La rereescena del Còmic

Els Pirates Teatre celebren el seu vintè aniversari amb l'espectacle 'Els secundaris' al Maldà

Ana Prieto Nadal

Ana Prieto Nadal

Investigadora teatral

Aquesta temporada Els Pirates Teatre celebren els seus vint anys com a companyia. La tardor passada estrenaven la molt brossiana La setena porta al Centre de les Arts Lliures, i ara, amb idèntica despesa energètica i la capacitat de fregolisme intacta, porten a El Maldà Els secundaris, un espectacle ambientat al Paral·lel dels anys vint –més concretament, a un camerino del Teatre Còmic– i que ret homenatge a les actrius i als actors de repartiment i figuració.  

Bernat Cot i Laura Aubert són 'Els secundaris' al Maldà. © Sergi Panizo
Bernat Cot i Laura Aubert són ‘Els secundaris’ al Maldà. © Sergi Panizo

Sempre ve de gust revisitar els gèneres populars i les arts parateatrals que proliferaven al Paral·lel de principis del segle passat i que de tant en tant retornen a la cartellera en formats i registres diversos. Pensem, per exemple, en L’emperadriu del Paral·lel de Lluïsa Cunillé, o en el Parné de Glòria Ribera. L’espectacle de varietats i el “vodevil arrevistat” és el suggeridor teló de fons que Els Pirates, novament amb Adrià Aubert a la direcció escènica, fan servir a Els secundaris per reivindicar les actrius i els actors que ningú mai recorda, però que resulten imprescindibles perquè l’espectacle rutlli i els protagonistes brillin.

L’escenografia d’Enric Romaní evoca un camerino amb tocador i utillatge –la safata de la criada; els maniguets per al número aquàtic i “fresquibiris”–, però també les cametes que desemboquen al temut i alhora cobejat escenari, i fins i tot –gran troballa plàstica– les cordes i els contrapesos per a l’aixecament del teló. Molt ben cuidats estan també el figurinisme i la caracterització, a càrrec de Maria Albadalejo, que assorteix els intèrprets de robeta llampant i mil i un complements per al xou. Cal destacar igualment el complex i acurat disseny de so de Damià Duran, que aporta tot d’informacions –cançons, aplaudiments, crits, xiulades– del que passa a l’escenari, treballat aquí com a extraescena sonora.

Les estrelles del xou –i hàbils dramaturgs!– són Laura Aubert i Bernat Cot, majorment en el rol d’actors secundaris que, sempre menystinguts i intercanviables “Semblem bestiar en una subhasta”–, passen la vida fora de focus i a la vora del precipici –el de la misèria i l’oblit–, maldant per aconseguir unes línies de text o per formar part del cos de ball en un número vistós. Recordem que no fa pas gaire Berta Giraut, des d’un altre lloc i en un to ben diferent, tematitzava el destí o la fortuna de les actrius de repartiment a La segona millor.

Els Pirates Teatre celebren el seu vintè aniversari amb l'espectacle 'Els secundaris'. © Sergi Panizo
Els Pirates Teatre celebren el seu vintè aniversari amb l’espectacle ‘Els secundaris’. © Sergi Panizo

Però, a banda d’interpretar dos còmics malaguanyats, Aubert i Cot assumeixen una infinitat de personatges, molts d’ells per homenatjar els oficis del teatre –hi fan acte de presència, entre d’altres, una expeditiva sastressa, un regidor desorientat i una veterana vedet passada de voltes–, i tracen un retrat d’època que compta amb les intervencions estel·lars d’un emperrucat crític teatral, de la invasiva mare d’una aspirant a artista –“Arregla’t les plomes, que vas feta un pingo, nena”– i, fins i tot, de l’empresari Manuel Sugrañes, que convoca autors i pixatinters a un espectacle de varietats com si es tractés d’un estrenu de Guimerà. En off o fugaçment assumits pels intèrprets, apareixen també la vedet Tina de Jarque, la cupletista Perlita Greco i Josep Santpere, el rei del vodevil. Amb la inclusió de temes com Mingo si vas a París i Tu tens la clau, que cantaven el gran Alady i la tiple de sarsuela Enriqueta Serrano, Els Pirates ens recorden que el Districte Cinquè també s’expressava en català, en un registre d’allò més popular i ric en hibridacions. L’espectacle es presenta ben farcit de referències al Barri Xino d’aquell primer terç de segle, amb les seves sòrdides cases de dormir i les d’alcavoteria, i amb el carrer Conde del Asalto com a paradís del gènere ínfim.

En aquesta comèdia vodevilesca, on té cabuda fins i tot un apunt de sororitat avant la lettre, s’acaba imposant la solidaritat de classe i d’ofici entre actors secundaris que fan de criades i aguantadors de palmeres, “arreplegats i morts de gana” que paguen abrics a terminis i bescanvien actuacions estrafolàries per nits de pensió. Amb un fregolisme delirant, Laura Aubert i Bernat Cot encadenen accions a un ritme frenètic i fan circular els seus personatges –artistes i professionals del món del teatre, però també intrusos i passavolants– per portes i cametes, fent gala d’una admirable vis còmica i esmerçant-hi un sens fi de recursos: instantànies composicions posturals, rictus hiperbòlics, tramposes ubiqüitats i desdoblaments, mutis insospitats, perruques i postissos. Novament ens guanya l’humor blanc i enfiladís d’una companyia bregada en el petit format i amb vint anys d’ofici. Tot un exemple de tenacitat i d’amor per la professió –i la tradició!– teatral.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació