Catalunya aixeca el teló o l’art de fer riure

La gala, dirigida per Roger Julià i amb guió d’Adrià Cuatrecases, va homanetjar a Joan Pera i a la resta de còmics i humoristes del país

La XXII Gala Catalunya aixeca el teló ha donat el tret de sortida de la nova temporada teatral reivindicant l’art de fer riure. El passat dilluns, el Gran Teatre del Liceu va acollir l’esdeveniment –i ahir a la nit es va emetre en diferit per TV3–, la gala va comptar amb actuacions, música en directe i fragments de diverses obres. L’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) ha estat l’encarregada d’organitzar l’acte, en un any marcat per la bona salut del sector, després que la temporada passada hagi estat una de les millors de la seva història amb prop de tres milions d’espectadors. Un dels moments més emotius de la gala va ser l’entrega de la Menció Honorífica d’ADETCA a l’actor Joan Pera per tota una carrera dedicada al teatre i al públic. «Em sento honorat i emocionat», va assegurar l’intèrpret.

L’actor Oriol Pla presentant la gala ‘Catalunya aixeca el teló’ del 2023 al Gran Teatre del Liceu. | Eli Don/ACN

Amb la sala plena de gom a gom i un escenari decorat expressament per l’ocasió, el Liceu va acollir la festa d’inici de curs del teatre català, que sota la batuta d’Oriol Pla, i al llarg de pràcticament una hora i mitja, va anar introduint l’humor a través d’una gran varietat de disciplines de les arts escèniques, com és el cas del teatre de text i de gest, el musical, la rapsòdia poètica, el circ, l’òpera o la dansa.

El fil conductor era clar: què passaria si es prohibís l’humor. Per això, des del primer moment els protagonistes de la vetllada van recrear una suposada ocupació del Liceu, com a acte de manifestació en contra de la persecució de l’humor i, conseqüentment, dels seus professionals. En aquest sentit, en diversos moments de la gala es van anar intercalant uns vídeos parodiant entrevistes policials i detencions de tot tipus.

Tortell Poltrona, Judit Martín, Lloll Bertran, Pepa Plana, David Verdaguer, Berto Romero, Carles Xuriguera, Fel Faixedas, Emma Vilarasau o Carles Sans, entre molts altres, van ser alguns dels actors, actrius i humoristes catalans que van contribuït a la ficció d’aquesta història. Pel que fa a l’espectacle en si, dirigit per Roger Julià i amb guió d’Adrià Cuatrecases, va estar farcit de sorpreses al voltant de la comicitat del teatre, fent riure de valent els assistents i, segurament, a molts telespectadors.

Companyies com Campi Qui Pugui, que va fer una incisiva defensa del teatre familiar i que porta els seus espectacles per a tots els públics arreu d’Europa; Rhum&Cia, amb el mateix Roger Julià i el clown Piero Steiner intentant hipnotitzar el músic televisiu Ramon Gener; el còmic Marcel Tomàs amb un hilarant monòleg finlandès; o el tàndem format per l’actor Jordi Vidal i el músic Jordi Cornudella, que van interpretar una brillant cançó de cloenda feta expressament per a l’ocasió, han estat alguns dels números que han contribuït a fer més divertida la vetllada. Tot plegat amenitzat per la música de la big band de Els colors de Duke Ellington i la intervenció estel·lar de la troupe del musical The Producers, de Mel Brooks, comandada pel seu director i protagonista, Àngel Llàcer, pocs dies abans de la seva estrenen al Teatre Tívol de Barcelona.

Joan Pera reben la Menció Honorífica d’ADETCA durant la gala ‘Catalunya aixeca el teló’ del 2023 | Eli Don/ACN

Homenatge a Joan Pera

Un dels moments més emotius, però, va ser l’entrega de la Menció Honorífica Premi Catalunya de Teatre, una iniciativa de l’ADETCA instaurada el 2018 amb la finalitat de reconèixer anualment a persones o entitats rellevants de les arts escèniques. Enguany, aquest guardó ha estat per l’actor Joan Pera, per tota una carrera dedicada al teatre i al públic.

Pera es va mostrar emocionat i va donar les gràcies al públic en diverses ocasions durant el seu discurs. «M’acabeu de donar un premi difícil, pel que lluiten tots, i que parla de Catalunya i el teatre, que és el resum de la meva vida i de molts actors i actrius del país», ha afirmat. Per això, ha assegurat que se sentia «satisfet i agraït», però també una mica «temorós» per aquest reconeixement, tot fent broma de la seva edat, afegint que potser alguns «ja es pensaven que estava mort».

El premiat també va subratllar la voluntat de fer el discurs en llengua catalana «a vegades difícil d’emprar al nostre país», i ha reconegut que «aquest paper» no se’l sabia perquè «no havia fet mai una funció així», «i mira que amb els anys que tinc crec que les he fet totes». Finalment, va admetre que la seva vida sempre ha girat al voltant del teatre.

Acabat el discurs, que es va convertir en un gag al final –simulant que l’actor no acabava mai i que l’havia d’anar a treure de l’escenari una de les realitzadores– el públic es va posar dempeus per ovacionar a Pera. La gala va comptar amb l’assistència de diverses personalitats polítiques com és el cas del president del Govern, Pere Aragonès; la presidenta del Parlament, Anna Erra; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; o l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, entre altres.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació