El festival BCNegra celebra 13 anys amb una edició plena de novetats

Carlos Zanón s'estrena com a comissari del certamen, que aquest any té l'assetjament com a leitmotiv

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

Aquest és un any especial per als fans del gènere negre, que entre el 29 de gener i el 4 de febrer tenen una cita ineludible amb la BCNegra 2018. És especial perquè hi haurà perles com James Ellroy, Louise Penny, Don Winslow o Claudia Piñeiro; perquè durant aquests dies tots els autors dormiran al mateix hotel (Regina-Pulitzer); perquè es parlarà d’assetjament (leitmotiv); perquè Carlos Zanón s’estrena com a comissari en substitució del gran Paco Camarasa… i perquè tot això passarà en l’edició número 13 del festival. Els mitòmans noirs ja hem començat a imaginar el cadàver que apareixerà al Regina-Pulitzer…

Per si amb tot això no n’hi hagués prou, l’edició d’enguany s’ha presentat a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, que per dins té alguna cosa de saló prussià, de quadre de Fragonard i de versió en miniatura de la Cambra dels Lords del Parlament britànic, amb una fantàstica taula de disseccions de marbre (la taula) al mig. (Spoiler: no hi ha hagut autòpsia. Només autòpsia figurada expositiva del festival)

Zanón ha presentat la 13a BCNegra acompanyat de Natalia Zaratiegui, creadora de la imatge d’aquesta edició, que deixa de banda els tòpics del detectiu amb gavardina i la fembra atractiva, però també el color groc -en combinació amb el negre- tan característic de les edicions anteriors. Zaratiegui ha inclòs la idea de l’assetjamament en un cartell en què apareix la metròpoli barcelonina amb una barreja de tons blavosos i vianants solitaris que passegen entre edificis angulosos que no només fan l’impressió, en efecte, d’assetjar-nos, sinó que ens recorden una estètica mestissa entre el constructivisme rus i l’expressionisme alemany, amb Metropolis com a referent més evident.

A banda de l’assetjament, que en serà l’eix temàtic sota el lema Gos petit mossega, la BCNegra portarà a la capital catalana patums internacionals de la talla de Don Winslow, Claudia Piñeiro, Massimo Carlotto, Leonardo Padura, Robert Polito, Emma Flint… i sobretot James Ellroy i Louise Penny. Per Zanón, tenir-los al festival “és com tenir Elvis i Joni Mitchell al mateix programa“. També hi trobarem autors com Ernesto Mallo, Marta Sanz, Víctor del Árbol, Lorenzo Silva, Jordi Ledesma, Alicia Jiménez Barlett, Lluís Llort, Andreu Martín, Núria Cadenes i Guillem Frontera, entre d’altres, que formen part d’una suculenta llista que podeu consultar completa en aquest enllaç.

Pedrolo, Fuster i Vázquez Montalbán

Enguany, a més, la BCNegra ret homenatge a dues efemèrides literàries: el centenari del naixement de Manuel de Pedrolo, que va introduir el gènere negre a Catalunya, i el vintè aniversari de la mort de Jaume Fuster, un dels grans impulsors del gènere els anys setanta juntament amb Manuel Vázquez Montalbán. Hi haurà, paral·lelament taules rodones i activitats dedicades a escriptors i disciplines no necessàriament negres, al teatre, al cinema, a la música, a la poesia i al còmic, amb l’actuació de Dani Nel·lo a la Sala Apolo, l’exposició de Jordi Bernet a la Biblioteca Jaume Fuster, les projeccions de pel·lícules als cines Aribau i una festa canalla “amb cervesa gratis” a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm “per recuperar, una mica, la mala fama dels escriptors”.

Una altra novetat, relacionada amb l’eix temàtic i amb la mateixa voluntat continuista de cara al futur, és l’atenció especial dedicada a un Personatge, un Llibre i un Autor. En aquest cas, seran Tom Ripley, el protagonista de les novel·les de Patricia Highsmith; Arte salvaje, la biografia de Robert Polito sobre Jim Thompson; i Jean-Patrick Manchette, pare del néo-polar francès. D’altra banda, James Ellroy recollirà el Premi Pepe Carvalho com a reconeixement a la seva trajectòria; un guardó que ens emplaça a parlar, finalment, de la iniciativa de Literapolisbcn, que ha afegit una nova ruta a la seva gimcana literària inspirada en Tatuaje, la primera novel·la de Vázquez Montalbán on apateix en Pepe. La teniu disponible a un sol clic.

Podríem haver buscat 13 motius per assistir a l’edició 13 i haver-ne fet una llista, però no sols hauria estat difícil pensar la tria, sinó que ja tindrem altres ocasions de pecar per aquesta banda al llarg de l’any. Arribats aquí, el que podeu fer és un cop d’ull al web del festival, entretenir-vos consultant la seva programació completa i començar a ennegrir-vos una mica.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació