Panoràmica Pinter

L'actriu Lina Lambert i el dramaturg i traductor Albert Tola impartiran el curs 'Panoràmica Pinter' a la Sala Beckett

Oriol Puig Taulé

Oriol Puig Taulé

Crític i cronista d'arts escèniques. Cap de L'Apuntador.

L’Obrador Internacional de Dramatúrgia de la Sala Beckett ofereix, tal com el seu nom indica, cursos, tallers i seminaris de dramatúrgia, destinats a totes aquelles persones que vulguin iniciar-se o millorar en el món de l’escriptura teatral. Menys habituals, tot i que sortosament cada cop més freqüents, són aquells cursos pensats i destinats a dramaturgs i dramaturgues, directors i directores i actors i actrius. Tots junts en una aula. Aquest és el cas de Panoràmica Pinter, un taller dramatúrgic i d’interpretació que impartiran l’actriu Lina Lambert i el dramaturg i traductor Albert Tola durant els pròxims mesos d’abril i maig. Llegir, analitzar, interpretar, dirigir i rellegir Harold Pinter sempre va bé.  

El dramaturg anglès Harold Pinter.
El dramaturg anglès Harold Pinter.

Harold Pinter (Londres, 1930-2008) és un d’aquells autors inesgotables. La seva ingent activitat com a dramaturg, escrivint per al teatre, la ràdio i la televisió, així com la seva faceta de guionista cinematogràfic, sumada a la riquesa del seu corpus literari i la diversitat d’èpoques i estils que va conrear, el converteixen en un autor ideal per a estudiar i utilitzar com a referent dramatúrgic. La relació de Pinter amb Catalunya ve de lluny, i precisament és la Sala Beckett un dels teatres on més se l’ha representat, partint d’aquella “Tardor Pinter” del 1996 (emulada a la Tardor Sanchis amb què va iniciar aquesta temporada) i en múltiples ocasions següents.

L’actriu Lina Lambert, la més britànica de les nostres intèrprets, va ser amiga personal de Pinter i ella mateixa ha encarnat els seus textos una colla de vegades. Amb el dramaturg i traductor Albert Tola els uneix una bona amistat, que ara pren forma en aquest curs de vint-i-quatre hores (en sis sessions) destinat a tota aquella gent interessada en Pinter, i això és el més important, independentment dels seus nivells d’experiència. El taller serà pràctic i teòric, i tal com m’explica l’Albert, “la teoria vindrà a posteriori de la praxi”. El títol “Panoràmica Pinter” s’emmiralla en l’amplitud del seu corpus, talment un paisatge en Cinemascope, per això els alumnes treballaran una època diferent de l’autor britànic en cada sessió, a partir d’una eina dramatúrgica en concret d’aquell període.

L’ordre vindria a ser una mica el següent: primer es faran exercicis d’escriptura conduïda, després es llegiran escenes de Pinter on apareixen les eines seleccionades i, finalment, es treballaran les escenes de manera actoral. Les pauses (curtes o llargues) i els silencis de Pinter són tant o més importants que les seves paraules, i aquí l’experiència de Lambert i Tola serà de gran ajuda per copsar la importància de tots aquests elements i la seva conjunció. “D’aquesta manera”, continua Tola, “actrius, actors, autores i autors podran experimentar empíricament la relació amb aquella eina d’investigació de Pinter i, en acabat, analitzar-la”. I aquí ve la intenció principal de la parella docent: “No volem que les participants sàpiguen com s’escriu o com s’interpreta, volem que sàpiguen escriure i interpretar”. I rebla: “Que incorporin i integrin les troballes del ric ventall que ofereix Pinter”. És a dir, no és tan important el “com” com el “què”, al qual s’arribarà a través de la pràctica (tant de l’escriptura com de l’actuació).

Lina Lambert i Albert Tola impartiran el curs 'Panoràmica Pinter' a la Sala Beckett.
Lina Lambert i Albert Tola impartiran el curs ‘Panoràmica Pinter’ a la Sala Beckett.

Lambert i Tola treballaran textos provinents de períodes diferents de Harold Pinter, alguns de més clàssics i altres de més avantguardistes, de manera que aquesta “Panoràmica Pinter” passi a ser una panoràmica general de la dramatúrgia. O, en termes de Carles Batlle, passaran “del drama absolut al drama rapsòdic”. Albert Tola defensa que la tècnica que utilitzen dramaturgs i intèrprets és similar, “perquè autors i actors s’han de posar en situació per tal que el personatge parli”, i això s’aconsegueix gràcies a l’estudi i l’experimentació amb la paraula. Els alumnes treballaran a partir de les traduccions al català de Pinter, però tenint la sort de comptar amb una intèrpret com Lina Lambert (graduada a la London Academy of Music and Dramatic Arts) i amb un traductor com Albert Tola, l’anglès original també apareixerà a les sessions del curs.

O sigui que ja ho sabeu: Harold Pinter us espera. Si voleu tenir més informació del curs Panoràmica Pinter podeu consultar el web de la Sala Beckett.

Nota al marge: darrerament, Albert Tola té més feina que mai. Al Teatre Tantarantana es pot veure actualment 17 esbossos des de la foscor, un text del dramaturg alemany Roland Schimmelpfennig traduït per ell mateix i dirigit per Elena Fortuny. I avui dimecres estrena als Teatros del Canal de Madrid Las noches malas de Amir Schrinyan, un text propi que a Barcelona es va poder veure a la sala Dau Al Sec. L’Oriol Osan en va parlar en aquesta crítica. Molta merda per a l’estrena d’avui, Albert!

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació