Famílies, el Goya i el Romea us esperen!

El pròxim diumenge 26 de novembre arrenca el cicle de teatre familiar del grup Focus, coordinat per Viu el Teatre, amb una festa inaugural protagonitzada pel clown Leandre

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Viu el Teatre és una plataforma escènica especialitzada en el públic familiar i la primera infància que fa una dècada va començar a col·laborar amb el Grup Focus amb l’objectiu de recuperar les funcions matinals per a famílies que la revista Cavall Fort havia popularitzat al Teatre Romea entre els anys seixanta i vuitanta. Emmirallant-se en aquelles matinals, plegats van crear el cicle Petit Romea amb la idea d’educar els infants i els seus acompanyants en el gust per a les arts escèniques i contribuir a la difusió del teatre familiar català, amb nombroses i excel·lents companyies en actiu. Ara, després de deu temporades, el cicle es reinventa i es desdobla entre els dos teatres que Focus té al Raval barceloní. D’aquesta manera neixen els nous cicles del Romea en família i el Goya en família.

Escena de l’obra ‘N’imPORTE Quoi‘ de la companyia Leandre Clown, que inaugurarà els cicles del Goya i el Romea en família © Txus García

Gisela Juanet, coordinadora de programació d’ambdós cicles, assegura que aquesta nova temporada familiar vol arribar a uns 20.000 espectadors, entre adults i infants. De novembre a març es duran a terme una cinquantena de representacions –entre funcions escolars i matinals familiars– dels nou espectacles programats. El tret de sortida serà aquest diumenge, 26 de novembre, amb la tradicional festa inaugural. Una celebració heretada del Petit Romea i que ara es desenvoluparà entre el Teatre Romea i el Teatre Goya de Barcelona.   

El plat fort de la celebració serà la representació de N’imPORTE Quoi que tindrà lloc al Teatre Goya al migdia. Es tracta d’un espectacle de teatre gestual del clown Leandre Ribera guardonat amb el Premi al Millor Espectacle al FETEN 2023, la fira d’arts escèniques familiars més prestigiosa d’Espanya. El nostre cronista de capçalera, l’Oriol Puig Taulé, el va veure a la passada edició de la Mostra Igualada i assegura que N’imPORTE Quoi «ens regala setanta minuts de somriures i rialles», amb un espai escènic dissenyat per Xesca Salvà, «poblat de portes de colors, i un sofà i una banyera que regalen dues de les millors escenes de l’espectacle». El mateix Leandre protagonitza l’espectacle acompanyat per quatre magnífics pallassos: Andreu Sans, Cristina Solé, Laura Miralbés i Pere Hosta.

El mateix diumenge dia 26, entre les 10 h i les 14 h, les famílies que ho desitgin també podran visitar els racons menys coneguts del Teatre Romea de la mà d’una de les seves majors celebritats: el fantasma de Margarida Xirgu, encarnada per l’actriu Cris Codina. Així, els infants descobriran indrets com la cabina tècnica, els camerinos o els bastidors de l’escenari i coneixeran, de primera mà, com és un teatre per dins.

Escena de l’obra ‘N’imPORTE Quoi‘ de la companyia Leandre Clown, que inaugurarà els cicles del Goya i el Romea en família © Txus García

A part de l’obra inaugural, la resta de les vuit propostes de la temporada es repartiran entre els dos teatres de cicle: quatre al Goya i quatre al Romea. Segons Juanet, les obres del Goya en família seran de caire més sensorial i estan pensades, sobretot, per a la primera infància (això és del 0 als 4 anys), mentre que els del Romea en família, amb una dramatúrgia més elaborada, seran més aptes per a infants a partir dels 5 anys.

Així, doncs, aquest desembre ja podrem gaudir del retorn de El monstre de colors al Goya mentre que el Romea recuperarà el musical El conte de Nadal i la Sra. Scrooge, amb música d’Albert Guillén i basat en el tradicional conte nadalenc de Charles Dickens. A l’obra, la Sra. Scrooge no només rebrà les visites dels tradicionals fantasmes del passat, del present i del futur, sinó que, sense esperar-ho, personatges d’altres contes populars també irrompran en la seva història.

El monstre de colors es podrà veure cada diumenge al matí i és una exitosa adaptació escènica del conte il·lustrat d’Anna Llenas que la gent de Tutatis i Transeduca ha girat per tot Catalunya des de fa diverses temporades. En canvi, El conte de Nadal i la Sra. Scrooge és una proposta de teatre comunitari protagonitzada per Montse Alcoverro i Marc Pujol, que a cada funció estan acompanyats d’una vintena d’infants i joves de diverses escoles artístiques com Lazzigags, l’Aula de Teatre de Lleida o el Conservatori del Liceu. Aquest espectacle, dirigit per Juanjo Marín i David Anguera és una coproducció de Viu al Teatre amb l’Excèntrica i es podrà veure els dies 17, 24, 29 i 30 de desembre al migdia.

De cara al gener, el Romea acollirà l’adaptació que la veterana companyia La Pera Llimonera ha fet del conte Un vestit nou per a l’emperador de Hans Christian Andersen i que els va valdre el Premi a Millor Dramatúrgia al FETEN 2023. En canvi, el Goya acollirà un espectacle que, des de la seva estrena el 2015 ja acumula més de 600 representacions. Parlem de Pintamúsica, una creació de Berta Ros, Lorena Lliró i la mateixa Gisela Juanet que acosta l’univers de Joan Miró als més petits. Una mescla de música, arts plàstiques i interpretació que fins i tot s’ha representat a Corea i Turquia i que va començar la seva singladura com a espectacle de petit format, per a grups de 40 o 50 persones. Durant la pandèmia es va adaptar per a exhibir-se en espais més grans –i airejats– i aquesta nova versió per a gairebé 200 espectadors és la que recalarà al Teatre Goya a principis del 2024.

Al febrer, li prendrà el relleu la reconeguda companyia El Pot Petit amb Les aventures del lleó vergonyós, un espectacle de titelles amb música en directe per a infants a partir dels 2 anys, mentre que al Romea podrem gaudir, de nou, del musical Alícia al país dels mòbils, una adaptació contemporània del popular conte de Lewis Carroll, escrita per Marta Buchaca, que no ha parat de representar-se des de la seva estrena el 2017.

Amb música i cançons de Keco Pujol –l’àlbum sencer el podeu trobar a Spotify–, la mateixa Marta Buchaca admet que aquesta és, segurament, «la meva obra de més èxit, perquè no tothom pot dir que ha tingut en cartell un text seu durant vuit temporades seguides». Dirigida per Jordi Andújar i amb un repartiment de primer nivell –amb noms com Júlia Bonjoch, Querat Albinyana o Jordi Llordella– l’obra se centra en les aventures de l’Alícia, una noia a qui un conill blanc li ha robat el mòbil que els seus pares li acabaven de regalar pel seu aniversari.

Finalment, al març, el Goya recuperarà Hop! Històries d’Objectes Perduts, un espectacle molt visual estrenat l’any passat dins del cicle Petit Romea, on es convida els espectadors a fer un viatge emocional a través de diversos objectes dels anys vuitanta. Aquesta proposta va ser la primera coproducció internacional de Viu el Teatre i és la versió catalana de A Small Story d’Andy Manley i Ania Michaelis, estrenada i produïda, originalment, pel berlinès Theater o.N i i l’organització escocesa STARCATCHERS. La temporada familiar, però, es clourà amb l’última proposta del Romea: Estación Paraíso, un espectacle de la companyia andalusa La Maquiné protagonitzat per una vella titellaire encarnada per Elisa Ramos.

Com sempre, el cicle també inclou una formació per a docents, que es durà a terme del 8 al 12 de juliol a La Villarroel, sota el títol «Les arts escèniques al servei de l’educació», i que en la seva cinquena edició reunirà diversos professionals del món de les arts escèniques i de la pedagogia teatral per compartir metodologies d’ensenyament que poden ser aplicades a les aules. A més a més, enguany, com a novetat, tots els espectacles del Romea en família seran accessibles per a persones amb diversitats auditives i amb mobilitat reduïda.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació