De Vic a Palamós, un Sert poc conegut

L'any 1934 Josep M. Sert va regalar a l’Ajuntament de Palamós el quadre 'La República dels Pescadors', un oli sobre tela que posteriorment va ser manipulat per supriminr-ne el símbol republicà

Clara Cardona

Clara Cardona

Periodista, relacions públiques i gestora cultural.

La Catedral de Vic ha recuperat les pintures de Josep Maria Sert dels quatre evangelistes. Es tracta de quatre obres de grans dimensions (entre 4 i 6 metres) que durant la Guerra Civil, el 1936, van quedar fetes malbé a causa d’un incendi que es va provocar a la catedral. Les obres son propietat del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), però aquest les ha cedides al Bisbat de Vic (qui n’ha cofinançat la restauració juntament amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya) perquè siguin exposades amb la idea de posar en valor al pintor i crear un centre d’interpretació de Sert.

La República dels Pescadors de Josep M. Sert a l'Ajuntament de Palamós © Clara Cardona
La República dels Pescadors de Josep M. Sert a l’Ajuntament de Palamós © Clara Cardona

Josep Maria Sert, pintor i decorador català de projecció internacional, va néixer a Barcelona el 1874 en el si d’una família de rics industrials tèxtils, però va tenir una relació estreta i fugaç amb Palamós -i que molts que som d’allà coneixem del boca-orella-. El 1929, Sert va comprar un mas a la Platja de Castell (una de les millor platges del món, val a dir) com a regal de casament per a la seva dona, Isabelle ‘Roussy’ Mdivani. El va batejar com a Mas Juny i va ser restaurat pel seu nebot, Josep Lluís Sert (un dels artífex del GATPAC). Durant els feliços anys trenta del període d’entreguerres, el Mas Juny va acollir artistes i personatges reconeguts de tot tipus (Marlene Dietrich, Visconti, Francesc Macià, Francesc Cambó o, fins i tot, Coco Chanel). De fet, es diu que d’aquí en van sortir molts dels contactes internacionals pel pintor i pel seu nebot (tot queda a casa, ja ho veieu).

Precisament, el 1934 (l’època dels evangelistes de la Catedral de Vic) Sert va regalar a l’Ajuntament de Palamós el quadre La República dels Pescadors, un oli sobre tela -concretament oli, resina i aliatge en pols d’or fi i pal·ladi (or blanc)- que mesura uns  3 metres per banda aproximadament i que està realitzat amb la tècnica de la grisalla (característica de Sert).

La casualitat va fer que el quadre s’entregués el 12 d’agost de 1935, dies després que morís Alexis Mdivani -el germà de la seva dona- en un accident de cotxe a la comarca mentre conduïa el seu Rolls-Royce cap a França des del Mas Juny (en companyia, val a dir, d’una baronessa de la família Thyssen-Bornesmiza quan, a més a més, tenir cotxe d’ús particular en aquella època era un rara avis, així que va ser sonat).

El quadre -que actualment s’exhibeix a la Sala Noble de l’Ajuntament de Palamós, el mateix lloc on es va exposar des dels seus inicis- representa una barca de pescadors en plena tempesta. Es diu (diuen, diuen, diuen) que un dels pescadors està inspirat en Salvador Dalí, gran amic de Sert i qui també va fer estades al Mas Juny. I, malgrat que no està provat i s’està investigant, també es creu que l’obra incloïa a la part superior dues banderes unides, la catalana i la republicana.

Tampoc se sap del cert què va passar durant la guerra civil amb La República dels Pescadors; alguns creuen que el quadre es va retirar perquè no fos destruït com va passar amb els de la Catedral de Vic, acte que va fer enfurismar Sert i que, potser, va ser un dels detonants perquè passés al bàndol dels nacionals. Ironies del destí, però, l’alcalde de Palamós, Dídac Garrell, a qui va regalar el quadre Sert el 1934 en canvi, va ser afusellat a Girona el 1939 per catalanista.

Josep M. Sert a l'Ajuntament de Palamós

En una acta municipal de 1945 es diu que Sert havia demanat el quadre per restaurar-lo. I amb aquesta excusa, el pintor va proposar a l’Ajuntament canviar-lo per una obra seva sobre Santa Teresa de Jesús que havia estat exhibida al pavelló del Vaticà de l’Exposició Internacional de París el 1937 (la mateixa exposició on es va presentar el Guernica de Picasso). L’Ajuntament d’aleshores, però, no ho va acceptar i aquí tornem on érem abans: s’especula que Sert va retornar el quadre havent canviat el color morat de la bandera republicana pel color vermell actual. A partir d’aquell moment, el quadre va passar a anomenar-se La barca de Catalunya i, d’aquesta manera, desapareixia la simbologia republicana en una època complicada. L’enigma és saber si hi havia pintada la bandera republicana, i si va ser el mateix Sert que va fer aquestes transformacions o les va encarregar a algú altre.

L’estiu passat, des de l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós es van promoure visites sobre “Artistes i Art a Palamós” on una servidora explicava tot això sense preveure que, enguany, La República dels Pescadors podria estar més d’actualitat que mai en context amb aquestes obres de la Catedral de Vic. I encara que l’espai expositiu no sigui tan místic, ja us asseguro que és igual de noble.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació