Reiniciar el Tantarantana

El Teatre Tantarantana inicia la celebració del seu trentè aniversari amb l’estrena de l’obra inclusiva Reset de Laura Giberga

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Aquesta temporada, el Teatre Tantarantana celebra 30 anys de programació ininterrompuda des de la seva fundació. I ho fa amb un punt d’inflexió important que es reflecteix al títol de la primera estrena de la temporada: Reset, una obra escrita i dirigida per Laura Giberga on tres personatges es troben immersos en una situació d’impàs dins de les seves vides.

Vidda Prieto, Íñigo Martínez Sagastizábal i Blanca Pàmpols protagonitzen «Reset» la nova estrena del Tantarantana. Foto: Teatre Tantarantana

Des del 1992, el Tantarantana és un dels espais escènics imprescindibles de la ciutat de Barcelona. La sala fundada al carrer homònim del barri de la Ribera, que al cap de quatre anys es traslladaria al Raval, ha acollit creadors emergents de tota mena i els darrers anys s’ha convertit en el refugi de les noves companyies gràcies a programes de suport com El Cicló.

Després d’incorporar-se a la xarxa de Fàbriques de Creació de la ciutat comtal el 2017, el teatre del carrer de les Flors número 22 (xifra que dona nom a les seves sales: Baixos22 i Àtic22) ha anat creixent i consolidant-se en l’últim lustre. Ara, com els personatges de Giberga, la sala es troba en un punt d’impàs on cal decidir cap a on vol encaminar el seu futur.

L’any passat els seus responsables ja ens van anunciar la voluntat de replantejar El Cicló, que arriba així a un final d’etapa i, de moment, ja han presentat una de les novetats d’enguany: la creació d’una nova residència de direcció que, en la seva primera convocatòria, ha recaigut en el mallorquí Miquel Mas Fiol. La celebració dels trenta anys encara ens durà més novetats: una quinzena llarga d’estrenes, el retorn d’alguns celebrats espectacles i nous projectes i col·laboracions engrescadores.

El Tantarantana es transformar i reseteja després de tres dècades, per tant, és normal que el primer espectacle d’aquesta nova temporada es tituli Reset. A l’obra de Giberga, un pare de família que ha decidit fer el trànsit de gènere, un ballarí punk afectat per una malaltia degenerativa i una dona jubilada desemparada i abandonada per la seva família es troben, de manera anàloga, en un punt de canvi i d’incertesa dins les seves respectives trajectòries vitals.

Vidda Priego, Íñigo Martínez Sagastizábal i Blanca Pàmpols protagonitzen aquest text que va formar part del cicle de lectures dramatitzades impulsades pels Teatres de Proximitat al passat Festival Grec de Barcelona sota el nom de «El batec del Grec». L’11 de juliol, alguns afortunats ja van poder gaudir, al Teatre Eòlia, d’un primer tast d’aquesta obra de teatre inclusiu que s’estrena formalment el pròxim 7 de setembre al Tantarantana i que estarà en cartell fins al 2 d’octubre.   

El text de Giberga planteja quins són els límits de la nostra capacitat de resiliència i  d’adaptació al canvi amb tres personatges que estan a punt de començar una nova vida. Un ritual de pas que pretén visibilitzar alguns col·lectius tradicionalment ubicats a la perifèria. Uns personatges a punt de fer un salt al vuit per completar el cicle de mutacions que, segons Giberga, comporta viure.

L’espectacle és un homenatge a la fotògrafa i activista Mar Llop, vinculada a l’associació catalana de persones trans Generem!, que va morir el passat mes de febrer i proposa una posada en escena híbrida que barreja el teatre de text amb la dansa i les arts audiovisuals. La proposta neix de la necessitat de reivindicar la vitalitat i la possibilitat de partir de zero i té el seu germen en un curs intensiu de dramatúrgia que l’autora va realitzar amb el dramaturg i docent Pablo Ley.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació