Esclat primaveral al Moujuïc

La tercera edició del festival Moujuïc salta de setembre a maig i tindrà lloc durant el pròxim cap de setmana al Castell de Montjuïc.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

Després de dues edicions celebrant-se a mitjan setembre, el festival de dansa i moviment Moujuïc es trasllada de l’ocàs de finals d’estiu a la bonança primaveral, i celebrarà la seva tercera edició els pròxims 20 i 21 de maig. Com és habitual, durant tot un cap de setmana, el Castell de Montjuïc acollirà una àmplia programació de dansa contemporània que no es limitarà només a l’exhibició d’espectacles, sinó que també oferirà residències artístiques, obertures de processos d’assaig i creació i un taller infantil de dansa.  

Les ballarines de ‘Fight’, de la companyia basca La Sala © Etanowski

Aquest nou festival barceloní va néixer el 2021, impulsat per diverses fàbriques de creació de la ciutat, en especial El Graner, centre especialitzat en la dansa i les arts en viu, amb l’objectiu d’apropar la creació contemporània a nous públics i fer la dansa accessible a tothom. El festival també ofereix una molt bona excusa per atansar-se al Castell de Montjuïc, descobrir el seu entorn i vistes privilegiades, i resignificar l’espai d’aquesta antiga fortalesa i presó de la ciutat.

Des de principis del mes d’abril, el baluard ha acollit diversos artistes en residència que presentaran el resultat de la seva investigació i creació escènica a la ciutadania durant els dos dies de festival. Dissabte a la tarda podrem gaudir de Yukedo Yukedo, una instal·lació performativa a les casernes del Castell, ideada per Park Keito a partir de quatre poemes de Takahide Nishiwaki. I diumenge, serà el torn de Bailar o lo salvaje, de Lara Brown, una continuació de la investigació sobre el folklore en els cossos contemporanis que la coreògrafa castellanolleonesa desplega al voltant del projecte Movimiento involuntario, que vam poder veure l’estiu passat al festival Ésdansa de Les Preses.

Tanmateix, la programació d’aquesta tercera edició s’encetarà oficialment el dissabte 20 a la tarda amb la peça Fight, de la companyia basca La Sala, a la terrassa del pati d’armes. Li prendrà el relleu l’obra Aperitivo, de Los Informalls, a l’hornabec o fortificació exterior del Castell. La jornada seguirà amb la peculiar proposta Pelat de Joan Català i es clourà amb el Metaplec, una improvisació coral on participaran artistes de diferents trajectòries i procedències: Glòria Ros, David Climent, Marina Pravkina, el cantant i músic Adriano Galante i el bateria Hoss Benítez.

El duo Los Informalls, format per Pere Joseph i Luis García © Elias Aguirre

Diumenge 21 s’inicia amb una jornada matinal que transcorrerà entre l’espectacle arquitectònic Maña, de la companyia Manolo Alcántara –Premi Nacional de Circ 2021–, que va captivar el públic garrotxí al Sismògraf de fa tot just un mes, i la peça Moving!, de María Ferrer; una col·laboració del festival amb el Centre Cívic El Sortidor, amb participació de persones joves acabades d’arribar al Poble-sec, que realça el doble vessant comunitari i territorial d’aquests equipaments.

Passat el pic del migdia, la companyia de circ Sputniks obrirà el seu procés de creació al públic. Actualment, estan desenvolupant una proposta titulada Projecte K amb K de kol·lectivitat, en col·laboració amb l’Ateneu Popular 9 Barris i el mateix Castell de Montjuïc, en el marc del programa de Creació i Museus impulsat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el Grec Festival de Barcelona. De fet, la proposta final del projecte es podrà veure al mateix Castell de Montjuïc el pròxim 2 de juliol dins de la programació del festival d’estiu.

La tarda acollirà Otempodiz, l’intercanvi entre Moçambic i Euskadi de la companyia basca Ertza, que ja vam veure al Dansa Metropolitana i a la passada edició del festival Mercè Arts de Carrer (MAC), i Meohadim, de la companyia de Jacob Gómez. Ambdues es representaran a la terrassa del Castell, mentre que el solo Molar, de Quim Bigas, es podrà veure al pati d’armes. En paral·lel, a la capella del Castell, es projectarà un documental sobre el procés de creació d’Otempodiz. Prèviament, al matí, els ballarins Deissane Machava i Fenias Nhumai, de la mateixa companyia Ertza, hauran ofert un taller de danses moçambiqueses especialment dirigit a la canalla de 9 a 12 anys.

Escena de l’espectacle ‘Maña’ de la companyia Manolo Alcántara © Jordi Calvet

La jornada, i el festival, es clourà amb la recuperació de Castells a l’aire, de Raquel Klein i Raquel Gualtero, el projecte de Creació i Museus 2022 entre la Caldera i el Castell. Una peça pensada, viscuda i executada íntegrament dins de l’equipament, que el reivindica i hi torna per posar punt final a aquesta tercera edició del Moujuïc.

Els preus de les entrades seran de 9 € per dia i 12 € l’abonament per a tot el cap de setmana. A més a més, totes les entrades donen accés gratuït a la seu de Montjuïc del Museu Etnològic i de Cultures del Món. Torbareu tota la informació al web del festival.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació