‘En altres paraules’

El CaixaForum celebra el festival dedicat a la paraula durant el mes de maig.

Diverses disciplines artístiques s’uniran del 8 al 30 de maig al CaixaForum per celebrar la importància de la paraula: conferències, diàlegs, concerts i espectacles, vermuts poètics, tallers familiars i d’arts escèniques s’organitzaran sota el nom En altres paraules per investigar el rol de la paraula en diverses creacions artístiques. El festival l’ha organitzat la Fundació “la Caixa” juntament amb la productora La Sullivan, i comptarà amb invitats d’honor com Sebastià Alzamora o Mariana Enríquez.

Sebastià Alzamora | Foto: Joana de Querol
Sebastià Alzamora | Foto: Joana de Querol

El festival s’inaugurarà el 8 de maig amb el text de Shakespeare La violació de Lucrècia, interpretat per Mercè Sampietro i Marta Marco. S’inicien així un seguit d’esdeveniments agrupats en cicles, que tracten el tema de la paraula des de diverses perspectives.

Representant la perspectiva periodística, s’ha organitzat el cicle Esmorzars amb periodistes. Dijous 9 de maig Miquel Molina (La Vanguardia) explicarà com es viu el procés de 24 hores d’elaboració d’un diari, i quins factors entren en joc en la selecció de quines notícies es publiquen. Dijous 16 de maig, a la tarda, Sergio Vila-Sanjuán, director del Cultura(s) parlarà de la coordinació d’un suplement cultural. El 23 de maig serà el torn de Neus Tomàs, directora adjunta d’ElDiario.es, i, el 30, el de Roser Perera i Moragues, periodista de Catalunya Ràdio.

Els diumenges, en línia amb l’associació entre àpats i professions, s’organitzaran vermuts poètics: el primer, diumenge 12 de maig, comptarà amb David Carabén, cantant, guitarrista i compositor del grup Mishima, i amb Sebastià Alzamora: les dues estrelles de la cultura catalana conversaran sobre la nostàlgia. El pròxim vermut poètic, el 19 de maig, tindrà a escena a la música Anna Andreu i l’escriptora Sara Torres, amb el títol de ‘La desmesura’. L’últim dels vermuts poètics, el 26 de maig, tractarà el tema de la fragilitat, amb la periodista i escriptora Míriam Cano i el músic Ferran Palau.

No són aquestes, naturalment, les úniques propostes exclusivament literàries que ofereix el festival dedicat a la paraula: el 14 de maig, a ‘Les ferides i la literatura’ es trobaran els dos escriptors Édouard Louis i Roy Galan, un francès i un gallec, ambdós dedicats a l’atac al discurs hegemònic des de l’experiència. Una setmana més tard, el 21 de maig, Guadalupe Nettel, finalista del Premi Internacional Booker, presentarà L’alquímia de la literatura, una breu conferència inèdita sobre com el dolor esdevé art.

Mariana Enríquez
Mariana Enríquez

I, finalment, l’acte que tancarà el festival ho farà en gran: el 28 de maig Mariana Enríquez i Alana S. Portero conversaran a escena sobre literatura i por. Enríquez, argentina, s’ha convertit en una autèntica rock star de la literatura amb la seva unió del llegat llatinoamericà amb el terror de Lovecraft o King. Portero, també escriptora, gaudeix de l’èxit de La mala costumbre, la seva primer novel·la, un èxit de crítica i públic després de presentar-se el 2022 a la fira del llibre de Frankfurt.

La inauguració del festival amb La violació de Lucrècia de Shakespeare, però, no és una excepció: els espectacles i els esdeveniments teatrals tindran pes al llarg del festival: el 16 de maig, per exemple, acollirà Nova York en un poeta, que musicarà el discurs que va fer Lorca a la Residencia de Señoritas en tornar de Nova York. El 19 de maig tindrà lloc Le Concert de l’Hostel Dieu, on s’unirà l’slam poetry amb la música de J. S. Bach. Seguint aquesta línia, també s’oferiran espectacles de Mayte Gómez, el 23 de maig, i de Nicolas Jaar, el 24.

Els caps de setmana acolliran també activitats per als més petits: dissabtes i diumenges representaran l’obertura d’un espai per a la lectura al CaixaForum, espai que serà visitat per artistes diversos els diumenges. També els diumenges s’organitzarà l’activitat Xiuxiueig literari, que jugarà al telèfon amb breus textos literaris, i tots els caps de setmana s’oferiran sessions de Música i cinema en sintonia, que anima els nens a crear peces audiovisuals jugant amb canviar el so que acompanya fragments cinematogràfics.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació