Assumiràs la veu d’un poble

Els premis d’El Temps de les Arts, lliurats en format televisiu, s’han convertit en un clam per la llibertat des de l’antiga presó de La Model.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Un any més, el digital cultural El Temps de les Arts ha lliurat els seus premis a creadors amb un exquisit programa televisiu, que ja s’ha convertit en un clàssic per aquestes dates nadalenques. Enguany el programa, que s’ha presentat amb el lema ‘La cultura desempresonada’ tornava a portar el segell personal de Lluís Danés, que ha convertit un escenari sòrdid com l’antiga presó Model en un bosc ple de llum i de vida. Danés ha pogut comptar amb la complicitat del versàtil Xavi Lloses en la direcció musical, i un conjunt de músics d’arreu dels Països Catalans que han actuat en estat de gràcia. Hem pogut escoltar cançons dels clàssics de la Nova Cançó interpretats per cantants i músics de les noves generacions.

Els activistes que han participat al programa d’El temps de les Arts.

Al llarg del programa, hem pogut sentir la violinista andorrana Mireia Clua (quina revelació!) interpretar La Muixeranga mentre Pau Alabajos recitava Assumiràs la veu d’un poble, de Vicent Andrés Estellés (“Assumiràs la veu d’un poble / i serà la veu del teu poble, / i seràs, per a sempre, poble”). El mateix Alabajos ha cantat Diguem no de Raimon.  Gemma Humet ens ha fet vibrar amb la cançó Margarida de Joan Isaac, que enguany ha celebrat 50 anys dalt dels escenaris. Bego Salazar i Anna Ferrer han fet un duet per interpretar a dues veusQuè volen aquesta gent?, de Maria del Mar Bonet. La Maria s’ha fet seva una cançó de Lluís Llach, I si canto trist(a). Cris Juanico ha revolucionat el to del programa, fins aleshores més contingut i intimista, amb la famosa cançó de Quico Pi de la Serra, Si els fills de puta volessin. També ens hem emocionat de sentir Marina Rossell cantar Què serà Nadal, acompanyada pel Cor In Crescendo. No voldria menystenir les intervencions d’Oriol Aymat, Edurne Arizu, Marc Clos, Miquel Àngel Cordero, o el ballarí Kiko López i la coreògrafa Ariadna Peya.

I amb ells, les manifestacions populars dels activistes que han acompanyat amb la seva presència la interpretació col·lectiva de la cançó de Pau Alabajos Utòpics, idealistes, ingenus, amb què s’ha tancat el programa. Entre els activistes hi havia representants de les revistes que han estat censurades al País Valencià, com l’incombustible Eliseu Climent (El Temps), Mònica Estruch (Cavall Fort), Lluís Gendrau i Helena Morén (Enderrock). També hi era present Germà Capdevila, president de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), que ha impulsat la campanya Més fortes que la censura, encara activa, que et permet subscriure’t a una revista i facilitar una subscripció gratuïta per a alguna entitat cultural de la resta dels Països Catalans.  

Pau Alabajos ha estat un dels coinductors del programa

Premis a la creativitat i la innovació

Els guardons dels III Premis El Temps de les Arts, impulsats per la Fundació Francesc Eiximenis i amb la col·laboració de la Federació Llull i la Xarxa Vives d’Universitats, són una iniciativa per reconèixer la creativitat i la innovació artística i cultural de tots els territoris de parla catalana, ja tenen guanyadors. Vuit projectes en les diferents categories s’han donat a conéixer a través d’aquest programa, que s’ha emès per TV3, Televisió d’Andorra i Catalan TV de l’Alguer. Malgrat que en les edicions anteriors aquest mateix programa el van poder gaudir tots els teleespectadors dels Països Catalans, enguany, les televisions d’IB3 i À Punt, no n’han autoritzat l’emissió. La pel·lícula s’ha rodat en la simbòlica antiga presó La Model de Barcelona, coincidint amb el 50è aniversari de l’assassinat de Salvador Puig Antich en aquesta presó, i també anticipant els centenaris d’Antoni Tàpies i Vicent Andrés Estellés, dos artistes que es respectaven mútuament i que han tingut una presència especial durant aquest valuosíssim document audiovisual. Vet aquí la llista de modalitats i guardonats dels premis d’El Temps de les Arts 2023. Us ampliem informació d’alguns dels projectes que s’hi ha distingit allà on tenim informació addicional.

Arts visuals

El principal guardó en la categoria d’ARTS VISUALS s’ha atorgat a la programació transversal “De rerum natura”, presentada per BÒLIT, Centre d’Art Contemporani de Girona, sota la direcció artística d’Ingrid Guardiola. Aquesta programació fixa conté exposicions, debats i diverses activitats que tracten sobre ecosistemes, sostenibilitat i emergència climàtica. Segons el jurat, “De rerum natura és una proposta rigorosa i coherent que demostra la implicació amb el territori entès com un espai de creació, pensament i reflexió”. El jurat també ha decidit lliurar un primer accèssit a “El maestrat filmat”, de Fermín Sales, i el segon a la Fundació Suñol per l’exposició “Memòries creuades. Les col·leccions com a territori de creació”, comissariada per Glòria Picazo, amb la col·laboració de la Fundación Juan March.

Ingrid Guardiola ha recollit el premi d’Arts Visuals en nom de BÒLIT, Centre d’Art Contemporani de Girona

Música clàssica 

Pel que fa a MÚSICA CLÀSSICA, el guanyador és el projecte “Lectures différentes”, presentat per Kebyart. El jurat destaca d’aquesta obra “el  compromís artístic amb l’excel·lència del quartet de saxos, la qualitat interpretativa i d’arranjaments, l’aposta per compositors actuals i la interpretació del repertori clàssic adaptat a un nou ensemble no tradicional”. “Gio Symphonia, per 10 anys”, de Gio Productions, ha obtingut el primer accèssit, mentre que “Terra en la boca”, ha estat distingit amb un segon accèssit. La Menció especial ha estat per “Robert Gerhard. Un Quixot amb noblesa d’esperit”, presentat per Oriol Pérez i Treviño.

Música popular

En la categoria de MÚSICA POPULAR, el jurat assenyala l’àlbum “La boca aigua”, presentat per Renaldo & Clara. El jurat va considerar l’obra mereixedora del principal premi per “la persistència i saber mantenir-se i reinventar-se en cada disc, amb un esperit de superació que el nou disc deixa fora de dubte”. “Projecte Hyper_O”, de Carles Viarnès i Orgues Blancafort OM, i “No diré res de mi”, de Meritxell Gené, han obtingut respectivament el primer i segon accèssits.

Arts escèniques

En ARTS ESCÈNIQUES, dos projectes distingits Ex Aequo, “nilak”, d’últim vals, que presenta circ teatre itinerant, un projecte artístic, social i cultural que es proposa apropar les arts escèniques contemporànies a tot el territori català, a la vegada que posa en valor els espais ja existents. I “On comença el bosc acaba el poble”, presentat per Monte Isla, una peça sobre la idea de natura, sobre com la mirem i la representem.

Arquitectura

Per a la categoria d’ARQUITECTURA, la primera opció del jurat és ‘48 habitatges de Protecció Pública a Magaluf, Calvià’, presentat per LLOC Arquitectes, Adrià Talens i Itziar Lafuente. Un projectes que té com a objecte principal donar resposta a la crisi habitacional i climàtica a l’àmbit de les Balears. El jurat també va contemplar un primer accèssit per “Habitatges socials 1737”, d’Harquitectes, i un segon per a “10k House”, de TAKK (Mireia Luzárraga i Alejandro Muiño).  I Menció al projecte La CIBA, Espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista, presentat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Cinema Experimental

En la categoria de CINEMA EXPERIMENTAL, que era la gran novetat enguany, l’audiovisual guanyador fou “VENEZIA PALCOSCENICO”, d’Antoni Pinent, un conjunt de curts de films americans, italians i britànics situats a la ciutat de Venècia. Per altra banda, “FEMER”, de Jaume Coscollar i Ana Pffaf va ser la proposta distingida com primer accèssit.

Antoni Pinent ha rebut el premi de Cinema experimental

Patrimoni

La categoria de PATRIMONI, altrament, va distingir l’exposició “Tros de dona”, presentat pel Museu de la Vida Rural, una mostra que se centra en reivindicar el paper de les dones al llarg de la història posant en valor les moltes tasques diàries i necessàries pel sosteniment de la vida. El primer accèssit fou per “REFUGIATS”, Cal Pal, Espai Socio-Cultural i Lazzigags Produccions. Mentre que el segon accèssit ha estat atorgat a “Caçadora de masies”, presentat per Marta Lloret.

Els creadors i projectes guardonats han rebut un Gra de sorra, obra dissenyada per l’artista Perejaume, i una remuneració econòmica de 3.000 euros. Tots els projectes es podran veure i consultar en el web oficial dels premis. Podeu recuperar el programa dels premis a través d’aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació