La Mercè 2023: festival de festivals

La Festa Major de Barcelona tindrà lloc entre el 22 i 25 de setembre, amb més de 500 activitats programades i Kíiv com a ciutat convidada.

Pol Torres

Pol Torres

Periodista cultural

Amb gran optimisme i novetats importants, La Mercè, la Festa Major de Barcelona, tornarà a omplir els carrers de la capital catalana. I ho farà amb una programació eclèctica de música, arts de carrer i cultura popular que es repartirà entre els dies 22 i 25 de setembre. La voluntat d’aquesta edició és la de ser una celebració cosmopolita i inclusiva que deixi constància de la riquesa cultural de la ciutat, que enguany tindrà a Kíiv, una ciutat ucraïnesa colpejada per la guerra, com a convidada.

Imatge del Seguici de La Mercè 2022 © Cesc Maymó

L’escriptora Najat El Hachmi, guanyadora, entre altres, del premi Ramon Llull i del Premi Nadal, serà l’encarregada de fer el pregó de la Mercè 2023 el pròxim 22 de setembre. Tal i com ha anticipat ella mateixa, el seu pregó serà un al·legat en favor de la Barcelona literària, àmbit en el qual disposa d’una fructífera carrera centrada principalment en la ficció, però també com a assagista, tot estudiant les tensions i contradiccions socials del món contemporani.

D’altra banda, l’il·lustrador i dibuixant barceloní Chamo San ha estat l’encarregat de crear el cartell de La Mercè d’enguany, que s’inspira en el caràcter coral i col·lectiu de la festivitat i en l’estètica de la cultura underground de la Barcelona dels anys setanta, en especial els fanzines impresos en blanc i negre sobre suport de color. L’obra gràfica, de format molt vertical i plena d’homenatges a cartells anteriors, evoca un gran castell que integra al llarg dels diferents pisos tot un ventall de personatges representatius de la cultura barcelonina, com ara l’escriptora Maria Mercè Marçal, l’actriu Margarida Xirgu, l’artista Ocaña o el pintor Ramon Casas, així com un seguit de personatges imaginaris (fins i tot animals!) de totes les edats, sensibilitats i procedències.

Kíiv, ciutat germana

Com cada any, les festes de La Mercè reserven un lloc d’honor a una ciutat convidada amb l’objectiu d’enfortir els llaços d’amistat i cooperació transnacional. Aquest any, i per decisió unànime de tots els grups municipals, la ciutat escollida és Kíiv, la primera metròpoli en estat de guerra que és convidada a les festes. Com a agraïment a aquesta invitació i per celebrar la flamant germanor, la capital ucraïnesa ha ofert a la ciutat dos gegants que representen els seus prínceps, Olga i Volodymyr, els quals es presentaran al Toc d’inici i passejaran com a convidats a la Cavalcada de La Mercè, al costat de les figures de la ciutat i amb una música i una comparsa especialment creades per a l’ocasió.

D’aquesta manera, el programa de la Festa Major oferirà un tast de la diversitat de les manifestacions culturals d’Ucraïna amb representacions de circ, arts plàstiques, música folklòrica i dansa. Així, els barcelonins podran apropar-se a la dansa tradicional del país eslau tal com s’executen al seu autèntic bressol, el Theater of Ukrainian Folklore ‘Berehynia’, que oferirà un espectacle i un taller obert a tota la ciutadania. D’altra banda, en el marc del Barcelona Acció Musical (BAM) podrem gaudir del concert del quartet DakhaBrakha, un grup sorgit inicialment del centre d’Art Contemporani de Kíiv, i les actuacions musicals dels artistes Maryana KlochkoDaria KolomiecAlyona Alyona, Poly Chain, o Gogol Bordello entre altres.

A totes aquestes propostes cal afegir-hi una exposició de l’artista Maria Primatxenko, una mostra de cinema i vídeo en col·laboració amb la biennal d’art Manifesta 15 en versió original subtitulada en català, i l’Ucraïna Fest, una fira d’artesans i activitats teatrals, dansístiques i musicals que se celebrarà al Palauet Albéniz i comptarà amb la col·laboració d’artistes del país refugiats a Catalunya.

Els espais de La Mercè

Un dels principals objectius de La Mercè 2023 és descentralitzar la festivitat per acostar-la a la ciutadania i als diferents districtes. Com a gran novetat el principal escenari del festival Mercè Arts de Carrer (MAC) serà el parc de l’Estació del Nord, que se suma així als altres espais emblemàtics com el parc de Joan Miró, el Castell de Montjuïc, el Palauet Albèniz o el parc de l’Aqüeducte a la llera del Riu Besòs. Enguany també s’incorpora l’anomenat Oasi MAC, ubicat al nou espai de la superilla del carrer Consell de Cent.

Per la seva banda, el parc de la Ciutadella acollirà la Festa de l’alimentació sostenible Terra i Gust, un espai dedicat a la gastronomia que comptarà amb actuacions musicals, també de Música Mercè; així com la Festa de l’Associat,  el consolidat espai de trobada i celebració del teixit associatiu i comunitari de la ciutat.

Pel que fa a les actuacions musicals, els principals escenaris dels concerts per a grans públics se situaran a la platja del Bogatell i al nou escenari al barri de Les Corts, al carrer de Menéndez y Pelayo, a tocar de l’av. Diagonal. També hi haurà actuacions a la plaça Reial. Respecte a l’any passat, es mantenen els escenaris del Mercè Música al Teatre Grec, als jardins Pla i Armengol i a la plaça Major de Nou Barris, així com altres espais públics populars com el de l’avinguda de la Catedral. Altrament, el BAM es podrà gaudir a l’escenari de la Rambla Raval, el Moll de la Fusta, l’Antiga Fàbrica Estrella Damm i a la plaça Reial, un dels espais recuperats enguany.  

Com és habitual, els actes de cultura popular més tradicionals de La Mercè, com la ballada de sardanes o la jornada castellera s’ubicaran a l’avinguda de la Catedral, la plaça de Sant Jaume respectivament, i la plaça de La Mercè. D’altra banda, l’avinguda Maria Cristina acollirà el tradicional piromusical, i el correfoc i el correfoc de diables infantils tindran lloc al passeig de Gràcia. També podrem gaudir dels espectacles de llum i foc de l’Espigó del Gas.

Un dels espectacles del Mercè Arts de Carrer (MAC) al Parc de l’Aqüeducte © Rafael Rubiales

Cultura, música i carrer

Pel que fa a les propostes musicals, enguany La Mercè acollirà més d’un centenar d’artistes i grups –principalment catalans, però també procedents d’altres latituds– que ompliran els carrers de Barcelona amb tota mena d’accents, ritmes i musicologies. Totes les actuacions seran de lliure accés i es dividiran en tres grans marcs musicals: el Música Mercè, el Barcelona Acció Musical i el festival Acció Cultura Viva. La suma de tots tres permeten gaudir de diversitat de gènere, estils i procedències, aportant gran riquesa musical a la festa Major.

Enguany el festival Música Mercè compta amb una cinquantena llarga de propostes festives, plurals i reivindicatives. La seva directora artística, Gisela Sais, firma una programació paritària amb actuacions tan destacades com la de l’espectacle Mil veus per a Víctor Jara, un concert commemoratiu dels cinquanta anys del cop d’estat a Xile que combinarà textos amb actuacions de joves artistes catalanes i xilenes que interpretaran cançons de Victor Jara. El concert es podrà veure la nit del diumenge 24 a l’Avinguda de la Catedral.

Precisament, aquest espai emblemàtic serà l’escenari de les propostes influenciades per les músiques d’arrel, com ara la Rumba All Star, una festa comunitària i multicultural que retrà tribut a la rumba catalana amb diferents generacions rumberes; o el concert que reunirà dues de les cantaores amb més projecció de l’actualitat: la barcelonina Anna Colom i l’andalusa Ángeles Toledano. Altres actuacions destacades seran l’espectacle de flamenc contemporani de Perrate i el disco-funk de Lalo López Limited Orchestra

Anna Colom | Foto: Laia Serch

Per altra banda, els Jardins del Doctor Pla i Armengol acolliran les actuacions d’aquelles formacions nascudes a les grans escoles musicals de la ciutat: el Conservatori del Liceu, l’ESMUC, el Taller de Músics i la Big Band Jam Session. També hi actuara artistes consolidats amb sonoritats pròpies, com la barreja de neo-soul i jazz africà de Bikôkô, el pop intimista d’Adriano Galante, l’electrònica experimental de la ucraïnesa Maryana Klochko, la música popular de l’argentí Juan Quintero, el jazz modern de l’Albert Sanz Grup o la poesia electrònica de Sabina Witt. D’afegitó, els jardins d’Horta Guinardó acolliran durant la jornada del divendres 22 tres presentacions molt singulars: Selma Bruna inaugurarà l’espai acompanyada del cor amb el qual ha gravat Dorsal, el seu primer disc de pop coral; la vilassarenca Meritxell Nedermann interpretarà els temes del seu segon disc, Suelta; i la rapera Lia Kali presentarà Contra todo pronostico, el seu àlbum de debut.

El Teatre Grec, en canvi, apostarà pel hip-hop combatiu de la porto-riquenya iLe, excorista de Calle 13, i acollirà, també, l’afrobeat i el kuduro de l’angolenya Pongo, així com l’electrònica d’avantguarda de la catalana Marina Herlop, el soul-funk tropical del grup brasiler Bala Desejo i el folk contemporani de l’espectacle 4/323/4, que anirà a càrrec del sextet que formen el grup de música en occità Cocanha i els duos Tarta Relena i Los Sara Fontán.

El parc de la Ciutadella cedirà el Passeig dels Til·lers a un programa heterogeni que comptarà amb concerts tan especials com el de l’activista cultural i productora ucraïnesa Daria Kolomiec, el petardeig festiu del grup andorrà-barceloní Els Senyora i l’electro-pop de Liraz, una cantautora d’origen iranià que fusiona música israeliana moderna amb el sabor únic de les seves arrels perses. També trepitjaran l’escenari dues propostes híbrides i experimentals: per una banda, el flamenc-jazz de Spice Berberechos, i per l’altra, la col·laboració entre el saxofonista madrileny Escandaloso Expósito i els barcelonins Hip Horns Brass Collective, que oferiran plegats una espectable musical que barrejarà jazz, funk i hip-hop.

Altrament, la Plaça Major de Nou Barris tornarà a transformar-se en un gran auditori de música simfònica per acollir les propostes de la Banda Municipal de Barcelona, l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya i VOZES, el projecte de cors i orquestres simfòniques infantils i juvenils per a la integració i la cohesió social, que aquest any col·labora amb la cantant i saxofonista Eva Fernández amb un concert-tribut al saxofonista estatunidenc Wayne Shorter. També hi actuaran Lucía Pulido, amb la seva proposta de música tradicional llatinoamericana, jazz i cúmbia; i el cubà Roly Berrío.

Amb el mar com a acompanyant de luxe, l’escenari Mediterràniament de la platja del Bogatell oferirà dues nits –divendres i dissabte– de música i dansa dedicada especialment al públic jove. La vetllada de divendres començarà amb l’electrorap de BOYE i continuarà amb el pop català del duet Ginestà i la cantant barcelonina Vicco, una de les veus femenines amb més projecció del país gràcies a cançons tan exitoses com Nochentera. El gènere més genuïnament mariner, l’havanera, també s’escoltarà a La Mercè 2023, aquest cop a la plaça de Sant Jaume, amb estils musicals provinents de les dues bandes de l’Atlàntic: de Cuba arribarà Modo Libre, un col·lectiu que renova les havaneres amb influències d’altres estils; i de la Costa Brava podrem gaudir d’Els pescadors de l’Escala, un dels grups més veterans del país.

Enguany, els concerts de les ràdios musicals catalanes estrenen un nou escenari a Les Corts, al carrer Ménendez y Pelayo. Divendres, aquest espai acollirà la programació de CADENA 100 amb la presència de The Sants, Buhos i Abraham Mateo (que formarà parella amb l’eurovisiva Chanel). Dissabte serà el torn de RAC105, que comptarà amb el pop d’Edu Esteve i els ritmes urbans de Triquell, el trap de Lildami, l’electroswing de Doctor Prats i el pop urbà de The Tyets. I, finalment, Europa FM tancarà la programació d’aquest espai el diumenge amb les actuacions de Julen, Mosaic i Portobello. Cal afegir que el dissabte també hi haurà una programació d’ELS40 a l’escenari de la platja del Bogatell, amb les actuacions de Sexenni, Suu, Dani Fernández, Els Catarres i La Fúmiga.

BAM, 30 anys de música emergent

Per celebrar la seva trentena edició, la direcció artística del BAM –capitanejada per la cooperativa L’Afluent– aposta per una quarantena d’artistes i col·lectius provinents dels marges de l’escena musical catalana, estatal i internacional. La programació d’enguany respon a sis grans línies conceptuals que s’entrellacen: la tradició musical revisitada, la música de club i la col·lectivitat, l’autogestió, l’avantguarda i l’experimentació, el nou pop urbà i l’emergència. Com en anteriors edicions, el BAM vol mostrar alternativitats de la música actual tot transgredint gèneres, formats i identitats.

Divendres, al Moll de la Fusta –l’escenari més gran del BAM– hi haurà una gran representació d’artistes queer i col·lectius de la diàspora, començant per la cantant de pop argentina Simona i continuant amb el house-tecno del col·lectiu MARICAS i la música urbana de Luna Ki. Dissabte serà una nit dedicada a les grans raperes, amb les actuacions de Mushkaa, l’estatunidenca Mercury –en el que serà el seu primer concert a l’estat– i la barcelonina Anier. I, per acabar, la nit de diumenge estarà dedicada al mestissatge i a la renovació de la música d’arrel amb propostes de Flamenco Queer, La Cebolla i Baiuca.

D’altra banda, a l’escenari de la Plaça Reial hi actuarà l’artista britànica Anika, que s’estrena a La Mercè després d’haver hagut de cancel·lar el seu concert l’any passat; així com el grup de post-punk-disco polonès Belgrado i el trio madrileny Shego, que omplirà la plaça de ràbia punk per presentar el seu primer àlbum: Suerte, chica, un dels discos més destacats d’aquest any a l’escena indie estatal. En aquest mateix escenari, la resta del cap de setmana podrem gaudir de la música experimental del duet australià Divide and Dissolve, de la sonoritat norantera dels barcelonins Heather, del grup alemany The Notwist, del free jazz del projecte coreano-català Blood Quartet & Dongyang Gozupa, dels sintetitzadors de Maestro Espada i del blues del desert del grup nigerí Etran de L’Aïr.

Aquest any a la programació del BAM també torna el Portugal Alive, una col·laboració entre el consolat de Portugal i la ciutat de Barcelona que busca donar visibilitat a l’escena musical portuguesa. El festival tindrà lloc a la Rambla del Raval la nit del divendres 22, i comptarà amb la DJ afro-portuguesa Nídia, l’artista multidisciplinària Odete i l’artista de neo-soul EU.CLIDES. La multiculturalitat musical a la Rambla del Raval no s’acabarà aquí, però, perquè dissabte se’ns ofereix un cartell ben heterogeni: d’entrada amb la barreja de rap i música folk de la cantant ucraïnesa Alyona Alyona, però també amb el col·lectiu barceloní de ressò internacional The Voodoo Club i l’artista francès d’arrels gregues i corses Johan Papaconstantino, que fusiona el rebético amb R&B i pop francès. Diumenge podrem gaudir del col·lectiu barceloní Abundance, de la fusió entre sintetitzadors i percussió de Dame Area i dels tanzans Queen Asher & Rehema Tajiri.

Finalment, a l’Antiga Fàbrica Damm es podran veure les propostes més emergents i arriscades del BAM. Els concerts començaran a les dues de la tarda del diumenge 24, on podrem escoltar el rock visceral dels Remei de Ca la Fresca. També podrem gaudir dels sons avantguardistes d’Aiko, Adelaida, La Francessa, Nerve Agent i el DJ Bad Legs, considerat un dels màxims exponents del breakbeat estatal. El dilluns 25, en canvi, hi ha prevista una proposta més pop, que començarà amb les sessions de la DJ hispano-veneçolana Verushka i la DJ ruso-danesa oqbqbo. A la tarda actuaran la barcelonina NOIA, el madrileny pablopablo, la DJ ucraïnesa Poly Chain i la productora catalana Claraguilar, que fusiona sons i melodies partint de l’experimentació amb elements operístics.

Diada Castellera de La Mercè © Víctor Parreño

Cultura viva i comunitària

El projecte comunitari Acció Cultura Viva (ACV) arriba a la seva setena edició, i ho celebra amb una programació configurada a partir de la convocatòria oberta a la qual van optar més de sis-centes propostes. Enguany, l’ACV es reubica a diferents espais de Sant Andreu, situant l’escenari principal –més gran i cobert– a la Plaça de Can Fabra, i la jornada de tancament a la Nau Bostik, tot treballant en xarxa amb altres espais del districte.

Durant tres dies hi haurà, entre altres, un espai amb activitats i tallers participatius, una tertúlia sobre models de festivals musicals, la Fira del Disc Independent, espais gastronòmics o programes de ràdio. Pel que fa a la selecció artística, la comissió de Programació i Activitats ha apostat majoritàriament per projectes heterogenis arrelats a la ciutat. Així doncs, el divendres 22 s’estrenarà emplaçament a la Plaça de Can Fabra amb una tríada de dones joves conformat per L’Beel, Masta Quba i KYNE.

L’endemà a la tarda es viuran a l’Escenari Fàbrica les propostes més íntimes i experimentals, amb el solo de Coàgul, el duet d’electrònica preciosista O’o i el free-jazz de Coure. El mateix dia, a la terrassa de l’Ateneu L’Harmonia podrem escoltar la barreja entre la música índia i el flamenc de Mukti, l’indie suau de Marta Knight, el rock amb actitud d’alison DARWIN i el punk festiu de Ruïnosa y las Strippers de Rahola. L’oferta musical del dissabte acabarà, de nou, a la Plaça de Can Fabra amb l’eclecticisme per bandera: amb un homenatge al Senegal i Gàmbia dels KAÏRO BAND, seguit del rock electrònic de Merina Gris, el groove amb consciència social de Rodrigo Laviña y su Combo i la bomba porto-riquenya de Merina y su Melao.

L’ACV culminarà el diumenge 24 a la Nau Bostik, amb un final de festa dirigit a tots els públics a partir de les 12 del migdia. Ho farà amb la ja clàssica Fira Discogràfica Alternativa, un concert de jazz fusionat amb flamenc que comptarà amb la participació de la saxofonista Alba Asina, i un parell d’actuacions d’ànima festiva: el punk reivindicatiu de The SALSA PUNK Orkestra i una sessió de ball de la mà de la DJ DYAMISE SQUAD.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació