El TNT s’internacionalitza

El Festival Terrassa Noves Tendències vol créixer en projecció internacional a partir de la nova edició, que tindrà lloc del 28 de setembre a l’1 d’octubre

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

«Col·locar-nos dins del circuit de festivals europeus», aquest és l’objectiu de Marion Beatriu, directora del festival Terrassa Noves Tendències (TNT), de cara als pròxims anys. A la presentació de la seva setzena edició, que tindrà lloc del 28 de setembre a l’1 d’octubre de 2023, Beatriu ha exposat sense embuts les seves intencions: «acabar de consolidar el festival com a espai de referència dels nous llenguatges escènics a escala estatal i ampliar la nostra presència internacional amb l’objectiu d’afavorir la circulació dels nostres artistes per Europa». Del Vallès, al món.

Escena de ‘Ways to submit’ de la creadora Ira Brand © Maurizio Martorana

No obstant això, el festival d’arts vives i nous formats de Terrassa, enguany, també vol convidar-nos a canviar els nostres patrons de percepció. Només cal mirar la imatge del cartell per entendre-ho: una cadira desconstruïda, amb un respatller impossible –ideada pel dissenyador industrial Andreu Carulla– que convida al pobre incaut que s’hi assegui a mirar cap amunt, cap al cel; espai de llibertat per excel·lència. «Davant d’un món desconcertant, sorollós i conflictiu, proposem noves maneres d’estar i de captar la realitat», assegura Beatriu, «apostem per ser un refugi on deslliurar-nos de l’angoixa, la impotència i el desànim que no ens deixen avançar cap a un desig de transformació».

Així doncs, amb l’objectiu d’estimular la fantasia i la imaginació, el TNT comptarà amb un total de vint-i-un espectacles entre els quals hi haurà una dotzena d’estrenes –deu d’absolutes i dues d’estatals– i una presència internacional fins ara força escadussera al festival egarenc. El TNT ens brindarà l’oportunitat de veure, per primera vegada a l’estat, dues destacades peces internacionals: Ways to submit, de l’artista britànica resident a Amsterdam Ira Brand, i All together, del japonès resident a Viena Michikazu Matsune, que acaba de presentar la seva darrera creació al prestigiós festival d’Avinyó (França).

Ambdues peces aborden les relacions humanes des de perspectives ben diferents. La primera, que Marion Beatriu ha titllat de «la més arriscada de la programació», consisteix en una lluita cos a cos entre l’artista i el públic per posar de manifest i analitzar, escènicament, les relacions de poder i submissió entre dues persones. La segona, que després de Terrassa viatjarà al Centro de Cultura Contemporánea Condeduque de Madrid, ens convidarà a reflexionar sobre com ens modelen totes les persones que hem anat coneixent al llarg de la vida.

Imatge promocional de ‘All Together’ de Michikazu Matsune © Elsa Okazaki

Entre les estrenes absolutes, destaquen les coproduccions amb els artistes residents de la passada edició del TNT. Beatriu assegura que després d’uns anys on els creadors semblaven obcecats per les visions i els escenaris apocalíptics, ara comencen a anar més enllà i les seves obres, de mica en mica, esbossen nous inicis i idees de futur més lluminoses. Aquest reinici, segons apunta, està passant per una apel·lació artística als orígens i per reconnectar amb l’essència de la realitat i l’experiència humana.

Així, doncs, artistes tan singulars com Óscar Bueno (Apoyatura), la lusitana-uruguaiana Leticia Skrycky (Las Lámparas) o la companyia catalana Ça Marche (Ruido) –que fa uns mesos va dur la seva obra Los Figurantes al prestigiós Kunstenfestivaldesarts de Brussel·les– presentaran espectacles en els quals es proposa al públic treure capes de complexitat i retornar a l’essència humana. És a dir, a sentir el propi pes, a recrear els sons del món –com si fóssim tècnics de Foley de cinema– o a reunir-nos al voltant d’una foguera.

Altres creadors reflexionaran sobre l’amistat i l’afecte en les relacions humanes, com és el cas dels nous treballs de Las Huecas (Algo de amor) –guardonades amb un Premi Núvol 2021 pel seu anterior espectacle– o de la coreògrafa i ballarina Sònia Gómez (Calidoscòpica). A la peça Proto (SN1806) la coreògrafa i ballarina gallega Janet Novás ens convidarà a renéixer de manera col·lectiva per poder imaginar escenaris més plurals, més lluminosos i menys catastròfics.

Altres artistes també reivindicaran aquesta necessitat de pensar en el futur amb clau positiva, com el tàndem format per Aurora Bauzà i Pere Jou, que duran a Terrassa la peça A Beginning #16161D –estrenada a L’Auditori i que ha captivat els espectadors del Grec Festival–, o la Mariona Naudin, que estrenarà al TNT Songs for the bitch witch women. Una peça amb dramatúrgia de Marc Villanueva Mir i música de Los Sara Fontán, que explorarà l’oralitat de les cançons que es transmeten entre generacions per reivindicar el poder de la veu i de la paraula com a eina de fuga i subversió per part de les dones oprimides i menystingudes durant segles.

En aquesta línia irreverent i reivindicativa, trobarem altres peces fetes per creadores que, des d’una mirada feminista, barregen música, humor i paraules per convidar-nos a la rebel·lió. Parlem de l’obra Gatzara, d’Alba Rihe, o de El carnaval no es alegre de l’artista brasilera Natalia Fernandes. A més, és clar, de Llordes, un pòdcast a la fresca enregistrat en directe per Glòria Ribera i Gemma Polo que celebrarà el vessant més brut i picant del folklore català i que  també s’emetrà per Ràdio Terrassa. 

La peculiar peça Bautismo, de Iara Solano, que té lloc dins d’un jacuzzi, inaugurarà el festival el 28 de setembre i, al llarg de quatre dies, el TNT ens brindarà l’oportunitat de descobrir alguns dels creadors més prometedors del panorama escènic estatal. És el cas de Joan Català, que connectarà amb el llegat ferrer de la seva família a Idiòfona, o el de l’artista malaguenya La Chachi, sorgida de la puixant escena alternativa de Màlaga i que farà el seu primer debut en terres catalanes amb Los inescalables Alpes, buscando a Currito; un espectacle on confronta el pes de la tradició flamenca.

Un any més, el TNT desplegarà la seva programació familiar al TNT Kids, amb tres propostes especialment pensades pels infants: Pràctiques de vol per a les orelles, de Nilo Gallego; la peça per a nadons Preludio, del col·lectiu Desplegándose i, finalment, Ese mundo de ahí, de la companyia els Buque Bólido; un espectacle que anirà acompanyat d’un taller d’escenografia amb materials reciclats, que tindrà lloc un dia abans, per poder-ne construir amb el públic els seus objectes de joc.

L’artista malaguenya María del Mar Suárez “La Chachi” a ‘Los inescalables Alpes, buscando a Currito‘ | Imatge cedida pel festival TNT

Com en altres edicions, el TNT continuarà treballant per endinsar-se i propagar-se per la ciutat de Terrassa i entre els seus col·lectius. Així doncs, enguany s’incorporen nous espais al festival, com el MNACTEC (Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya) o la Masia de Ca n’Anglada i es continuarà treballant amb entitats com l’ONCE, la Taula de Salut Mental de l’Ajuntament de Terrassa, l’Associació de Sords de Terrassa, l’Ateneu Candela o l’Auditori Municipal de Música.

Pel que fa a la promoció dels joves artistes locals, el TNT aprofundeix amb la seva col·laboració amb la Comunitat de Creació Artística El Corralito i apadrina les propostes de la companyia laSADCUM, que a Navaja explorarà la relació de les noves generacions amb el sexe en l’era de la hiperconnectivitat, i del trio d’artistes format per Anna Benet, Valentina Risi i Gil Roca que a Substància creamada se centraran en un format més matèric partint de la ceràmica, l’arquitectura i el so.

Finalment, el TNT ha anunciat les sis persones seleccionades com a artistes residents d’aquesta edició i que l’any 2024 ens presentaran els resultats del seu procés de creació amb acompanyament del festival. Es tracta d’Alberto Cortés, Inès Sybille Vooduness, Nilo Gallego, Norberto Llopis, Núrica Corominas i Park Keito. Tots sis faran una introducció dels seus projectes a la jornada professional que se celebrarà el pròxim 29 de setembre amb la participació de diversos programadors i artistes nacionals i internacionals.

Cal destacar que enguany, l’Ajuntament de Terrassa ha augmentat la dotació pressupostària destinada a finançar el TNT –tasca compartida amb la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Ministeri de Cultura– dels 324.000€ de l’any passat als 370.000. Xifra que, en part, a contribuït a insuflar vida a aquesta aspiració d’internacionalitzar, cada cop més, el TNT.   

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació