Alicia Kopf guanya el premi Documenta amb ‘Germà de gel’

Alicia Kopf, nom artístic d'Imma Ávalos Marquès (Girona, 1982), és llicenciada en Belles Arts i Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Va publicar el seu primer llibre Maneres de (no) entrar a casa el 2011 gràcies a una Beca Girona Kreas.

El jurat del premi Documenta, format per Pau Vidal, Marina Espasa, Jesús Cartañá, Eric del Arco i Eugènia Broggi i reunit a Barcelona el 25 de novembre de 2015, ha decidit premiar Germà de gel, d’Alicia Kopf, que un cop oberta la plica ha resultat ser Imma Ávalos, per la visió personal del món, una veu narrativa desimbolta i per l’habilitat a l’hora de combinar materials personals amb altres fonts documentals al voltant de la ciència, de l’art i de l’obsessió de la protagonista per l’Àrtic, el fred i el gel. L’obra serà publicada per L’Altra Editorial la propera primavera.

Alicia Kopf | © Pep Herrero

Alicia Kopf, nom artístic d’Imma Ávalos Marquès (Girona, 1982), és llicenciada en Belles Arts i Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Va publicar el seu primer llibre Maneres de (no) entrar a casa el 2011 gràcies a una Beca Girona Kreas.

Maneres de (no) entrar a casa, l’aparent impossibilitat d’entrar a casa –és a dir, la d’accedir a una vivenda digna quan s’és jove – es barreja, per la seva relació quasi sinonímica, amb la impossibilitat de sortir de casa, és a dir, amb la impossibilitat de creuar el llindar de la casa familiar. “Les paraules són impostures, la paraula casa ho és i l’Alicia Kopf  ho sap: la casa no és un espai tancat entre els murs, és més que una construcció arquitectònicament delimitada, la casa és molt més que l’apartament propi amb el que tothom somia”, escriu Anna Maria Iglesia a Núvol. En una societat ideològicament malalta que, tot considerant la casa com a propietat i, per tant,  com a símbol d’èxit personal i social, n’hi impedeix l’accés, “trobar-se com a casa” sembla buidar-se de tot significat. Com trobar-se a casa quan no hi ha casa, quan no només s’han perdut, sinó que mai s’han tingut les claus?

Kopf també va presentar l’exposició individual “Seal Sounds Under The Floor” el 2013 a la Galeria Joan Prats de Barcelona. En aquesta mostra Kopf feia “una reinterpretació de l’imaginari èpic que els testimonis directes i les narracions ficcionals han conformat al llarg del temps al voltant dels intrèpids exploradors polars i les seves expedicions”, explicava.  Anna Maria Iglesia a Núvol. “El que els homes anomenen esperit dels temps és, en el fons, el seu propi esperit, en el qual, sovint deformats, els temps s’emmirallen”, deia Goethe. I és a partir d’aquesta màxima que Alicia Kopf recerca en “l’Edat Heroica” de les curses polars de finals del segle XIX i de principis del XX. L’artista explora l’esperit d’un temps, el nostre, que en el transcurs dels decennis i més enllà dels passats esdeveniments històrics i de la immediatesa del present, veu el seu reflex en aquells anys d’expedicions i d’aventura, de curiosa investigació i desitjades descobertes”.

Kopf ha participat a diferents exposicions col·lectives com ara “Piso Piloto” al CCCB (2015), “Nonument” a la Capella dels Àngels del MACBA (2014), “Fugues” dins el cicle de Sala d’Art Jove FAQ a la Fundació Tàpies (2013), entre d’altres. Ha rebut reconeixements com el premi GAC-DKV a la millor exposició de l’any realitzada per un/a artista jove (2015), o el d’investigació artística de la Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya (2013).

 

 

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació