El projecte cultural ‘Bostik Murals’ guanya el premi Lluís Carulla 2018

27.11.2018

D’entre els dos-cents projectes que s’havien presentat a l’edició d’enguany del premi Lluís Carulla 2018, ‘Bostik Murals’, la iniciativa que pretén crear un nou espai d’art urbà a Barcelona i renovar la imatge de la nau Bostik de la Sagrera, va ser reconeguda com a millor projecte d’emprenedoria cultural. El primer premi, dotat de 60.000 euros i dos anys d’acompanyament empresarial a càrrec de Netmentora Catalunya, és una gran oportunitat per fer créixer el projecte, potenciar un espai artístic amb un ampli ventall d’estils de grafiti i transformar l’entorn de la nau. “Volem dotar el projecte de talent local i internacional d’art urbà per vincular-lo amb el teixit social de la Sagrera i integrar-lo en la ciutat de Barcelona”,  va dir il·lusionat i agraït Xavier Ballaz, representant de ‘Bostik Murals’, durant l’entrega de premis que es va celebrar ahir al vespre a la Capella dels Àngels de Barcelona.

Xavier Ballaz, representant de Bostik Murals, recull el premi de mans del President de la Fundació Carulla, Nicolau Brossa. © Àngel García/Fundació Carulla

El premi Lluís Carulla 2018, per tant, contribuirà a canviar la fesomia de Barcelona, ja que ‘Bostik Murals’ es convertirà en el primer centre d’art urbà de la ciutat. El projecte està plantejat com un pol de creació i reflexió al voltant de l’art urbà en constant transformació, ja que té vocació de barri, de ciutat i, a la vegada, internacional. En uns premis que reconeixen que la cultura és capaç de transformar i transformar-se, el president de la Fundació, Nicolau Brossa, va atorgar el primer premi a Bostik Murals perquè “és un projecte que fomenta la participació, la cohesió social i la creativitat, amb una proposta formativa adreçada a les escoles i que projecta Barcelona en el circuit d’art urbà internacional”.

Integrat per Nicolau Brossa, Jordi Sellas, Laia Gasch, Emilio Álvarez, Isona Passola, Ricard Robles, Núria Basi i Joan Sala, el jurat del Premi també ha reconegut la tasca i la projecció de quatre projectes d’emprenedoria cultural. ‘Versembrant’, una iniciativa que pretén fomentar la consciència crítica dels joves mitjançant el hip hop, i ‘Traces’, una eina de consulta per als ciutadans que agrupa la memòria col·lectiva per fer créixer el coneixement que la societat té del seu patrimoni, van guanyar el segon premi Lluís Carulla 2018. Ambdós projectes van rebre 15.000 euros per fer créixer els seus projectes i dos anys d’assessorament.

Per altra banda, els altres dos projectes finalistes, ‘MockingMe’ –la primera plataforma musical que permet l’escolta i la descàrrega gratuïta de cançons mentre l’artista és remunerat– i ‘Rock’In’ –una estratègia de les Cases de la Música per oferir l’opció als alumnes d’instituts a tocar en un grup de música–, van rebre un accèssit que els permet tenir accés a condicions especials de Crowdfunding a través de Verkami.

La celebració de la gala, plena de gom a gom, va tenir una gran rebuda per part del públic, entusiasmat amb la interpretació de Le nozze di Figaro de Mischa Dohler, pianista i professor titular de la King’s College de Londres, i la seva xerrada sobre art, tecnologia i creació cultural. La seva mirada va servir per donar ales a creadors i emprenedors, que tot i les dificultats que suposa apostar per la cultura per la manca d’inversió de les administracions públiques, ho fan des del convenciment que la cultura és un motor de millora per a la societat. El Premi Lluís Carulla, per tant, tal com va dir la presidenta de la Fundació, Marta Esteve, “és un reconeixement als esforços per fer de la cultura quelcom viu”.