Iniciació en la dramatúrgia

Aquesta primavera Marilia Samper i Marta Aran imparteixen cursos a la Sala Beckett per a aquells que vulguin iniciar-se en l'escriptura dramàtica.

Hem parlat amb Marta Aran i Marilia Samper, dramaturgues a càrrec dels cursos d’iniciació a la dramatúrgia que ofereix la Sala Beckett aquesta primavera. El perfil d’alumne que els interessa no és precisament el d’algú que mai hagi trepitjat un teatre; els cursos estan pensats per aquella gent (la majoria de la humanitat) que, ja amb certa connexió a l’escena, vol escriure i no sap com fer-ho.

La tècnica de la no-tècnica amb Marta Aran

Marta Aran es defineix com a “dona de teatre”, i ho ha fet tot: dirigir, actuar, escriure, fer de drag king. Ha guanyat, entre d’altres, el Premi Max a millor autoria revelació 2020 per Els dies mentits, el premi a Millor Espectacle de Proximitat amb Nua (direcció) i el premi a millor espectacle de carrer Teatre Bcn amb Nit de Reis (adaptació i direcció). Totes aquestes experiències li han aportat una barreja de savieses que ara aplica, en concret, a l’art d’escriure.

Marta Aran. Foto: Luca Rocchi
Marta Aran. Foto: Luca Rocchi

I ho fa amb una perspectiva bastant particular: partint des de la seva pròpia experiència, vol integrar la teoria dramatúrgica i el vessant més pràctic de l’art d’escriure. Els assistents trobaran, a La tècnica de la no tècnica, un curs enfocat a trobar una metodologia que funcioni als futurs escriptors.

Com ella mateixa reconeix, molts cops s’ha vist limitada per només voler escriure quan es troba “en el moment idoni”. Aquesta aspiració porta, sovint, a posposar eternament el moment d’escriure (el món contemporani fa difícils els moments idonis), i un desconeixement dels processos interns no fa sinó augmentar aquest bloqueig. Així, el curs serà un lloc per compartir les experiències individuals amb l’escriptura, i arribar a trobar una tècnica que s’adeqüi als engranatges de cada un dels dramaturgs, tot unint teoria i pràctica, de manera que aquests puguin aprendre a escriure sense esperar eternament l’aparició d’una inspiració divina que guïi el procés.

Construir el camí amb Marilia Samper

Marilia Samper oferirà el curs Construir el camí, que parteix de la seva experiència oferint els cursos anuals a la Beckett, que segueixen una obra des del seu inici a la seva compleció. Per tant, el curs té com a base la problemàtica com allargar una trama, com fer que tots els diàlegs portin a avançar-la sense saturar-se ni perdre el sentit pel camí.

Marilia Samper. Foto: Sala Beckett
Marilia Samper. Foto: Sala Beckett

Però Marilia Samper no té experiència només en la docència: la seva trajectòria és llarga, i també l’ha portat a conèixer la direcció i la interpretació, disciplines que té molt en compte a l’hora d’escriure els textos dramàtics. Alguns dels seus textos teatrals són 405, accèssit del Premio Miguel Romero Esteo i del Premio Marqués de Bradomín 2001; Un verdadero Cowboy, Premi Ciutat de València 2006 i Premi Carlos Carvalho al Brasil; i F3dra, pleasure and pain, estrenat el 2011 a la Sala Beckett, on va tornar amb El que no es diu.

Enfocat a l’escena, Construir el camí unirà text i interpretació, de manera que els assistents veuran els seus textos posats a escena, així com els d’obres referents, per poder entendre millor la relació entre ambdós. Així, i amb constants exercicis d’escriptura per anar guanyant múscul, el curs s’entén com a superació de la por a escriure, guanyant força el fet immediat de posar el llapis sobre el paper.

Podeu consultar la informació sobre els dos cursos al web de la Sala Beckett. Els dos cursos s’impartiran del 18 d’abril al 20 de juny, als dijous. El de Marta Aran serà per les tardes, de les 17 a les 20h, mentres que el de Marilia Samper s’impartirà al matí, de les 11 a les 14h.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació