Hiromi, Cory Henry, Lizz Wright i Markus Strickland al Vijazz Vilafranca

El popular maridatge entre fira de vins i festival de jazz se celebrarà a la capital de l'Alt Penedès entre el 5 i el 7 juliol

Martí Farré

Martí Farré

Crític de jazz. Col·laborador de la revista La ruta del jazz

El passat 3 d’abril es va presentar a l’Espai Penedès de Barcelona una nova edició del festival Vijazz Vilafranca, l’esdeveniment que des de 2005 combina una fira de vins amb concerts de primeres figures del jazz. Com cada any, el festival tindrà lloc el primer cap de setmana de juliol, amb la qual cosa esdevindrà un dels primers esdeveniments massius en la ruta dels festivals d’estiu. I com a cada edició, els carrers de la vila previsiblement s’ompliren de gent amunt i avall, amb copa al coll que, entre degustació i degustació, gaudiran d’actuacions a la plaça de Jaume I —l’escenari principal— de franc i a peu dret, o amb dret a cadira, si compren el tiquet de degustació.

Hiromi. Fotografia de Mitsuru Nishimura

Durant la conferència de premsa, van intervenir Max Margalef, president de Tastavins Penedès, l’entitat organitzadora, Gemma Romeu, regidora de Turisme de l’Ajuntament de Vilafranca, i Carles Ocaña, director artístic del Vijazz. Ocaña va explicar el sentit de la programació a partir de tres criteris: “la màxima qualitat i diversitat d’estils”, va dir, la necessitat de dur “artistes importants”, va afegir, i una aposta per “les noves tendències del jazz”. Ocaña va declarar que havia intentat aconseguir “la millor programació possible”, en un intent, va assegurar, de captar el màxim de públic possible. “Que tothom pugui trobar el seu concert”, va declarar, i més en concret la gent jove, va desitjar, certament una franja de públic cada cap més absent als esdeveniments jazzístics. Amb això, el cartell del Vijazz 2024 es caracteritza per la presència d’artistes amb un peu, sovint, en l’àmbit del jazz-fusió o, si més no, amb electricitat i, segons com, electrònica; jazz amb energia i volum, i amb estils, tendències o estètiques que mariden amb la música popular del nostre temps.

Hiromi i Markus Strickland per obrir

És el cas, per exemple, d’Hiromi (divendres 5 de juliol, 23 h, plaça Jaume I), pianista d’origen japonès i una de les caps de cartell del festival d’enguany. Coneguda pel seu virtuosisme sense aturador, la música de Hamamatsu va cridar l’atenció a començaments del mil·lenni, amb el seu primer disc, Another Mind (2003) i, sobretot, quan Chick Corea la va convidar a compartir escenari en un concert a Tòquio. Formada a Berklee, l’escola de jazz segurament amb més anomenada, Hiromi Uehara destaca per la bravura amb què ataca les tecles negres i blanques del piano o el teclat, i pels camins tortuosos que traça amb la seva música, entortolligada i complexa, des del punt de vista tècnic, però impetuosa, energètica i amb un tractament acurat del timbre i la sonoritat.

A Vilafranca recalarà amb el projecte Sonicwonder, en el qual, passa de la formació de trio amb què es va fer famosa —piano/teclat, baix i bateria— al quartet, amb la incorporació d’un trompetista, Adam O’Farrill, recursiu i també virtuós. Com a dada curiosa, el bufador pertany a la cèlebre nissaga novaiorquesa dels O’Farrill, la que ha donat noms com ara Chico, Zack o Arturo O’Farrill, present aquest últim al Vijazz 2019.

Dues hores abans de l’actuació d’Hiromi, és a dir, a les 9 del vespre, pujarà a escena, a la mateixa plaça de Jaume I, el saxofonista Markus Strickland, amb Twi-Life, projecte en el qual ajunta els seus referents més clàssics —Shorter i Coltrane, per exemple— amb la influència d’estètiques contemporànies, com ara les del groove i el hip-hop. No en va, Markus Strickland, germà del bateria E. J. Strickland, ha forjat la seva trajectòria al costat tant de grans figures del jazz —Roy Haynes, Christian McBride o Jeff ‘Tain’ Wats— com del raper J Dilla i el cantant Bilal. Finalista al prestigiós concurs Thelonious Monk, guardonat per la revista DownBeat i amb diversos discos publicats pel segell Blue Note, Strickland presentarà el seu darrer treball, The Univers’s Wildes Dream (2023), descrit per l’organització del Vijazz com a “un somni afrobeat-futurista i de soul-jazz”.

Cory Henry.

Nit de groove amb Cory Henry i Mansur Bronw

Un altre dels principals noms del Vijazz 2024 és Cory Henry (dissabte 6 de juliol, Jaume I, 23 h). Cantant i “teclista virtuós”, segons Ocaña. Vinculat al supergrup de jazz fusió Snarky Puppy, presenta un estil a mig camí entre el jazz, el rhythm-and-blues, el pop i l’electrònica, i amb tocs de gòspel. Es tracta sobretot d’una proposta amb ritmes sincopats, funk i groove a cabassos, amb melodies amables que han dut a Cory Henry a ser candidat als Grammy de 2022, en la categoria de R&B, pel disc ‘Something to Say’ (2021) i, el mateix any, a la de productor, pel disc New Light, d’Eric Bellinger. De retruc, n’ha rebut diversos com a membre de Snarky Puppy i un Grammy Llatí per la seva col·laboració al disc Motomami, de Rosalía. Cobdiciat sessionista, al servei d’altri Henry ha fet feina amb artistes com ara Kenny Garrett —present a diversos Vijazz—, P. Diddy, Michael McDonald i, fins i tot, Bruce Springsteen. En solitari, ha signat discos exitosos, com que presentarà a Vilafranca, Church (2024), amb el qual “no et pots quedar quiet”, explica l’organització, Ideal, doncs, per a una nit de groove; per a una vetllada rítmica que obrirà el britànic Mansur Brown, a les 9 del vespre, al mateix indret.

Londinenc de Brixton, Mansur Brown és un guitarrista amb un alt nivell tècnic, decibèlic segons com, però també melangiós, si convé, i amb una combinació de sons elèctrics i electrònics. A quartet de guitarra, teclats, baix i bateria, Brown encapçala una proposta de ritmes marcats i amb diverses fonts d’inspiració.

Cloenda amb la veu Lizz Wright i el saxo de Léon Phal

La darrera jornada de l’escenari Jaume I (diumenge 7 de juliol) tindrà com a protagonistes a una de les cantants més conegudes del jazz vocal avui dia, Lizz Wright (22 h), i a una jove promesa, el saxofonista Léon Phal (20 h). Pel que fa a Lizz Wright atresora una discografia prolífica d’ençà que el segell Verve va editar el seu primer disc, Salt, l’any 2003. D’aleshores ençà, ha enregistrat treballs com ara, Dreaming Wide Awake (2005), The Orchard (2008), Freedom & Surrender (2016), Holdind Space (2022) o el més recent de tots, Shadow (2024), que presentarà a Vilafranca, en l’únic concert a l’estat de la seva actual gira.

La seva proposta, amarada per la tradició de la música d’arrel afroamericana —del gòspel al blues, passant, pel jazz—, ha captivat a un bon gruix d’aficionats, fins al punt d’esdevenir una artista habitual en molts festivals de jazz —entre d’altres el de Barcelona— i d’haver estat requerida per artistes com ara Russell Malone, Toots Thielemans, David Samborn, José James —present al Vijazz de l’any passat—, Keb’ Mo’ —al cartell del Vijazz 2012— i Danilo Pérez, entre d’altres.

Pel fa al jove saxofonista Léon Phal, es tracta d’un músic franco-suïs amb un grup en el qual també combina sons i estètiques actuals —vinculades sovint a l’electrònica— amb la tradició del jazz modern. De fet, entre altres inspiracions, esmenta l’RH Factor de Roy Hargrove —present al Vijazz 2008— i a D’Angelo. Consagrat a festivals com Jazz à Vienne o a la fira Jazzahead, Léon Phal debuta a casa nostra al Vijazz i amb un disc recent sota el braç, Stress Killer, publicat l’any 2023.

Lizz Wright.

Elles i el jazz

Més enllà de les multituds que omplen la plaça de Jaume I i els carrers del centre, en un racó quasi amagat hi ha el claustre de Sant Francesc, on, en un ambient gairebé de club, té lloc el cicle ‘Elles i el jazz’, dedicat al talent femení. Enguany, hi ha programades tres joves instrumentistes de nivell. La primera de totes és la badalonina Marina Vallet (divendres 5 de juliol, 20 h), saxofonista i autora d’un reeixit àlbum de debut, Zinc (Underpool, 2023), que l’organització del festival titlla de “joc de llums, intensitats, energies i colors”. Tocarà a quintet en companyia de Bartolomeo Barenghi (guitarra), Txema Riera (piano), Paco Weht (baix) i Oriol Cors (bateria).

L’endemà (dissabte 6 de juliol, 20 h) hi haurà una mostra del talent penedesenc, comarca que a poc a poc es va fent un forat en l’escena catalana amb noms com ara els d’Àlex Cassanyes, Tom Felices, Roger Martínez o, com és el cas, la pianista Èlia Lucas. Amb una proposta de to líric i un ventall d’influències que van de la clàssica al jazz contemporani, Lucas tocarà en companyia d’Edu Pons (saxo), Tomàs Pujol (contrabaix) i Kike Pérez (bateria). Interpretarà les peces del seu primer disc en solitari, Introspecció (Microscopi, 2023), seleccionat a la terna de joves promeses del jazz dels Premis Enderrock 2024.

Finalment, la darrera actuació d”’Elles i el Jazz’ anirà a càrrec d’una de les grans artistes de l’escena madrilenya: la pianista Lucía Rey, a trio i amb dos grans noms, també, del jazz peninsular: el basc Ander García, al contrabaix, i el cubà resident a Madrid Michael Olivera, a la bateria. Amb segell propi, Lucía Rey beu de diverses tradicions: de la pianística contemporània del jazz a la tradició arrelada en el flamenc, la música llatina, contemporània, clàssica, mediterrània… En la seva trajectòria s’ha format a Brooklyn i l’Havana i ha actuat en esdeveniments com els festivals Jazz Plaza (Cuba) i els de Sant Sebastià, Madrid i Vitòria, a banda d’oferir un dels millors passis de l’edició confinada de Jazz I Am —la de l’any 20. Com per desgràcia passa amb altres propostes de la Pell de Brau, Lucía Rey difícilment recala a les nostres contrades. La del Vijazz és, doncs, una bona oportunitat per descobrir el seu art.

Èlia Lucas Quartet.

Nous Talents, brass band i un homenatge a Stevie Wonder

Al marge de les actuacions més anunciades, cal esmentar les que tindran lloc al Centre de dia Jaume Nicolás amb conjunts encapçalats per alumnes del Barcelona Jazz Master de l’ESMUC. En concret, tocaran, diumenge 7 de juliol, el trio del pianista empordanès Aleix Cansell i Puça & Zebrass. No molt lluny d’aquest equipament, en concret a la rambla de Sant Francesc, on aquest any hi haurà la fira de vins, s’exercitarà la BKT Brass Band i, en una proposta de nom, segons com, vitivinícola, Enojazz, dues big bands amb alumnes de l’Escola Municipal de Música Dolors Calvet —dirigides pel bigbandista Àlex Cassanyes— homenatjaran a Stevie Wonder amb un convidat d’altura: el cantant Alex Dee, codirector del Liceu Blam Collective. L’estrena tindrà lloc dijous 4 de juliol, a les 9 del vespre, a la plaça Jaume I.

Més informació aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació