Noves convocatòries escèniques i visuals de la Fundació Joan Brossa

El Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa acaba d’obrir les convocatòries de projectes escènics i arts visuals de cara a la temporada 2024-25.

Fins al pròxim 19 de maig, el Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa està obert a rebre projectes en els àmbits de les arts escèniques i les arts visuals per nodrir la seva programació de la temporada vinent. Amb l’objectiu de ser part activa de l’ecosistema de la creació contemporània de Barcelona, el centre ja fa uns anys que, de forma periòdica, convoca una sèrie d’ajuts per a la producció i exhibició d’instal·lacions artístiques, anomenats beques PostBrossa, i per a la creació independent en l’àmbit de les arts escèniques, coneguts com els ajuts Herman Bonnín.    

La terrassa serà el centre neuràlgic del Centre de les Arts Lliures de Barcelona. © Fundació Joan Brossa
La terrassa serà del Centre de les Arts Lliures de Barcelona. © Fundació Joan Brossa

Per aquest 2024, la institució ha desplegat un programa de convocatòries obertes en diversos camps amb una dotació total de 74.000 €. Bona part d’aquests diners van destinats a la nova edició del Programa  d’Investigació Curatorial (P.I.C.) que la Fundació realitza amb la Sala d’Art Jove de la Generalitat de Catalunya i que, recentment, ha anunciat les tres artistes seleccionades enguany: Abril Carretero Balcells, Anna Vilamú i Helena Calafell. No obstant això, aquesta dotació també nodreix les convocatòries d’ajuts a la creació que acaben d’obrir el seu termini de recepció de propostes. 

La quarta edició dels ajuts de projectes escènics Hermann Bonnín premiarà dos projectes destinats a produir-se i exhibir-se durant la temporada 2025-26 de la Brossa. La dotació per a cada projecte és de 15.000 € (més l’IVA corresponent) per a la coproducció d’un projecte escènic vinculat a un artista o col·lectiu professional independent que disposi d’entitat jurídica pròpia. 

El jurat dels ajuts escènics Hermann Bonnín està format per Georgina Oliva i Maria Canelles, codirectores artístiques del Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa; per la gestora cultural Marta Oliveres; pel director i dramaturg Pablo Gisbert, vinculat a la companyia El Conde de Torrefiel; i per Narcís Puig, adjunt a la direcció artística del Festival Temporada Alta. Podeu consultar les bases completes de la convocatòria escènica en aquest enllaç

Pel que fa a les beques PostBrossa, per a la producció i exhibició d’instal·lacions artístiques, la convocatòria d’enguany presenta dues novetats: d’una banda, s’augmenta considerablement el pressupost d’ajut a la producció, que s’enfila fins als 6.500 € de base imposable (quan en passades edicions era de 3.500 €), així com els honoraris per als artistes seleccionats, que arribaran fins als 2.000 € de base imposable (en passades edicions el límit era de 1.500 €); d’altra banda, s’incorpora una nova categoria destinada a projectes instal·latius i performatius pensats per a espais escènics, amb una dotació màxima de 10.000 €.

La nova convocatòria PostBorssa premiarà tres projectes: un dins la nova categoria d’espais escènics i dos en la categoria d’instal·lació per a sala expositiva. Aquestes últimes hauran d’ocupar la singularitat de l’edifici i adaptar-se a les particularitats dels espais de l’antiga fàbrica de la moneda, La Seca, seu del Centre de les Arts Lliures de Barcelona. Tots els projectes presentats hauran de respondre a tres aspectes: que siguin pensats com a instal·lacions adequades a l’espai, que impliquin una interacció amb el públic i que neixin de la genuïna idea brossiana del joc metafòric.

El jurat de les beques PostBrossa està format per Maria Canelles i Georgina Oliva, codirectores artístiques del Centre de les Arts Lliures de la Fundació Joan Brossa; per la directora del MACBA, Elvira Dyangani Ose; per l’artista Tanya Beyeler, vinculada a la companyia El Conde de Torrefiel; per Vicent Fibla, director del Festival Eufònic de les Terres de l’Ebre i El Mèdol, el Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona; per Mar Reykjavik, artista visual i performer seleccionada a la convocatòria 2023-24 de les beques PostBorssa; i per Anna Llopis, curadora de l’exposició Joan Brossa. La sensació mental d’una felicitat completa, actualment en exhibició. Podeu consultar les bases completes de la convocatòria visual en aquest enllaç.

D’aquesta manera, es pretén continuar ajudant a totes aquelles veus que, per la condició d’estar començant a introduir-se en el sector, encara no compten amb l’autoritat o el suport suficient per a desplegar el seu art. A aquest respecte, els responsables de la Fundació asseguren que estan buscant projectes que comparteixin el seu esperit multidisciplinari i que «treballin des dels marges per trobar noves formes poètiques que resignifiquin el teatre i l’art, tal com Brossa va resignificar la poesia».

Les persones interessades a presentar els seus projectes podran fer-ho per via telemàtica a través d’un formulari d’inscripció que trobaran al web del Centre de les Arts Lliures. La resolució de tots els ajuts es farà pública el pròxim 3 de juny. 

Per altra banda, el pròxim 15 d’abril s’obrirà el termini de la segona convocatòria per trobar la imatge i gràfica de la temporada 2024-25. Després de l’èxit de la primera convocatòria, celebrada l’any passat, la Fundació Joan Brossa fa una segona crida a artistes per presentar una proposta de narrativa visual i conceptual que vehiculi la programació de la temporada vinent de La Brossa i que s’ajusti a l’ideari del Centre de les Arts Lliures. Aquesta convocatòria estarà oberta fins al 12 de maig.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació