L’art urbà ha arribat per quedar-se!

L’entitat Difusor ha guanyat el premi Lluís Carulla d’emprenedoria cultural, que els permet tenir un espai dedicat a l'art urbà a la Nau Bostik.

Només cal endinsar-s’hi des de fora o bé entrar-hi de forma subtil per adonar-se que la Nau Bostik és l’espai més berlinès de Barcelona. Murals de tota mena omplen cada racó -fins i tot el bany- d’aquest espai de creació i difusió cultural allotjat a una antiga fàbrica de la Sagrera que s’ha convertit en la seu del Centre d’Art Urbà B-Murals. La raó? L’entitat Difusor, dedicada a impulsar projectes artístics a l’espai públic, ha guanyat el premi Lluís Carulla d’emprenedoria cultural, que els permet tenir un espai per la seva activitat a la Nau Bostik.

I vet aquí la pregunta que ens hem de fer: sabem què és l’art urbà? Segons Ana Manaia, coordinadora de B-Murals, cal distingir entre el grafiti, que té un llenguatge propi, i es fa amb un codi que la resta de gent no acaba d’entendre, i l’art mural, aquella manifestació artística reconeguda i comprensible per qualsevol persona, que és la que està rebent més acceptació en els darrers anys i que segurament ha quedat més desvinculada de la idea de vandalisme. El concepte que engloba tot l’art desenvolupat en espais públics és el d’art urbà o de carrer.

En aquest àmbit, el projecte B-Mulars és una iniciativa pionera, que combina el suport a la creació amb el treball comunitari, educatiu i de difusió d’aquesta disciplina. Això es materialitza en dos espais de la Bostik: per una banda la galeria, que acollirà tres artistes residents l’any i l’exhibició posterior de la seva feina, i per l’altra el taller, amb una programació més canviant d’artistes locals.

El primer resident del nou projecte, és el madrileny Ampparito, que tot i ser un artista urbà conegut pels seus originals murals arreu, en aquesta ocasió, i com que comptava amb un espai interior, s’ha decantat per una exhibició diferent. Es tracta d’un experiment amb banderes, o més aviat, amb teles de colors, que cus, deforma, transforma, crema i fins i tot canvia de color segons es mirin en directe o a través de la pantalla de l’smartphone. “Les teles per si soles no tenen cap significat, però en prenen un de molt important quan les uneixes, ja que passen a ser símbols”. La seva exposició està ja oberta al públic i es podrà visitar fins al setembre.

Així mateix, per celebrar la inauguració del nou espai de B-Murals, fins al dissabte 8 de juny (i especialment dissabte!), s’hi celebra el B-Murals Festival & Conference, que reuneix a més de quinze artistes urbans destacats: el joveníssim Gambin Rot, Greg Jager, Irene López León -imprescindible representació femenina- o l’històric Ilia Mayer entre d’altres. Els trobareu pintant els diversos espais de la Nau Bostik, per renovar el conjunt artístic d’aquest antic espai industrial. També hi haurà conferències, performance, música, tallers i formació per a professionals.

Tant l’artista Ampparito com Ana Maiana coincideixen en la necessitat que l’art urbà es mantingui als carrers. Tots estan d’acord que és un avantatge que cada cop estigui més acceptat. És hora de canviar les coses, l’art és art vingui de dalt o de baix, i això hi ha d’altres indrets que fa temps que ho han reconegut: és l’exemple de París, que fa anys que compta amb un centre especialitzat en aquesta manifestació artística. A la capital francesa, Mont-real o Berlin, hi ha fins i tot barris, on l’art urbà n’és un emblema. I no oblidem l’exemple més proper, el poble lleidatà de Penelles, un referent en matèria d’art urbà, on s’hi celebra el Gargar Festival, que omple la població d’artistes que en decoren murs i façanes. En aquest sentit, la ciutat comtal fa uns anys que ha començat a cedir espai públic a l’art urbà, en llocs com el Parc de les Tres Xemeneies o l’antic teatre Arnau, entre d’altres.

B-Murals vol esdevenir un centre de referència dins el circuit internacional de l’art de carrer. Per tant, Barcelona té ara una oportunitat d’or: convertir-se en ciutat referent d’art urbà. I és que justament la relació entre Barcelona i aquest art en totes les seves expressions, està canviant cada cop més. L’últim exemple el trobem, salvant les distàncies, a la programació d’enguany del Primavera Sound, on un dels caps de cartell ha estat l’artista colombià de música urbana J Balvin… Barcelonines, la revolució de l’art urbà ja és aquí!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació