‘Peixos’, la primera sèrie en LSC

14.07.2016

“El dret a aprendre l’LSC com a primera llengua és el dret a adquirir el llenguatge de manera natural com qualsevol infant oient i no una simple qüestió d’opinió personal sobre quina pot ser la millor opció per a una persona sorda”, feia notar el lingüista i especialista en LSC, Josep Quer, en un article que vam publicar a Núvol. Tot i que la Llengua de Signes Catalana està reconeguda legalment a l’article 50.6 de l’Estatut d’Autonomia (2006) i a la Llei sobre llengües de signes de l’Estat 27/2007, tal com afirmava en aquest article Quer, la comunitat de signants de LSC no ha tingut uns canvis significatius al seu dia a dia.

La Laura, en Tito i en Cesc, protagonistes de 'Peixos' | Foto: Peixos

La Laura, en Tito i en Cesc, protagonistes de ‘Peixos’ | Foto: Peixos

Per a Pablo Navarro, la LSC és una llengua “està constantment atacada”: d’una banda, perquè no és coneguda per a la majoria de la població, i de l’altra, perquè no és acceptada des del punt de vista pedagògic. Per això, juntament amb un grup de persones socis de l’associació Artistes Sords Units (ASU) ha posat en marxa el projecte de Peixos, una sèrie web que vol no només donar visibilitat a la llengua sinó també mostrar la seva difícil realitat. “La mateixa producció de Peixos ha significat una veritable experiència d’integració, ja que ha estat realitzada per un equip mixt de persones sordes i oïdores”, sostenen els membres del projecte.

Què és Peixos?

La primera temporada de Peixos, feta sense cap tipus de finançament públic o privat, s’ha llançat aquest 2016, després d’haver presentat diversos curtmetratges sobre la LSC en alguns festivals: “La idea de fer una sèrie web ens donava la possibilitat d’oferir una certa continuïtat al projecte i d’arribar a més persones gràcies a Internet”. La sèrie consta d’un total de nou capítols d’uns deu minuts de durada cadascun, i està dirigida per Pablo Navarro i produïda per Anna Domènech, amb un guió escrit pel mateix Navarro, Sam Campos i Frank Vidiella, els quals formen part de l’equip artístic juntament amb Alícia Sort.

A mig camí de la comèdia i el thriller, Peixos ens mostra, a través dels tres protagonistes, els costums, la llengua i les particularitats socials de la comunitat sorda. El primer capítol ens presenta els personatges principals: en Tito, que, després que la xicota el deixi, decideix estudiar interpretació de LSC amb la intenció de sorprendre i recuperar-la, la Laura, veïna d’en Tito, que és sorda i que és qui donarà l’empenta al protagonista perquè s’interessi per la LSC, i, finalment, en Cesc, el futur company de pis d’en Tito, i que es troba pròfug de la justícia per un petit malentès que l’implica en l’assassinat del director del Museu del Prado.

Després de la bona rebuda de la primera temporada, actualment l’equip està immers en la preparació d’una segona temporada: “Com que no teníem finançament, hem tardat dos anys a acabar la primera temporada, ja que ens hi dedicàvem els caps de setmana”, assenyala Navarro, que afegeix que obtenir finançament els ajudaria a accelerar el procés de preparació. “Actualment la sèrie s’està començant a moure i, com a mínim, unes 3.000 persones de mitjana ja l’han vist”, segons el director, que afegeix que li agradaria que persones oïdores també s’hi interessessin i la veiessin.

“Ens han escrit moltes persones per explicar-nos que no coneixien aquesta realitat i que s’hi han aproximat gràcies a Peixos i que tenen interès a aprendre la LSC”, explica amb satisfacció Navarro. D’altra banda, la comunitat sorda també ha rebut amb molt d’entuasisme la iniciativa: “Des que la sèrie s’ha publicat, no hem pagat cap cafè amb llet”, diu entre rialles. Totes aquestes bones crítiques els serveixen per corroborar que el projecte que han engegat té un sentit: ajudar a difondre una realitat sovint imperceptible.

Podeu veure tota la temporada de Peixos al canal de Youtube.