La consolidació del Festival Zero

La setena edició del Festival ZERO, impulsat pels Teatres en Xarxa, tornarà a girar per diversos espais escènics de la província de Barcelona del 16 de febrer al 17 de març.

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

L’any 2018, els Teatres en Xarxa, una unió de set equipaments escènics de la província de Barcelona, van impulsar el Festival Zero amb l’objectiu d’acostar, arreu de la demarcació, diverses propostes escèniques innovadores que ajudessin a generar i consolidar públics no gaire habituats a anar al teatre. La creació de públic ha estat una constant del festival al llarg de les set edicions celebrades fins ara. Més enllà de programar espectacles, el festival, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, també ofereix un ampli ventall d’activitats complementàries, des de tallers a col·loquis postfunció.

Eloi Jaume i Biel Rossell a ‘La festa’ de Daniela Feixas i Ricard Soler Mallol. © David Ruano

La cooperació dels Teatre en Xarxa va arrencar l’any 2014 i, des d’aleshores, ha promogut i gestionat la gira de diverses companyies i d’alguns dels espectacles coproduïts amb el Teatre Nacional de Catalunya.  De fet, una d’aquestes coproduccions –la primera en la que els Teatres en Xarxa s’hi han implicat des del principi del procés de creació– serà una de les propostes destacada d’enguany. Parlem de La festa, de Daniela Feixas i Ricard Soler Mallol, un espectacle que recull sis relats sobre sexualitat adolescent en un món dominat per la pornografia que es va estrenar al TNC el passat mes de novembre.

Actualment, formen part dels Teatres en Xarxa els següents equipaments: el Teatre Municipal Cooperativa de Barberà del Vallès, el Teatre Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí, el Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca, el Teatre Clavé de Tordera, el Teatre Auditori de Llinars del Vallès, el Teatre Àngel Guimerà del Vendrell, el Teatre Municipal de Lloret de Mar i el Teatre Principal de Valls. Tanmateix, només cinc municipis dels vuit que integren la xarxa acolliran alguna representació del Festival Zero d’aquest 2024.

La festa es veurà a Llinars i Barberà del Vallès, però també a Tordera, Sant Joan Despí i Sant Andreu de la Barca. Tots cincs municipis també colliran l’espectacle de circ Lady Panda, una creació de Carla Poch i la companyia Mumusic Circus que, més endavant, també passarà pel Trapezi de Reus, la Fira del Circ de Catalunya. El pèndol gegant que protagonitza l’escenografia de Lady Panda donarà el tret de sortida al Festival Zero, el pròxim divendres 16 de febrer al vespre, des del Teatre Auditori de Llinars del Vallès.

Prenent aquest pèndol com a motiu central, la proposta de Carla Poch confrontarà els espectadors amb el vaivé de la vida a través de la música, la dansa, el cant i les acrobàcies i els equilibrismes. La polaritat humana, la confusió social i el pas del anys fan acte de presència a Lady Panda que també ens mostra el desig de recuperar allò perdut i la necessitat de passar pàgina amb el passat per poder avançar en el nostre projecte vital.  

Precisament, un espectacle que ja vam veure al passat Trapezi també serà present al Festival Zero. És el cas del celebrat Solo del pallasso gallec Roi Borrallas que, a finals del 2022, també va passar pel Festival Internacional de Pallassos de Cornellà, amb notable èxit de públic i de crítica. Es tracta d’una proposta intimista on es combinen els titelles i la manipulació d’objectes amb el teatre de màscara i fortes dosis d’humor i comicitat. Solo només es podrà veure els caps de setmana del mes de març a Tordera, Sant Andreu de la Barca i Sant Joan Despí, on clourà el Festival Zero el dia 17 de març al migdia.

Entremig, Llinars i Barberà del Vallès també acolliran dues funcions del celebrat espectacle Un segundo bajo la arena; la peculiar i libèrrima versió de les Bodas de sangre de Federico García Lorca que va suposar el debut, l’any 2022, del joveníssim Col·lectiu Desasosiego. Estrenada oficialment al festival FiraTàrrega de fa dos anys, la proposta també va inaugurar al Festival Z de Girona l’any 2022 i ha fet un parell de temporades al teatre Maldà de Barcelona. Pel camí, ha recollit sonors aplaudiments i s’ha embutxacat el Premi Moritz de FiraTàrrega a la millor estrena de carrer i el Premi al Millor Espectacle NovaVeu dels Premis de la Crítica 2022. És una proposta que acull i sorprèn el públic assistent tot convidant-lo a formar part del convit de les malaguanyades noces que Lorca narra a la seva obra.

En total, cadascun dels cincs teatres participants al Festival Zero d’aquest 2024 acolliran tres espectacles durant les pròximes quatre setmanes. Podeu consultar els horaris i tota la programació al web del festival.   

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació