Nonument: una sospita monumental

15.10.2014

Aquest divendres 17 d’octubre el MACBA acull una conversa i debat a l’entorn de l’exposició temporal Nonument, en què 28 artistes reflexionen sobre les implicacions politiques i simbòliques del monument. El MACBA ha convidat artistes de diverses generacions i àmbits diversos a reinterpretar el llenguatge i la tradició del monument en l’espai públic. Les obres, produïdes especialment per aquesta mostra, es poden veure a l’edifici del Convent dels Àngels fins al 8 de febrer de 2015 i es presenten amb el títol ‘Nonument’ i sota diverses formes: dibuixos, maquetes, publicacions, objectes, textos, vídeos i accions performatives.

Josep Bohigas, comissari de l'exposició 'Nonument' al MACBA

Es podran contemplar les obres de vint-i-vuit artistes en total, entre els quals s’hi poden comptar Antoni Arola, Daniela Ortiz, Francesc Torres, Alicia Kopf —de la qual a Núvol vam parlar d’una de les seves últimes exposicions en aquest article—, Terence Gower, Marc Larrè, Sitesize —format per Elvira Pujoo i Joan Vila-Puig), Marcel Dalmau, entre altres. En les seves produccions, l’espectador podrà captar com els vocabularis artístics reinterpreten la tradició del monument i articulen els imaginaris col·lectius.

L’exposició, inaugurada el 8 de setembre, està comissariada per Josep Bohigas i Bartomeu Marí i té com a objectiu mostrar a l’espectador una reflexió sobre el llenguatge monumental a les ciutats i com incideix en la vida de les persones i en la configuració de l’espai urbà. Per això, està completada amb un seguit d’entrevistes que giren entorn sobre l’actual concepció de l’art en l’entorn urbà, en les quals diverses persones “pensen” críticament la ciutat.

“Davant els diversos processos que, des de sota, estan modificant irreversiblement la vida pública –o potser com a conseqüència d’aquests–, s’observa una aguda revitalització de les retòriques monumentals. Banderes, herois enaltits, instal·lacions públiques, assenyalaments metropolitans…, tota una imatgeria que va petrificar els relats històrics s’escampa pel paisatge de la ciutat i en vulgaritza en molts casos la potència ideològica i simbòlica” sosté Josep Bohigas en un text que hem recollit a Núvol i que podeu llegir aquí. “Els monuments amaguen una certa apropiació de l’espai col·lectiu, un cert segrest de la memòria social, encara que també s’hi percep la dificultat per acollir les pluralitats sense estereotipar-les, l’afany per desterrar qualsevol dubte o incertesa”, diu Bohigas.

Els artises que exposen aquests dies les seves instal·lacions expliciten la sospita que subjau a qualsevol postulat de monumentalitat. Segons els comissaris, “Nonument pretén finalment constituir-se com un laboratori obert sobre la imminent proliferació de símbols que colonitzen els espais reals i virtuals del nostre entorn, una plataforma discursiva que investigui quines són les condicions en les quals els artistes s’incorporen a aquests debats urgents”.

Un dels projectes més interessants que s’exposen a l’exposició és la publicació ¡Cataluña termina aquí! ¡Aquí empieza Murcia! i el seu programa d’activitats associat presentat a la convocatoria del Tricentenari de l’onze de setembre de 1714 per a la concessió de subvencions organitzat pel departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, el document de resolució d’inadmissió del mateix departament, el recurs d’alçada interposat per Sitesize i la resposta administrativa. Elvira Pujol Masip en parla més detalladament en aquest article que publiquem avui a Núvol. 

Aquest divendres 17 d’octubre el MACBA acull una conversa i debat a l’entorn de l’exposició temporal Nonument, en què 28 artistes reflexionen sobre les implicacions politiques i simbòliques del monument. En aquesta activitat hi participaran Francesc Muñoz, professor de Geografia i director de l’Observatori de la Urbanització de la Universitat Autònoma de Barcelona, Juan José Lahuerta, arquitecte i cap de col·leccions del MNAC, i Josep Bohigas, arquitecte i comissari de l’exposició Nonument, que parlaran sobre les diverses maneres en què els llenguatges artístics reinterpreten avui la tradició del monument. A partir de les 19 h es podrà accedir gratuïtament a l’exposició Nonument i a les 19.30 h començarà la conversa a l’Auditori Convent dels Àngels.