La meravella còsmica de Monteys

L’editorial Mai Més publica, per primer cop en català, l’acolorida saga de ciència-ficció «Univers!» del reconegut dibuixant barceloní Albert Monteys.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

El novembre del 2021, per celebrar el seu segon aniversari, l’editorial Mai Més, especialitzada en literatura fantàstica, va iniciar la seva col·lecció de còmic amb una edició especial recopilatòria de Calavera Lunar, un dels primers personatges del conegut dibuixant barceloní Albert Monteys. Feia vint-i-cinc anys que Monteys havia presentat aquest personatge al Saló del Còmic de Barcelona, on va rebre el premi d’Autor Revelació el 1997, i que l’èxit obtingut li havia permès entrar a treballar a la revista El Jueves, la publicació satírica més longeva de l’estat, de la qual n’acabaria sent el director entre el 2006 i el 2011. Dos anys després d’aquella reedició, Albert Monteys torna a l’editorial Mai Més amb el primer volum en català d’Univers!, una sèrie d’historietes de ciència-ficció publicades originalment a la plataforma en línia Panel Syndicate, que van estar nominades als prestigiosos premis Eisner l’any 2017, en la categoria de Millor còmic digital.

Vinyeta d’«Univers!» d’Albert Monteys | Mai Més

Publicades originalment en anglès, Mai Més ens brinda la possibilitat de gaudir-les en català –amb una versió revisada i rotulada pel mateix Monteys en col·laboració amb Mònica Carrión– després que l’any 2018 l’editorial Astiberri en publiqués una primera edició física a l’estat que va ser reconeguda com a Millor obra en castellà al Saló del Còmic de Barcelona del 2019. És gros que els excel·lents il·lustradors i novel·listes gràfics que tenim a casa nostra hagin de guanyar-se les garrofes fora de les nostres fronteres, on sovint són ràpidament premiats i reconeguts, i que hàgim d’esperar gairebé cinc anys per veure la seva obra publicada en català (si és que mai arribem a publicar-la).

Per sort, projectes editorials com els de Mai Més estan contribuint a reduir aquesta injustícia. Per exemple, el darrer any han publicat, gairebé de forma simultània a l’edició original francesa, els dos primers àlbums de la saga juvenil Noceà del sabadellenc Ricard Efa i, si tot va bé, a la tardor tindrem el tercer volum d’aquesta acolorida, trepidant i addictiva sèrie distòpica juvenil. Just abans de Nadal, també van iniciar l’edició catalana de la saga detectivesca Friday, guardonada l’any 2021 amb el Premi Eisner en la categoria de Millor còmic digital. Friday és fruit de la col·laboració entre els il·lustradors barcelonins Marcos Martín i Muntsa Vicente i el reconegut guionista estatunidenc Ed Brubaker, i no fa ni un mes que l’editorial en va treure el segon volum: En una nit freda d’hivern.

Precisament, Martín i Vicente, juntament amb el guionista Brian K. Vaughan, van ser els artífexs de Panel Syndicate, l’editorial en línia que va veure néixer el projecte Univers! d’Albert Monteys just quan el dibuixant va abandonar El Jueves arran de l’amarga polèmica amb l’editorial RBA, accionista majoritari de la revista, per la censura d’una portada que feia referència a l’abdicació del rei Joan Carles I.

La primera historieta d’Univers!, «El passat és ara», publicada l’any 2014, ja ens dona les bases de totes aquestes narracions retrofuturistes ideades per Monteys, on es barregen aventures quotidianes amb el bo i millor de la ciència-ficció: viatges en el temps, civilitzacions alienígenes, colonització espacial i revolucions cibernètiques conviuen amb els problemes laborals i de parella dels seus protagonistes. Tot té cabuda dins de l’imaginari d’Univers!.

Monteys és un fan devot del gènere de ciència-ficció, que des de la seminal Calavera Lunar ha cultivat en altres publicacions com la sèrie infantil Carlitos Fax, protagonitzada per una robòtica màquina de fax del segle XXXI amb aspiracions de reporter. La sèrie, recollida per Astiberri en un volum integral l’any 2017, va néixer dins l’efímera i malaguanyada revista juvenil Mister K (2004 – 2006), vinculada a El Jueves. Però a Univers! és on el dibuixant desplega tota la seva creativitat i on demostra millor el seu vast coneixement del gènere.

Pàgina d’«Univers!» d’Albert Monteys | Mai Més

No ens equivocaríem pas si assenyalem que aquesta potser és una de les millors contribucions fetes, des del nostre país, al món de la ciència-ficció. Les referències a autors clau del gènere, com Philip K. Dick, Stanisław Lem o Douglas Adams, són evidents, però també hi podem trobar elements que ens recorden a Futurama, obra del reconegut dibuixant Matt Groening i una de les sèries animades més influents del gènere.

Com Groening, Monteys dissenya un món propi a partir d’historietes autoconclusives que, de mica en mica es van entrellaçant a través de certs personatges o de referents compartits. És una delícia descobrir en cada aventura els detalls que la connecten amb la resta del corpus d’Univers!. Així, Monteys teixeix una constel·lació futurista quotidiana, amb subtils tocs d’humor força més rebaixat que en altres de les seves obres, com les sèries Tato, con moto y sin contrato (1996 – 2014) o Para ti que eres joven (1997 – 2014). No obstant això, aquesta és una obra de maduresa del dibuixant barceloní, que exhibeix amb solvència el seu domini del mitjà gràfic i la comoditat amb què es desenvolupa dins del camp de la ciència-ficció.

Amb un format apaïsat que permet unes expressives composicions a pàgina sencera, les cinc primeres historietes d’Univers! presenten cinc premisses molt originals que, a través del distanciament facilitat per la ciència-ficció,  permeten criticar amb humor la societat neoliberal on vivim, dominada per interessos corporatius, obsessionada pel reconeixement social i amb una exacerbada dependència tecnològica. El darrer relat,  «La Cristina del demà», és especialment colpidor, així com l’inesperat gir final de la trama compartida entre la tercera i la quarta historieta, «El que sabem de Taurus-77» i «El que sabem del planeta Terra», que demostra l’enginyosa inventiva de Monteys.

Portada d’una de les historietes d’«Univers!» d’Albert Monteys | Mai Més

Però si hi ha alguna cosa a destacar en aquest àlbum, és l’extraordinari ús del color, viu i intens, amb explosions virolades seguides de vinyetes d’un blanc espaterrant, que es realcen amb les variades composicions de pàgines que l’autor ens ofereix. També cal remarcar l’equilibri gairebé perfecte que assoleix en aquesta obra el traç de Monteys, a mig camí entre el seu habitual to caricaturesc i el format més naturalista de la línia clara europea.

Univers! és tot un prodigi il·lustrat i l’edició catalana compta amb unes pàgines finals on podem veure alguns dels esborranys de les historietes. També s’hi recullen les planes originals que van ser presentades a l’editorial Panel Syndicate per explicar el projecte i alguns fils argumentals que han estat abandonats al llarg dels anys de creació de la sèrie. Tots aquests extres estan comentats per l’autor, cosa que permet al lector conèixer una mica millor el seu procés creatiu. La saga encara està en producció i ja hi ha publicada la sisena història en format digital. Esperem que ben aviat, Mai Més ens ofereixi noves aventures en català de Monteys i de la seva «meravella còsmica a preus populars», com resa a la coberta de cada historieta.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació