12 de març, podrem veure tres espectacles de titelles de la veterana companyia vilanovina: La pastisseria i els follets, L’aventura d’avorrir-se i En Jan Totlifan. Una última oportunitat per gaudir del seu art i per acomiadar-se com cal d’una companyia clau en la història del teatre català, que ha realitzat més de 10.000 funcions arreu del món.

Finalment, entre abril i maig, els clowns del Teatre Mòbil i la companyia La Tresca i la Verdesca, dirigida per Guillem Albà a l’espectacle Maquinaigües, clouran la programació del SAT! juntament amb el premiat espectacle Núvol Núvol de la companyia de titelles Periferia Teatro (Premi Drac d’Or de la Fira de Titelles de Lleida 2021).

Els titelles de ‘La pastisseria i els follets‘, dissenyats per Alfred Casas, per a L’Estaquirot Teatre

Pels amants de la Dansa

El ballarí i coreògraf resident del SAT! Jacob Gómez va arrencar la programació de dansa el passat cap de setmana amb Meohadim, i a l’octubre seguirà amb la 18a edició del Festival Dansat, on podrem gaudir de sis espectacles –dos gratuïts de carrer i quatre de sala–  de les quals ja us en parlarem més endavant a Núvol.

El festival ens oferirà dansa contemporània, danses urbanes i flamenc de la mà de les companyies residents al programa Aliansat, una aliança entre el SAT! i la Fàbrica de Creació Fabra i Coats impulsada el 2015 pel coreògraf i ballarí Thomas Noone, coordinador de la programació de dansa del SAT!.

En col·laboració amb l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC) el SAT! acollirà, al novembre, dues propostes del programa «Circula!», ideat per facilitar la mobilitat de propostes i creadors entre diversos territoris de l’estat espanyol. Les peces escollides són Tradere, de la coreògrafa Laia Santanach –estrenada al Mercat de les Flors la temporada passada en el marc del festival de Dansa Metropolitana– i Más allà de la muerte, de la coreògrafa murciana Andrea Carrión.

Al novembre també podrem veure Me parece que sufro lo que en mi profesión llaman nostalgia, de Javier Ara i Enrique López, la peça guanyadora del Premi SAT! atorgat en el marc del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre 2021. Al desembre, el coreògraf Gaston Core, impulsor de la desapareguda Sala Hiroshima, ens oferirà un díptic format per les peces Chorus i Above i, a l’abril, després del festival Dansa Metropolitana, la jove companyia Lookatthingsdifferent, formada per Carla Cervantes i Sandra Egido, estrenarà el duo Somos.

Escena de ‘Spiralis’, de la companyia Bool, un dels espectacles de dansa familiar de la programació del SAT!

Cal recordar que, en la seva voluntat d’acostar les arts escèniques a tothom, el SAT! ofereix abonaments d’espectacles força atractius i econòmics tant pels espectacles familiars com per les propostes de dansa. Així, doncs, podeu trobar lots de tres espectacles per 24 € (cada espectacle surt a 8 € per cap) o de cinc espectacles per 37,5 € (cada espectacle surt a 7,5 €). Pel que fa a la dansa, existeix un abonament únic de dos espectacles per 19,20 € (cada espectacle surt a 9,6 €), que permet estalviar fins a un 40% del cost total de les entrades si es compressin per separat. Podeu consultar la programació completa al web del teatre.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació