Llarga vida a les arts d’arrel!

La 27a Fira Mediterrània de Manresa presenta més de 20 propostes artístiques que formen part de l'Obrador d'arrel, el programa d'impuls i suport d'artistes que exploren la cultura i tradicions populars

Humus. Aquesta és la paraula que utilitza Jordi Fosas, director artístic de la Fira Mediterrània de Manresa per definir la gran importància de donar veu i impuls a tots els projectes i espais de creació –d’artistes emergents i professionals consolidats– que exploren i es desenvolupen a través de les arts i la música d’arrel, la cultura popular i la tradició. «Hem de crear un humus, una base on puguin sorgir artistes referents en l’àmbit de les arts d’arrel i que, sobretot, els proporcioni un circuit que els faci créixer i desenvolupar-se». 

Esbart Manresà a «Mil Primaveres» © Pol Solé

L’Obrador d’arrel s’ha estès com una gran eina de suport i impuls a artistes joves i emergents que, des del seu propi vessant artístic, exploren els nous camins de les arts d’arrel i tradicionals mitjançant dos grans programes que s’han anat consolidant amb els anys. Enguany, dins el Programa d’impuls a les arts d’arrel, s’ha desenvolupat un nou projecte d’impuls a la música tradicional, a més del programa de dansa ja consolidat anteriorment. Ambdós programes pretenen generar espais de llibertat de creació on els artistes puguin completar-se i, al mateix temps, trobar programadors que s’impliquin en els seus projectes per ajudar-los a créixer. L’Obrador d’arrel de la Fira Mediterrània ha desenvolupat, amb els anys, una gran facilitat per posar en contacte diversos agents que treballen en xarxa dins l’ecosistema cultural. 

Aquest 2024, la Fira Mediterrània se celebrarà a Manresa del 10 al 13 d’octubre i comptarà amb una vintena de propostes que formen part del Programa de suport a la creació i producció de l’Obrador. A banda del suport de la Fira i de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, les propostes seleccionades disposen de l’acompanyament de més d’una quarantena d’entitats, empreses i institucions coproductores que proporcionen residències i espais de creació a les produccions i artistes escollits. L’Obrador d’arrel compta amb un pressupost global de 350 mil euros, dels quals 230 mil van destinats al Programa d’impuls de les arts d’arrel.

Enguany, la vintena de propostes de l’obrador s’ha dividit en tres grans blocs: una quinzena d’espectacles formen part del bloc d’«Arts en viu»; dues propostes s’integren dins de l’«Obrador internacional» i tres més formen part de les propostes comunitàries de «En comunitat». En total, aquesta vintena de projectes es desenvoluparan dins els tres eixos de l’Obrador en forma de vuit propostes musicals, vuit de dansa i quatre peces sobre la memòria, la narració oral i el llegat popular.

Aquest 2024, Manresa s’ha convertit en la Capital de la Sardana agafant el relleu a Sant Cugat del Vallès, i l’Obrador d’arrel ha volgut celebrar-ho amb dues propostes que parteixen del ball nacional de Catalunya. El cantant solsoní Roger Mas s’unirà amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona per presentar, tretze anys després del seu primer disc, un segon àlbum on, partint d’una sonoritat pròpia, interpretarà el món a través de músiques de Sèrbia, Mèxic o Itàlia.

Per altra banda, el cantant d’Obeses, Arnau Tordera I, premi Cast@fiore 2022 de Núvol, presentarà Sardana Superstar, el concert Pòrtic de la Fira. Es tracta d’un musical amb el fenomen sardanístic com a centre vertebrador de l’obra, que promet presentar-se com una autèntica revolució tant pels amants del teatre musical com pels de la sardana i la cobla.

Deixant enrere la sardana, la Coral Sant Jordi, juntament amb Marc Parrot, presentaran dins «L’Obrador en comunitat» un projecte musical en homenatge a Anselm Clavé, coincidint amb el cent-cinquantè aniversari del seu naixement, que pretén divulgar la música i l’esperit d’aquest gran impulsor del teixit associatiu català a través d’un espectacle híbrid amb la direcció escènica de Judith Pujol. El duet folklòric Tarta Relena, que fa uns dies va causar furor a les xarxes socials arran de la seva participació als Tiny Desk Concerts de l’estatunidenca NPR, també presentarà el seu últim projecte a la Fira Mediterrània. Es tracta d’un disc amb un repertori centrat en el pensament tràgic –en la seva noció més clàssica– que abordarà la nostra relació amb el destí i oferirà un recull de profecies bíbliques i fantàstiques. 

Entre les propostes dels artistes més joves trobarem Kairo, el segon disc del senegalès Momi Maiga, que oferirà un mestissatge d’instruments clàssics de la cultura senegalesa amb d’altres de més moderns. Per primera vegada, l’Obrador acollirà un projecte musical de ball folk amb música electrònica amb el nou projecte dels Goovin’CAT, un grup bagenc que treballa amb sons extrets del cançoner popular i la música glitch (basada en l’error).

Els guanyadors de l’última edició del Concurs Sons de la Mediterrània, el jove quartet Trèvol també tindran cabuda en l’Obrador d’enguany, on presentaran el seu àlbum de debut que mescla la música folk i tradicional amb el pop. El projecte de Gigi di Luca, Il Mediterraneo e la Banda del Sud, serà una altra de les propostes musicals d’aquesta Fira Mediterrània, en aquest cas, ubicada dins de l’«Obrador internacional». Es tracta d’una coproducció amb el Festival Ethnos de Nàpols que vol realçar el paper unificador de la mar Mediterrània amb un treball amb molta corda, veu i percussió.

L’Esbord, «Folk as queer» © L’Esbord

Pel que fa a les propostes de dansa, trobarem projectes tant d’àmbit nacional com internacional. Destaca En paral·lel, una transmissió creuada entre els coreògrafs de la companyia canadenca Les Archipels –Philippe Meunier i Ian Yaworski– i un grup de quatre joves que formen part del Programa d’impuls a la dansa d’arrel. Des del Laboratori d’arrel, la coreògrafa i ballarina Sara Cano dirigirà un procés de recerca de moviment entre la dansa i la tradició amb una desena de joves de corporalitats i gèneres molt diferents. També gaudirem de la proposta guanyadora del Premi Delfí Colomé 2023: Folk as queer, una creació de L’Esbord, un espai d’investigació i de recerca entorn de les pràctiques tradicionals catalanes amb una mirada interdisciplinària resident a la Fabra i Coats de Barcelona. Es tracta d’una investigació de Pere Seda al voltant de les identitats dissidents i la identitat tradicional.

Dins «L’Obrador en comunitat» també veurem Mil primaveres, un espectacle de carrer de l’Esbart Manresà que, sota direcció artística de Sergi Estebanell i Arantza Labuena, reivindicarà la cultura popular. L’Esbart Sant Martí de Barcelona serà el responsable de l’altra proposta comunitària amb X tu, un espectacle dirigit per Eulàlia Berguedà i Marc Naya, que homenatjarà les tradicions tot combinant sons antics amb el pop i l’electrònica més contemporanis.

Des de l’Institut del Teatre, la companyia IT Dansa i el Cor Jove Nacional de Catalunya ens portaran Biterna, una proposta de fusió de danses i música que vol donar veu a les bruixes i a tot el col·lectiu de dones que van quedar al marge de la societat per raons històriques. L’artista Andrea Jiménez presentarà Sibil·la, un solo de dansa amb acompanyament del so i la percussió de la pandereta i, finalment, la jove valenciana Inka Romaní ens oferirà Fandango reloaded, una mirada al fandango des de la dansa urbana. 

Dins les propostes de memòria, llegat i narració oral podrem gaudir del muntatge L’Escudellòmetro, un divertit monòleg de Santiago Rusiñol, interpretat per en Pau Gómez, que reivindica la cuina popular i la seva importància tant política com cultural. En canvi, la companyia De_paper ens parlarà sobre la cura de les persones i les plantes a Només les flors, una proposta que ens farà replantejar la nostra relació amb la natura i amb les persones que pateixen alguna malaltia neurodegenerativa.

Per la seva banda, MALSAI produccions presentarà Calla, Judit calla, un text de Maria Cambil interpretat per Clàudia Ferrer i Carles Vidal Ramos, que parla sobre la memòria de les fàbriques tèxtils i l’espiritisme en un moment de gran empoderament femení i que ja vam poder veure, en un primer tast, al passat Festival Z de Girona. Finalment, Toni Masegosa i Andrea Cruz presentaran El so dels titelles, una instal·lació visual i sonora inspirada en els titellaires de la Mediterrània que combinarà el so electrònic amb la pròpia sonoritat dels titelles. Podeu consultar tota la programació i els seus horaris a la pàgina web de L’Obrador d’arrel.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació