10 coses que no has de fer si tens 40 anys i t’has fet Instagram

Tothom parla d'Instagram i ho vols intentar. Aquí van deu consells per ajudar-te.

Carlota Rubio i Eugènia Güell

Carlota Rubio i Eugènia Güell

Periodistes chill.

L’Instagram és dels pocs canals d’informació que tens per saber què fan els teus fills/filles adolescents amb les seves vides. Vols quedar bé i demostrar que encara pots ser modern/a. Tothom parla d’Instagram i ho vols intentar. Fas fotos de l’Estany de Banyoles amb una posta de sol i et sembla que és prou maca per a compartir-la (t’ho sembla). Sigui pel motiu que sigui, tens més de 40 anys. Per confeccionar aquesta llista hem consultat a la fotògrafa de la casa, Ester Roig. Coses que NO has de fer:

1. Publicar fotografies passades de zoom o borroses. Pot semblar evident, però el modernisme no té fronteres. Apunteu: el zoom acostuma a ser una mala idea, sobretot amb les persones i els paisatges. De debò, no ho feu. Granulareu la cara dels vostres éssers estimats i fareu semblar el Parc d’Aigüestortes el pipicà de sota de casa. Les fotografies desenfocades… bé, res a dir més que les eviteu. I molt menys les justifiqueu dient que és “artístic”. Apreneu a enfocar.

2. Penjar més d’una foto al dia / penjar una foto cada dia. Una foto al dia en vocabulari millennial vol dir ser pesat. Més d’una foto al dia ja ni en parlem. Unfollow directe.

3. Fer servir filtres d’Instagram exageradament. Els noms dels filtres d’Instagram sonen moderns i vénen de gust. Però, per moltes ganes que tingueu d’utilitzar el “Clarendon“, “Gingham” o “Slumber“, si us plau feu-ho amb moderació! Si no ho feu, correreu el risc que una foto bonica d’una posta de sol passi a semblar un dibuix fet amb plastidecors per un infant de sis anys. Si esteu indecisos, el blanc i negre sempre és una bona idea. Això, no:

4. Evitar galeries d’imatges idèntiques entre elles. Heu fet una excursió, us ha meravellat cada detall que heu vist i ho voleu compartir amb el món. Heu fet cinquanta fotografies, i obriu Instagram. Pareu i respireu deu segons. La paraula màgica en aquesta situació és “selecció”. Seleccioneu, perquè penjar deu fotografies del mateix camí, la mateixa muntanya (i a sobre mal enquadrada) no funciona. Feu un exercici de selecció, us sentireu més satisfets i aprendreu que no tot el que voleu penjar és interessant. Recordeu: menys és més.

5. Les selfies han d’estar molt justificades: Pensareu que som unes hipòcrites, que tothom es fa selfies i que vosaltres també teniu dret a participar d’aquest fenomen social. D’acord, sí, però hem vist circular coses que esgarrifen, sobretot provinents d’individus en plena crisi dels quaranta, i Instagram amplifica aquesta sensació de viure una segona joventut. Aprofiteu que teniu la saviesa dels anys i gaudiu d’aquest renaixement jovial amb dignitat. I per cert, el braç ben estirat i ben amunt, o la càmera a l’altura dels ulls. Primeríssims primers plans no calen, i veure tot el coll, tampoc.

6. Evitar sobreexposició dels fills, no els hi feu cap favor. Aquest avís va especialment dirigit a pares i mares. També és extensible a tiets i tietes. Esteu emocionats perquè voleu que tothom vegi com són de bufons els vostres fills o nebots, però feu-nos cas, si aquests són menors d’edat i encara no han desenvolupat l’habilitat de negar-se taxativament a ser els protagonistes de les vostres xarxes, deixeu-los. Si no ho feu, quan siguin grans us espera venjança.

7. Evitar comentar cada foto que pengen els fills (si és que no us tenen bloquejats). El codi social d’Instagram no obliga a comentar totes les fotos. Amb un like és suficient. Les fotos es comenten en casos excepcionals: quan t’encanta tant que ho has de dir o quan tens alguna broma que pot fer gràcia. Ja sabem que la mama creu que sortim guapes i guapos sempre.

8. Quan xafardegeu amics de fills, no poseu like a fotos antigues. Tenir dits sapastres és el pitjor enemic d’un usuari d’Instagram. Sabem que stalkegeu –si no sabeu què vol dir aquesta paraula, feu tard llegint el nostre diccionari–als amics i amigues dels vostres fills o a aquella persona que ha arribat nova a la vostra oficina. No passa res, Instagram existeix per a això, però encara que tothom ho sàpiga hem d’alimentar la mentida de la intimitat: vigileu no ser descoberts i eviteu que se us escapi un like. Si teniu mala sort i us passa, deixeu-lo. La notificació surt igualment i us posareu encara més en evidència traient-lo.

9. La truita de patates que heu fet el diumenge, no li interessa a ningú. Aplicable a altres menjars, a no ser que siguis foodie o t’hagi quedat realment bé. Si és el cas, res de zooms, res d’imatges borroses i màxim fes-ne un story.

10. La diferència entre un story i un post és que el story s’esborra al cap de 24h. No, no és cap error, no ha desaparegut perquè sí. Encara que sembli una ximpleria, cal estar previngut a l’hora de triar si una foto serà un post o una story: No és el mateix! El vostre gat, el menjar que heu fet, una selfie bastant regular o un paisatge que no sigui espectacular, a les stories. Les publicacions d’Instagram estan reservades a contingut de qualitat, no ens feu perdre el temps. Si us poseu nostàlgics i voleu que quedi per la posteritat alguna story, teniu la sort que Instagram us permet destacar-les al perfil. Utilitzeu-los i semblareu experts i expertes en tecnologies (només ho semblareu).

Ens hem vist tan sobrepassades amb la realització d’aquesta llista que ens hem vist obligades a afegir-ne una més sense canviar el titular de l’article. 

11. Controla’t amb els peus de foto. Aquest punt el podem dividir en tres: 
– Les etiquetes no porten ni comes ni apòstrofs. No heu de separar les paraules del coixinet: #siusplau.
– Si de veritat voleu estar al dia, utilitzeu les paraules d’aquest diccionari sense que quedi forçat.
– Si ho podeu fer una mica enginyós, millor. Per posar descripcions excessivament descriptives com “L’amanida de tomàquet i formatge i tonyina d’avui”, poseu una emoticona, però tampoc us passeu. Teniu més de 40 anys i s’ha de mantenir la serietat.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació