Oberta la convocatòria del Premi Born de Teatre 2023

El Cercle Artístic Ciutadella de Menorca presenta les bases del XLVIII Premi Born de Teatre, amb una dotació total de 14.000 euros

El Cercle Artístic Ciutadella de Menorca acaba de presentar les bases de la convocatòria del XLVIII Premi Born de Teatre 2023, que en aquesta nova edició es manté com el premi econòmic més generós de l’estat espanyol en la seva disciplina. El guardó dramatúrgic, de caràcter únic, està dotat amb un total de 14.000 euros, a més de la traducció i edició de l’obra guanyadora a les quatre llengües oficials de l’estat espanyol: català, castellà, eusquera i gallec.

Lluïsa Cunillé en el moment de recollir el premi Born de Teatre 2022 © Joan Antoni Gomila
Lluïsa Cunillé en el moment de recollir el premi Born de Teatre 2022 © Joan Antoni Gomila

Continuant amb les novetats introduïdes a l’edició de 2022, enguany només s’acceptarà una peça única per autor, que pot ser desenvolupada de forma individual o feta en col·laboració. L’obra referida haurà de ser escrita en qualsevol de les dues llengües oficials de les Illes Balears, català o castellà, i pot aplicar al guardó amb la condició que no hagi estat premiada, publicada o representada abans del veredicte final del jurat. Per la seva banda, els autors continuaran tenint un petit asterisc pel que fa a la seva participació: no podran presentar-se aquells dramaturgs premiats en les tres darreres convocatòries. Aquesta disposició comporta l’exclusió automàtica de Josep Maria Miró (guanyador del premi el 2020), Luisma Soriano (2021) i Lluïsa Cunillé (2022).

Tots aquells interessats a participar-hi poden enviar les seves propostes dramatúrgiques fins al dia 1 de juny de 2023 a les 23:59h. Un jurat professional, nomenat pel mateix Cercle, anunciarà l’obra i l’autor/a guanyadors el 21 d’octubre de l’any en curs, a l’acte de lliurament del premi que se celebrarà, com és habitual, al Teatre des Born de Ciutadella. Podeu trobar més informació sobre les bases de la convocatòria al web del Premi Born.

A l’edició del 2022, la dramaturga catalana Lluïsa Cunillé va endur-se el guardó per decisió unànime amb El gos, obra que tracta el fracàs de l’educació i la cultura i el desencís del jovent davant un món dominat pels mecanismes de poder. Amb aquesta fita, Cunillé es va convertir en la segona autora a guanyar tres vegades el prestigiós premi teatral, juntament amb Josep Maria Miró, després de ser guardonada en tres dècades diferents amb les obres L’aniversari (1999) i El temps (2010).

Paral·lelament al Premi Born de Teatre, el Cercle Artístic també ha convocat la IX Residència de Creació Teatral, dirigida tant a companyies teatrals com a projectes i muntatges col·lectius. La residència creativa, que tindrà una durada estimada de dues setmanes, entre el 4 i el 18 d’octubre de 2023, oferirà a la proposta guanyadora un espai d’assaig i representació tant per a muntatges de nova dramatúrgia (original i adaptada) com per a muntatges de textos clàssics i contemporanis, així com la possibilitat d’allargar la seva estada a les illes per tal d’assistir als actes del Premi Born de Teatre 2023. A més a més, el Cercle Artístic es compromet a cobrir l’allotjament i el desplaçament dels residents, així com una part de les seves dietes. Com a acte de cloenda de la Residència, la companyia o projecte guanyador es compromet a fer una funció o assaig obert del muntatge teatral, d’afegitó a la realització d’una classe magistral als alumnes d’arts escèniques de l’IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella.

El projecte guanyador de la convocatòria de residències artístiques del 2022 va ser l’obra Es mi fiesta y lloraré si quiero, de la companyia Tripibajo de Valladolid, on s’explorava la relació paradoxal entre una societat hiperconnectada i el puixant sentiment de soledat de la població juvenil, una afecció emocional que normalment s’atribueix a l’última etapa de la vida d’una persona.

Els interessants a participar en aquesta nova edició poden enviar les seves propostes artístiques fins al dia 1 de juny del 2023. El projecte seleccionat, escollit per la Junta Directiva del Cercle Artístic, s’anunciarà públicament un mes més tard, l’1 de juliol de 2023.

Podeu consultar les bases per participar en la residència creativa en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació