El Temporada Alta escalfa motors

El Temporada Alta 2024 compta amb 16 espectacles tan nacionals com internacionals amb artistes com Oriol Pla, Isabelle Huppert, Castellucci o Lucia del Greco

Queden uns quants mesos perquè arribi la tardor, però la 33a edició del festival Temporada Alta —el festival d’arts escèniques de referència a les terres gironines— comença a escalfar motors per portar-nos setze noves produccions i coproduccions aquest 2024. D’aquestes setze propostes, una dotzena seran estrenes: vuit estrenes absolutes i quatre estrenes nacionals. La presència internacional també tindrà un pes molt important perquè hi haurà un total de sis coproduccions amb agents de fora de l’estat i, en dues, veurem els fruits de la col·laboració entre artistes catalans i internacionals. Com és habitual, el festival tindrà lloc entre finals de setembre i principis de desembre a les localitats de Girona i Salt, però posteriorment algunes de les seves produccions visitaran alguns teatres de la capital catalana. 

‘Gola’, el nou espectacle d’Oriol Pla i Pau Matas. © Àlex Monner

Salvador Sunyer, director del Temporada Alta, ha destacat la importància de «donar suport i ajudar aquelles produccions d’autoria catalana» que s’estrenaran al llarg del festival. Enguany, hi haurà un total d’onze espectacles d’autoria catalana produïts o coproduïts pel festival gironí com, per exemple, Gola, la nova creació d’Oriol Pla Solina, coescrita per Pau Matas, que són els artífex del celebrat Travy, que no ha parat d’exhaurir entrades des de la seva estrena l’any 2018 i que duia a escena la família Pla Solina al complet. A Gola, que el Temporada Alta coproduirà amb el Teatre Nacional de Catalunya, Pla crearà i protagonitzarà una peça al voltant del concepte de la gola i la vilesa, «de voler aconseguir i assaborir tot el que desitgem», i per trencar amb la creença que «res del que fem és suficient», assegura l’actor barceloní. L’espectacle presentarà diferents llenguatges artístics, com la dansa, el bufó, el clown o el circ, i el seu protagonista cercarà la felicitat perpètua en un món on la salut mental empitjora i augmenta la desigualtat i la desconfiança. 

Una altra de les produccions catalanes que s’estrenarà al Temporada Alta és Pura passió, un monòleg basat en l’obra de la Premi Nobel francesa Annie Ernaux, sobre la passió —gairebé luxuriosa— i l’amor no correspost, adaptada i dirigida per Lucia del Greco —Premi Revelació als XXV Premis de la Crítica— i protagonitzada per Cristina Plazas. En canvi, partint d’una de les llegendes orals més enigmàtiques de les comarques gironines, Jordi Casanovas Premi Nacional de Cultura 2022– presentarà Allà lluny hi ha una caseta, una obra de terror al voltant d’un part natural que es representarà diversos dies en una caseta i, posteriorment, es portarà a la Sala Beckett de Barcelona.

Per la seva banda, el grup Cabosanroque presentarà El castor que plorava, el seu últim espectacle de creació en coproducció amb la Compañía Nacional de Teatro Clásico (CNTC) de Madrid i que es representarà en un espai no convencional per adaptar, de forma molt lliure el cèlebre text de Calderón de la Barca El gran teatro del mundo. Segons assenyala Narcís Puig, adjunt a la direcció artística del Festival Temporada Alta, la proposta de Cabosanroque es regirà per les idees calderonianes de «mirar i ser mirat» i que «el món és un teatre». Després d’estrenar-se a la sala Heartbreak Hotel aquest estiu, en el mar del Grec Festival de Barcelona, Sis hectàrees d’oliveres d’Aina Tur, el projecte guanyador del XVII Premi Quim Masó, també es podrà veure al festival gironí. Es tracta d’un drama sobre fòbies interpretat per Nao Albet i Anna Alarcón

Una de les estrenes sonades serà l’adaptació escènica en forma de monòleg de Bartleby, l’escrivent, una novel·la breu de l’escriptor estatunidenc Herman Melville. El director i dramaturg gironí Llàtzer Garcia serà el responsable d’aquesta adaptació que interpretarà, en la seva estrena absoluta, l’actor Albert Prat. En canvi, la companyia Les impuxibles s’aliaran amb el dramaturg argentí resident a Madrid Pablo Messiez, per estrenar Caramel, una obra on s’abordarà la relació que mantenim els humans amb les substàncies i perquè tendim a voler provar-les, sense caure en la trampa moral de separar les substàncies legals de les il·legals.

Una altra obra que haurem vist al Grec Festival al juliol i que després es podrà veure al Temporada Alta serà la darrera creació col·lectiva de la companyia José y sus hermanas, coproduïda amb el festival barceloní i el Teatre Lliure. Un espectacle sobre les mentides, la por al futur i la necessitat constant d’aparentar que es titularà Morir lo hace todo el mundo. També en coproducció amb la companyia Cascai Teatre, el festival gironí ens oferirà la possibilitat de gaudir de L’orquestra impossible, un espectacle de Marcel Tomàs i Susana Lloret, apte per a tots els públics, que ens convidarà a fer un viatge musical per les orquestres d’arrel tradicional catalana dels anys quaranta i cinquanta amb una sèrie de personatges pintorescos.

La companyia Farrés Brothers i Cia ens oferirà un altre espectacle familiar, creat a partir de les il·lustracions de Cristina Bellemo: Dues ales, on combinaran l’univers particular del seu protagonista amb el dia a dia de la ciutat. Fora dels escenaris, dins de la Catedral de Girona, l’organista Juan de la Rubia acompanyarà musicalment en directe la projecció de la pel·lícula La Passion de Jeanne d’Arc (1928) de Carl Theodor Dreyer, una sessió fílmica coproduïda pel Museu del Cinema de Girona i el festival Temporada Alta. A més a més, com és tradició, el festival produirà el XIV Torneig de Dramatúrgia Catalana, un format que des de la seva primera edició l’any 2011, s’ha estès arreu del món amb rèpliques a Madrid i Buenos Aires.

Isabelle Huppert en una escena de ‘Bérénice’ ©Jean Michel Blasco

De les produccions anteriors del festival que encara segueixen en gira, Sunyer destaca Història d’un senglar (o alguna cosa de Ricard), un monòleg interpretat per en Joan Carreras que aquest estiu es veurà al prestigiós Festival d’Avinyó francès, convertint-se, així, en «la primera obra íntegrament en català en fer-ho». Aquest text del director i dramaturg uruguaià Gabriel Calderón s’ha endut diversos guardons d’ençà de la seva estrena l’any 2020 al Teatre de Salt, com el Premi Max i el Premi de la Crítica de les Arts Escèniques a millor actor principal, el Premi Ciutat de Barcelona per a en Joan Carreras i dos Premis Butaca.

En canvi, L’adversari —espectacle inaugural del Temporada Alta 2022—, adaptació escènica de la novel·la homònima de l’escriptor francès Emmanuel Carrère, dirigida per Julio Manrique, seguirà en gira i farà temporada també aquest 2024 a Barcelona. La flamant guanyadora del Premi a Millor Espectacle del 2023, segons la crítica catalana, la monumental obra de sis hores d’Angélica Liddell, Vudú (3315) Blixen, també seguirà en gira aquesta temporada. Actualment, de les 45 antigues produccions o coproduccions del Temporada Alta, disset estan de gira per Europa, disset més ho fan per Catalunya, nou a la resta de l’Estat Espanyol i dues estan fent una gira mundial. 

Pel que fa a les coproduccions internacionals, després de fer temporada al Théâtre de la Ville de París,  el Temporada Alta 2024 estrenarà a l’estat espanyol Bérénice, una adaptació del clàssic de Jean Racine protagonitzada per la gran Isabelle Huppert i dirigida per Romeo Castellucci. Serà la primera vegada que el reconegut director italià treballarà amb la prestigiosa actriu francesa. Per altra banda, La Veronal estrenarà en exclusiva a l’estat Totentanz- Morgen ist die Frage, una producció dirigida per Marcos Morau que es representarà en espais no convencionals. Amb la dramatúrgia de Roberto Fratini, l’obra tracta sobre el concepte històric de Totentanz, una dansa que neix d’una tradició de l’edat mitjana al voltant de la mort. En canvi, la Needcompany presentarà Un sublime error, un monòleg sobre la soledat dirigit per Jan Lauwers i interpretat per Gonzalo Cunill

Finalment, el projecte europeu liderat per Caroline Barneaud i Stefan Kaegi arribarà al Temporada Alta en un entorn completament nou. Es tracta de Paisatges compartits (Shared Landscapes), una producció on participen set artistes de diferents nacionalitats i disciplines artístiques per desenvolupar creacions escèniques en un entorn natural, una forma de dialogar amb la natura que pel festival, s’ubicarà als boscos de Celrà (Girona). L’esdeveniment es realitzarà al llarg d’un dia i participaran artistes de Suïssa (Stefan Kaegi), Catalunya (El Conde de Torrefiel), Estats Units (Ari Benjamin Meyers), Turquia (Begum Erciyas) i França (Emilie Rousset) d’entre altres.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació