Buscar entre el silenci

L’adaptació cinematogràfica del llibre homònim ‘El mestre que va prometre el mar’ dirigida per Patricia Font s’estrenarà al MOST 2023

Àurea Grau Loire

Àurea Grau Loire

Antropòloga i periodista

Un rellotge, un penjoll, unes ulleres, ossos i milers de vides sota terra, el deute històric amb les fosses comunes és tan gran com el dolor que genera obrir-les. Entre l’angoixa i l’esperança dels qui esperen trobar els seus familiars, s’hi obren petites escletxes de llum com la història excepcional del mestre Antoni Benaiges. Si tanques els ulls i penses en l’escola, quin mestre el ve al cap? Antón Maria, Elena, Lola o Maria Angeles són alguns noms de mestre que jo mai oblidaré, els meus Antoni Benaiges particulars. Mestres especials, únics, amb vocació, amb passió, que em van ensenyar molt més del que posava als llibres i que mereixen no perdre’s en l’oblit. 

Fragment de la pel·lícula ‘El mestre que va prometre el mar‘ de Patricia Font

El mestre que va prometre el mar, de Patricia Font, és la colpidora història real d’Antoni Benaiges, un mestre de Tarragona (interpretat per Enric Auquer) destinat a un poble de Burgos abans de la guerra civil. La història surt del silenci quan l’Ariadna (interpretada per Laia Costa) descobreix que el seu avi busca des de fa temps les restes del seu pare, desaparegut durant la Guerra Civil. Decidida a ajudar-lo, viatja a Burgos, on estan exhumant una fossa comuna on podria estar enterrat, i és durant la seva estada a Castella que coneixerà i tornarà a donar vida a la història del mestre Antoni, que abans de la guerra, va ser professor del seu avi. 

Un homenatge al mestre Antoni Benaiges, mort el juliol de 1936 i del qual mai s’han trobat les seves restes. 

Les delicades i cuidades interpretacions de Laia Costa i Enric Aquer ens transporten a un viatge a través de la memòria i l’oblit, que no només captiva per l’entranyable figura del mestre i de l’innovador mètode pedagògic amb què va inspirar els seus alumnes, sinó per la promesa que mai va poder complir: portar-los a veure el mar. La pel·lícula juga amb la llum d’una manera excepcional i ens fa endinsar entre la foscor de la recerca i la llum de la història. El film es projectarà per primera vegada a Catalunya, com a pel·lícula inaugural del Most Festival Internacional de Cinema del Vi el 2 de novembre.  

El film s’endinsa en el silenci per trobar-hi una història commovedora i bonica, una història que ens parla de les històries que van quedar en l’oblit. Podrem mai desenterrar tot el silenci que van colgar de sorra?   

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació