Torna el Vibe35

Del 6 al 19 d’octubre es reprèn l’aliança per atraure públic jove al Mercat de les Flors, al Teatre Lliure, al Gran Teatre del Liceu, al Teatre Nacional de Catalunya, a L’Auditori de Barcelona i al Palau de la Música Catalana.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

L’any passat, els sis grans equipaments escènics i musicals públics del país van llançar una iniciativa conjunta amb l’objectiu d’acostar-se al públic més jove. L’èxit de la primera convocatòria del Vibe35 va ser tan fulgurant –amb moltes sessions exhaurides i un 87% d’ocupació global– que aquesta tardor, el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure, el Gran Teatre del Liceu, el Teatre Nacional de Catalunya, L’Auditori de Barcelona i el Palau de la Música Catalana han decidit repetir l’experiència.

L’última f**cking night (o la festa de Zeus i Hera)‘, de Marc Artigau, és un dels espectacles inclosos a la segona edició del Vibe35 © Sílvia Poch

Del 6 al 19 d’octubre cada espai oferirà, en diferents dies, funcions exclusives per a joves de 18 a 35 anys amb un preu únic de 10 € (20 € en el cas del Liceu i l’Orquestra Sifònica del Vallès al Palau de la Música Catalana). Les diferents representacions de dansa, teatre, òpera o música clàssica aniran acompanyades d’activitats i actuacions en directe de música moderna en finalitzar els espectacles, en col·laboració amb diverses empreses i entitats culturals com ara el Sònar, el Primavera Sound, el Festival Cruïlla, la sala Razzmatazz o el Nitsa/Apolo.

Segons va explicar l’any passat Valentí Oviedo, director general del Gran Teatre del Liceu, es tracta de «col·laborar amb els agents locals que, clarament, atrauen aquest públic que nosaltres no tenim». Mònica Campos, directora executiva del Teatre Nacional de Catalunya, va assegurar que tots sis equipaments han detectat que «el públic fins als 35 anys és el que més li costa participar de la cultura institucionalitzada» que ells representen i que, com a equipaments finançats amb diners públics, «hem de vetllar per promoure l’accés a la cultura de tota la població»; que tothom senti que «som casa seva», en paraules de Robert Brufau, director de L’Auditori.     

La iniciativa s’emmiralla, en certa manera, en la reeixida experiència del Liceu Under35, iniciada la temporada 2018-19. La idea, segons van explicar l’any passat els responsables dels diferents equipaments, era replicar aquesta proposta a la resta dels grans equipaments públics de Catalunya i els resultats han estat força positius. La primera edició del Vibe35 va acostar 5.663 espectadors a aquests equipaments en una sola setmana. En alguns casos, fins i tot, era la primera vegada que alguns visitaven aquells espais. Així mateix, ho va admetre l’Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors, durant la presentació de la temporada actual. Segons Margarit, l’any passat, durant la jornada dedicada als menors de 35 anys, un 63% del públic que es va acostar a la Casa de la Dansa no havia estat mai al Mercat de les Flors

La nova edició del Vibe35 arrencarà el pròxim 6 d’octubre, precisament, al Mercat de les Flors, amb una funció especial de This is not (an act of love & resistance), la primera peça de gran format d’Aina Alegre, amb cinc ballarines i quatre instrumentistes de vent metall en escena, que ja vam poder veure al passat Grec Festival de Barcelona. Abans de la funció, podrem gaudir de l’enregistrament en directe de La Trinae i Plaersdemavida, dos pòdcasts de Ràdio Primavera Sound i després podrem ballar al so de Colmado Dj.   

L’endemà, dissabte 7 d’octubre, L’Auditori prendrà el relleu del Vibe35 amb un programa doble que inclourà l’assistència al concert La consagració de la primavera d’Igor Stravinsky  interpretat per l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) sota la direcció del mestre titular Ludovic Morlot –acompanyat de peces de Serguei Rakhmàninov i Baltasar Samper– i  un concert exclusiu de la compositora i músic CLARAGUILAR a l’espai llanterna de l’equipament. Abans del concert, hi haurà una introducció a càrrec de Jordi Oriol i la companyia Indi Gest que consistirà en una posada en escena amb dramatúrgia que explicarà el context de l’obra d’una manera lliure i creativa.

La setmana següent, serà el torn del Liceu amb l’òpera que ha inaugurat la temporada del Gran Teatre de la Rambla, Eugene Onegin de Txaikovski (9/10), seguida d’una nit de DJ; i també podrem gaudir d’un vespre romàntic al Palau de la Música amb el Concert per a violí de Mendelssohn(10/10) a càrrec de l’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV), el cor de l’Orfeó Català i la joveníssima violinista Maria Florea –sorgida del Trio da Vinci– com a solista. El concert del Palau, amb diverses peces de Mendelssohn i una composició de Fanny Hensel anirà acompanyada d’una actuació posterior a càrrec del Festival Cruïlla.   

Finalment, el divendres 13 d’octubre, el Teatre Lliure ofereix la possibilitat d’anar a veure les dues propostes que tindrà en cartell a Montjuïc, La nostra ciutat de Thornton Wilder, i L’última f**cking night (o la festa de Zeus i Hera), un espectacle escrit i dirigit per Marc Artigau amb un assessorament coreogràfic de Núria Guiu. La primera, dirigida per Ferran Utzet, és un gran clàssic de la literatura dramàtica estatunidenca, amb quinze personatges a escena interpretats per un repartiment de luxe amb noms tan coneguts com Rosa Renom, Paula Malia, Guillem Balart, Rosa Boladeras, Albert Triola, Oriol Genís o Carles Martínez, entre altres. La segona es tracta d’una proposta contemporània que pretén acostar als joves d’avui en dia les històries dels déus de l’Olimp. Ambdues propostes aniran seguides d’una doble actuació musical a càrrec de la technorumba del grup Habla de mi en presente i d’una sessió de la DJ Maguette Dieng.

El 19 d’octubre, el Teatre Nacional de Catalunya clourà la segona edició del Vibe35 amb una funció de La plaça del diamant, l’adaptació escènica del clàssic de Mercè Rodoreda dirigida per Carlota Subirós que, ja ha exhaurit entrades en la seva sessió per a menors de 35 anys. Aquesta funció anirà acompanyada d’una actuació musical de LLUM i LAFRANCESSSA cortesia de Razzmatazz.

Les entrades ja es poden adquirir a través del web de Vibe35.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació