El Festus aterra a Torelló

El festival d'arts al carrer de Torelló celebra la seva 26a edició el cap de setmana del 26 i 27 de maig.

El Festus, que enguany té el temps com a fil conductor, se celebra el darrer cap de setmana de maig als carrers de Torelló. El temps se’ns presenta com una moneda de canvi. Tots ens queixem que no tenim temps per perdre o per fer allò que realment tenim ganes defer. Aquest any el Festus ofereix temps, temps per pensar, per ser crítics, per gaudir i per somiar amb 23 propostes multidisciplinàries. Entre el divendres 26 de maig a la tarda i la matinada del dissabte al diumenge, l’Ajuntament de Torelló ha programat una àmplia proposta que abraça la dansa, el circ, el teatre, la música i les arts visuals.

Arnau Obiols Foto: Jana Rosell
Arnau Obiols Foto: Jana Rosell

El coordinador del Festus, Blai Marginedas, ha destacat que el festival es diferencia de la resta perquè se celebra al carrer i pot combinar de forma equilibrada les diferents arts escèniques. “La transdisciplinarietat és un fet únic del Festus, que convida el públic a tornar a sortir de nou al carrer i gaudir del municipi i del seguit d’activitats, la gran majoria de les quals són gratuïtes. El públic ha de venir amb la voluntat de deixar-se sorprendre”, diu Marginedas. 

El festival arrencarà divendres amb un nou espectacle de Guillem Albà. El director d’espectacles com Marabunta, Trau o Calma!, farà tres funcions de Ma Solitud, un espectacle de vint-i-cinc minuts amb què aquest fill de titellaires torna a les seves arrels i que ja vam poder veure a la passada Mostra Igualada. El col·laborador d’Islàndia o expresentador del programa nocturn Celebrem! a TV3, s’endinsa en el petit format i ens capbussa en una vibrant experiència col·lectiva de proximitat. Ma Solitud ens dona la mà per un recorregut que va de la comèdia a la poètica a través dels titelles i la comicitat. La funció posa èmfasi en la importància de la humanitat i la senzillesa. A través d’aquest espectacle, Guillem Albà ha aprofitat l’oportunitat per retre homenatge a les mans i a tot allò que han creat. “Les mans no poden quedar oblidades entre tecles, pantalles i les noves tecnologies d’avui en dia”, explica el còmic. Les actuacions es podran veure el divendres al Pàrquing de l’Arxiu a les 19:30h, 21:00h i 22:30h.

Arnau Obiols serà un dels artistes més esperats al Festus. La seva música franca i sincera beu de la tradició musical pirinenca. Les melodies que elabora en base el seu cant i la bateria ens dibuixen paisatges sonors de la seva terra, la Seu d’Urgell. Vet aquí un músic que projecta a través de la seva música l’aura que desperta la naturalesa. Obiols, que va guanyar el premi Calàndria en l’última edició dels Premis Núvol, va estrenar el seu nou disc Mont Cau a l’Auditori a la tardor, tal com ens explicava el crític Martí Farré a Núvol. Al Festus, Obiols ens presenta El torn dels tons, una nova instal·lació sonora en què l’artista ens porta
a reflexionar sobre la fusta, els arbres i aquells elements que configuren l’entorn de la imatge paisatgística de Torelló. Obiols emprarà una àmplia gamma de sonoritats, entre les quals els torns tindran un paper destacat. A través d’aquests sons viatgem al jardí de l’Espona amb la intenció que el contacte entre les fustes de boix, freixe o faig generin una mena de bosc sonor. Arnau Obiols oferirà quatre actuacions, als Jardins de l’Espona, que es troben repartides entre el divendres a les 20 hores, i el dissabte a les 11.00 h, 17.30 h i 19.30 h.

La companyia D'es Tro presnta la seva obra teatral POI Foto: MaiIbargüen
La companyia D’es Tro presnta la seva obra teatral POI Foto: MaiIbargüen

Com sempre, el circ es manté com una disciplina troncal del Festus. Flying Pikmis, una de les poques companyies arreu del món que practiquen la varietat del trapezi mini-volant, portarà a les places l’emoció del vol, i Manolo Alcántara –Premi Nacional de Circ 2021– ens presentarà l’espectacle arquitectònic Maña, que ja s’ha vist al Sismògarf d’Olot i al festival Moujuïc de Barcelona. Per altra banda, la companyia D’es Tro posarà en escena el seu espectacle Poi, una actuació en la qual les baldufes seran les protagonistes i que enguany ha obtingut el Premi de la Crítica a Millor espectacle d’Arts de Carrer. Finalment, la perxa xinesa tindrà un paper preponderant en l’espectacle que ens oferirà la companyia francesa Cinque entre Nous, el dissabte a les 20 h a la Plaça Nova. 

Els equilibristes de Cirque entre Nous enfilats al màstil xinès. Foto: Festus
Els equilibristes de Cirque entre Nous enfilats al màstil xinès. Foto: Festus

La veu dels SSISSTERS, duet de DJ nascut el 2019 i format per Nerea i Patrícia, ens acompanyarà en el vermut del dissabte amb una actuació que iniciarà a les 12:30 h als Jardins de Can Parella. El grup també serà l’encarregat de tancar el festival amb una actuació la matinada de dissabte a diumenge a les 2:30 h. Abans, l’artista indie, Brigitte Laverne, presentarà el seu nou Luna Nueva; mentre que els rockers britànics de Delta Sleep faran sonar les seves guitarres elèctriques al torn de les 23:45 h. El divendres a la nit actuarà Hatxe & The Curlys, un grup musical que transita entre el soul i el jazz; a continuació serà el torn de Los Manises, un espectacle musical amb traces de surrealisme. Finalment, el grup basc Ezpalak posarà el punt final a la nit amb un concert que s’iniciarà a la 1:30 h. 

Els amants del teatre podran gaudir de Simona de Serendipia Produccions, una obra fosca en la qual la protagonista ens convida a endinsar-nos al fons d’un pou fosc i humit. Simona és la història d’un ésser que se sent estrany, alienat de la societat, incomprès, rebutjat i castigat. La funció es podrà veure tant el divendres com el dissabte a les 23 h al Pati de la Cooperativa. Per altra banda, la companyia Llum de Fideu ens presenta Sfumato, una producció teatral que incorpora una reflexió poètica sobre com ens relacionem amb altres espècies animals a l’espai públic. El nostre cronista d’arts escèniques, l’Oriol Puig Taulé en parlava en aquesta crònica del Sismògraf d’Olot

Yeinner Chicas i Àngel Duran durant la representació de la peça Clinch, una obra que qüestiona la masculinitat preestablerta. Foto: Festus
Yeinner Chicas i Àngel Duran durant la representació de la peça Clinch, una obra que qüestiona la masculinitat preestablerta. Foto: Festus

El Festus no deixa de banda altres disciplines, com la dansa o les arts visuals. Ambae Company ens presenta la peça We live in a box, una funció interdisciplinària on es difuminen les línies entre la dansa contemporània, la música en directe i l’escenografia. L’obra il·lustra com tres individus exploren la seva trajectòria vital enfrontant-se a les seves caixes i a les caixes que comparteixen. En canvi, la companyia Angel Duran Performing Art ens oferirà una peça de dansa trencadora: Cowards, que reflexiona sobre els cànons contemporanis de la masculinitat i que ja vam poder veure al Festival Dansa Metropolitana, tal com recull aquesta crònica de la Júlia Vernet Gaudes.

Pel que fa a les arts visuals, Alba Sanmartí Masdeu ens retratarà amb la seva nova creació: Fent Temps. Per altra banda, el dissabte d’11 h a 14 h, Irena Visa organitzarà la Conselleria de Torelló, un espai en què els ciutadans podran deixar consells durant tot el matí, a partir dels quals s’elaborarà una publicació exclusiva per als ciutadans i visitants de Torelló. Finalment, Roc Parés ens ofereix un taller de ceràmica que anirà acompanyat d’una conferència en què es recorda el seu besavi ceramista.

Podeu trobar més informació del Festus al seu web.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació