La vida rural estiuenca

Un repàs a les diferents activitats que el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí ha programat per aquest agost.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, a l’Espluga de Francolí, ha preparat un ampli programa d’activitats ben diverses per aquest mes d’agost. Vetllades nocturnes carregades de música i espectacles, tallers de cuina, pintura i botànica i tot un seguit d’activitats complementàries per acompanyar la visita a tots aquells que vulguin atansar-se a aquest equipament per visitar-lo durant l’estiu.

El MVR proposa una ruta guiada en bicicleta amb l’activitat ‘Cultura ecològica’.

Vespres culturals

Les vetllades culturals arrenquen aquesta primera setmana d’agost amb El Fibló. Una picada directa de poesia per incendiar la ferida, un recital poètic gratuït que se celebrarà el dijous 5 a les 20 h, i que servirà de cloenda de la novena edició del RUSC, el Festival de Poesia de l’Espluga de Francolí. Al recital hi participaran quatre veus femenines: l’actriu i escriptora Juana Dolores Romero, la també escriptora Maria Sevilla, la poeta Dolors Miquel i la flamant guanyadora del Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions, Anna Gas. L’acte finalitzarà amb l’espectacle L’àngel i la infermesa del pensament, un combinat de música i poesia a càrrec d’Ivette Nadal, que explora el món des de la “infermesa”, un terme encunyat pel filòsof Josep Maria Esquirol i que fa referència a la fragilitat essencial.  

Posteriorment, cada dijous d’agost a partir de les 20 h, es repetirà aquest format de vespres culturals que combina espectacles amb música en directe. Així doncs, el 12 d’agost, la coreògrafa Lali Ayguadé i el ballarí Akira Yoshida presentaran una peça de dansa contemporània que empra el llenguatge de la cultura urbana i del brakedance titulada Gizaki (“ésser humà” en basc) i, seguidament, el grup musical Rombo presentarà el seu segon disc: Clara Montse Núria.

El 19 d’agost, l’artista Elvira Prado ens convidarà a endinsar-nos al món de la tradició oral i l’univers mític de la Víctor Català, a través de l’espectacle musical Més lloc per a la fosca, i el 26 d’agost podrem assistir a un doble concert de la cantant Esther Querol i del trio musical Marala; Querol presentarà el seu darrer treball, Les teues ales, de to intimista i amb aires de soul, i Marala partirà de la música d’arrel tradicional per oferir-nos el seu disc debut: A trenc d’alba.

Les tres integrants del trio musical Marala.

Activitats familiars

Si els dijous al vespre és el torn de les activitats culturals, els dimecres a la tarda, de 17 h a 18:30 h, serà el torn de les activitats de divulgació natural organitzades en col·laboració amb l’associació Els Corremarges. Unes activitats i tallers, enfocades a les famílies, per ajudar a recuperar i difondre els usos populars de la vegetació entre adults i infants.

Aquestes activitats familiars arrencaran el 4 d’agost amb Del jardí a la taula: cuinem amb verdures de l’hort i plantes del jardí, un taller de cuina que vol mostrar-nos el valor dels productes frescos de temporada, de les plantes silvestres i de les varietats locals. L’11 d’agost dibuixarem i elaborarem pintures vegetals a l’activitat Pintem amb plantes! Juguem amb colors i pinzells naturals, i el 18 d’agost aprendrem a fer conserves d’aliments al taller Conserves per a tots els gustos: receptes tradicionals i innovadores. Finalment, el 25 d’agost l’últim taller ens ensenyarà a identificar, collir i premsar plantes del nostre entorn per a elaborar el nostre propi Petit herbari.

Els més petits aprendran a fer un herbari gràcies a les activitats familiars del MVR.

Propostes singulars

D’altra banda, durant tot el mes d’agost, el MVR ha programat dues noves sessions del seu cicle de Propostes Singulars, experiències que combinen una visita temàtica al museu amb diferents activitats organitzades per altres agents de l’Espluga del Francolí. En aquesta ocasió, les visites combinades ens ofereixen una excursió en bicicleta al voltant del riu Francolí, i una activitat vitivinícola lligada a la Festa de la Verema de l’Espluga.

El 14 d’agost se celebrarà l’activitat Cultura ecològica, que ens convidarà a reflexionar sobre la cultura de l’aigua i la sobirania alimentària. A través de diverses peces del museu, aprendrem com era la vida rural fa un segle i parlàrem de l’emergència climàtica, l’agroecologia i les energies alternatives per, tot seguit, fer una ruta guiada en bicicleta elèctrica, a càrrec de l’empresa Drac Actiu, que ens mostrarà l’entorn del riu Francolí i de la Conca de Barberà, passant pel Monestir de Poblet i fent parada a la cooperativa Fet a la Conca, on ens oferiran un tast de productes de proximitat.

Coincidint amb la Festa de la Verema, el 28 d’agost, l’activitat Esperit de vi ens endinsarà en la història vitivinícola de la Conca de Barberà amb un recorregut que inclou visites al MVR, a la Fassina Balanyà -antiga destil·leria d’aiguardent de l’Espluga que remunta els seus orígens a la dècada de 1830- i al celler Vidbertus, que ens oferirà un tast de vins de la D.O. Conca de Barberà, caracteritzada per la presència d’un raïm únic, el trepat.

El celler Vidbertus oferirà un tast de vins de la D.O. Conca de Barberà en col·laboració amb el MVR.

Trobareu més informació de totes aquestes activitats i les corresponents pàgines d’inscripció, a la web del Museu de la Vida Rural. Recordeu, a més, que durant tot l’agost, el museu amplia horaris i romandrà obert des de les 10:30 h fins a les 19:30 h, de dimarts a dissabte, i els diumenges i festius, fins a les 14 h.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació