La salut en català

L’INEFC acull l’acte de benvinguda dels nous metges residents al sistema sanitari català

El dimarts passat, dia 7 de maig, més de mil residents de totes les especialitats sanitàries que aquesta setmana començaven la seva estada al Sistema Nacional de Salut de Catalunya van reunir-se a l’INEFC amb motiu de l’acte de benvinguda organitzat pel Departament de Salut. Va inaugurar-lo Manel Balcells, conseller de Salut, que va parlar de les noves incorporacions amb percentatges: 49% dels residents que comencen a treballar a Catalunya són catalans, 32% venen de la resta de l’Estat, i el 19% restant, d’Europa i de Llatinoamèrica. 

Manel Balcells a l’INEFC. Foto: Generalitat de Catalunya

Balcells els va donar la benvinguda a tots, i els va assegurar que havien triat bé:  «El nostre és un sistema de primer nivell, de gran categoria, i acollidor, igual que el nostre país». Un país, va remarcar, amb una cultura pròpia, i una llengua que, en cas que encara no la coneguin, hauran d’aprendre per «entendre i atendre els pacients». Per als que venen de fora, el Departament ha preparat manuals d’aprenentatge ràpid del català i itineraris formatius gratuïts que es poden completar telemàticament des del mateix lloc de treball. «Serà una riquesa per a vosaltres i un benefici per als futurs pacients», afirmava Balcells.

El passat 29 d’abril el doctor i catedràtic Josep Maria Llovet parlava a VilaWeb de la situació del català a la sanitat. Justament pocs dies després de presentar l’associació Metges – Salut pel Català, de la qual és vicepresident, Llovet explicava que «les darreres dades de la Generalitat són que entre el 35% i el 40% dels catalans utilitzen el català com a primera llengua. En la sanitat, això és deu punts per sota. En l’acte mèdic, el català, com a llengua vehicular, només és un 30%». És imperatiu, doncs, prendre mesures per fomentar l’ús del català a tot el sistema sanitari. 

Els manuals de català que ha preparat el Departament i que es podien recollir al mateix acte de benvinguda a l’INEFC estan dedicats tant a la llengua del dia a dia com al vocabulari específicament sanitari. A més, també s’han fet fullets informatius sobre les diverses institucions i eines d’aprenentatge disponibles: el Consorci de Normalització Lingüística, la web Parla.cat, el Voluntariat per la Llengua, l’Optimot, el Termcat… 

Són recursos que serviran perquè tothom pugui arribar a conèixer bé la llengua catalana, cosa indispensable per aconseguir un bon nivell d’empatia envers els pacients. Andrea Padovani, vinguda de l’Equador i actual resident al Consorci Hospitalari Universitari de Vic, va intervenir a l’acte i ho va deixar clar: «Quan vaig arribar a Catalunya, primer vaig sentir sorpresa i em va costar aprendre el català. Plegava de la feina i el cap em feia voltes. Però de  mica en mica he anat aprenent i he notat un abans i un després en el contacte amb el pacient i amb les famílies. Val la pena aprendre’n». Ara ja té l’A2 i vol continuar estudiant la llengua catalana.

Va tancar l’acte de benvinguda la vicepresidenta Laura Vilagrà, que va felicitar els nous residents de part del president Pere Aragonès i va donar pas a l’esperat final de festa: un piscolabis acompanyat de la música en directe de Figa Flawas, el duet vallenc format per Pep Velasco i Xavier Cartanyà.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació