Els teatres que vindran

L’arquitecte Francesc Guàrdia ha liderat les reformes dels dos nous teatres que obriran portes a Barcelona la temporada vinent: l’Espai Texas i la sala Heartbreak Hotel

Jaume Forés Juliana

Jaume Forés Juliana

Actor, realitzador i gestor cultural

No fa pas gaire que el tancament de sales de teatre a Barcelona copava les principals notícies del sector escènic del país. Ens lamentàvem, en diversos articles, de la desaparició d’espais com La Vilella, el mític Club Capitol de les Rambles, la fugaç i pionera Sala Hiroshima o la històrica Sala Muntaner. La manca d’equipaments escènics d’aforament mitjà a la ciutat comtal és un fet constatat i denunciat, reiteradament, pel sector. Tanmateix, a partir de setembre, Barcelona comptarà amb dues noves sales que estan cridades a trencar aquesta tònica general. Parlem de la sala Heartbreak Hotel, el nou projecte d’Àlex Rigola al barri de Badal, al districte de Sants, i del renovat Espai Texas de Gràcia. Ambdues sales ja han presentat la que serà la seva primera programació. Donem-hi un cop d’ull.

El nombrós equip que lidera la nova etapa de l’Espai Texas, aixecant simbòlicament la persiana de l’equipament | Pau Cortina/ACN

Heartbreak Hotel

Al febrer, el reconegut director escènic Àlex Rigola va anunciar que la temporada vinent obriria una nova sala de proximitat batejada amb el mateix nom de la seva productora: Heartbreak Hotel. Ubicada en un antic magatzem de la plaça de l’Olivereta, la nova sala, de 150 metres quadrats, tindrà un aforament reduït de només 72 persones, semblant al de la caixa escènica que el mateix Rigola va fer construir per a la versió d’Hedda Gabler que vam veure a principis d’any al Teatre Lliure de Gràcia.

Aquest és un format força còmode pel director. D’un temps ençà, Rigola l’ha emprat en diverses ocasions: al monòleg Who is me. Pasolini (Poeta de las cenizas) i a la versió lliure de Vania que, precisament, es va estrenar a la desapareguda Sala Muntaner durant el Grec Festival del 2018. En una entrevista concedida a Núvol arran de l’estrena de la peça dedicada a Pasolini, el mateix director ja vaticinava: «No serà l’última caixa amb què treballaré».

Dit i fet. El pròxim 12 de setembre està previst que arrenqui la primera temporada d’aquesta nova i minimalista sala, justament, amb la reposició del celebrat muntatge d’Hedda Gabler protagonitzat per Nausicaa Bonnín. L’obra estarà en cartell fins al 30 d’octubre amb un repartiment de luxe que, a més de Bonnín, inclou els intèrprets Joan Solé, Miranda Gas, Pol López i Marc Rodríguez.

El nou teatre de Badal, reformat pels arquitectes Francesc Guàrdia i Xavi Massagué, tindrà un escenari de 9 metres de boca per 4 metres de profunditat i serà dirigit pel mateix Rigola i per Irene Vicente, historiadora d’art, directora, dramaturga i productora vinculada als darrers projectes de Rigola i a altres companyies de renom com La Conquesta del Pol Sud o Atresbandes.

A més de l’Hedda Gabler d’Henrik Ibsen, la primera temporada de l’Heartbreak Hotel també recuperarà el monòleg dedicat a Pier Paolo Pasolini amb què Rigola va iniciar aquesta fascinació pels espais reduïts. Who is me. Pasolini, protagonitzat per Gonzalo Cunill, es podrà veure del 20 de febrer al 17 de març de 2024. Entremig, de novembre a febrer, podrem gaudir d’un nou muntatge de L’home de teatre de Thomas Bernhard. Un text clàssic on s’aborda l’ofici de l’artista amb la peculiar ironia de l’autor austríac. Andreu Benito i Àlex Fons protagonitzaran aquest muntatge que partirà de la traducció catalana feta per Bernat Puigtobella, editor de Núvol.

A part d’aquests tres autors consagrats, l’Heartbreak Hotel també programarà, en la seva primera temporada, textos d’autores contemporànies com la novel·lista japonesa resident al Canadà Aki Shimazaki o la dramaturga i directora menorquina Aina Tur. De la primera veurem, d’abril a juny, una adaptació escènica de Lluna plena, protagonitzada pel mateix Andreu Benito, a més de Lluïsa Castell, Miranda Gas i Pep Munné. En canvi, la segona estrenarà, en el marc del Grec Festival 2024, la seva darrera obra: Sis hectàrees d’oliveres, dirigida per la mateixa Aina Tur i protagonitzada per Anna Alarcón i Nao Albet.

Podeu consultar tota la programació i els abonaments disponibles per a la temporada vinent al web de la nova sala Heartbreak Hotel.

Els directors de la sala Heartbreak Hotel, Irene Vicente i Àlex Rigola | Imatge cedida per Heartbreak Hotel

Espai Texas

Al març, un equip intergeneracional provinent de diferents àmbits culturals presentava en societat un ambiciós projecte polivalent per recuperar l’espai dels antics Cinemes Texas del carrer Bailèn, al barri de Gràcia, tancats des de la pandèmia. El nou Espai Texas obrirà les portes a l’octubre i comptarà amb dues sales de cinema, un bar, i un espai destinat a les arts escèniques amb capacitat per a uns 200 espectadors.

La reobertura, amb una reforma encapçalada pel mateix arquitecte que ha dissenyat la sala Heratbreak Hotel, Francesc Guàrdia –qui també es va encarregar de la reforma del Teatre Lliure de Gràcia durant el mandat d’Àlex Rigola–, ha estat possible gràcies a la col·laboració publicoprivada. Al finançament públic (269.363 €), provinent de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministeri de Cultura, cal afegir-hi les aportacions privades dels socis impulsors (237.603 €), a més dels 138.970 € recaptats gràcies a una campanya de micromecenatge on han participat 2.032 persones des del mes de març.

El nou Texas serà gestionat per dues empreses diferents: Cinema Illa Mesina, que s’encarregarà del vessant cinematogràfic del projecte, i Texas Teatre, responsable de la programació d’arts escèniques. Cinema Illa Mesina està formada per la cineasta Isona Passola i el seu fill Joan Teixidor Passola, qui fou conseller del districte de Sarrià-Sant Gervasi pel grup municipal d’ERC fins a l’octubre del 2022. L’empresa escènica, en canvi, la conformen les productores de Dagoll Dagom, Anna Rosa Cisquella i Natàlia Obiols –actualment vinculada a l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC)–; els gestors de la Sala Flyhard Clara Cols, Sergio Matamala i Elisenda Riera; i els membres de la cooperativa de comunicació i gestió cultural Barc Comunicació: Blanca de Carreras, Rubén Garcia, Sem Pons i Andreu Rami.

Aquest és l’equip multidisciplinari que liderarà la nova etapa de l’emblemàtic equipament cultural de Gràcia. A falta de concretar tota la programació, els responsables ja han anunciat que la programació escènica s’encetarà amb la reprogramació d’Austràlia, un text d’Israel Solà, director de la companyia La Calòrica, que va exhaurir entrades a la Sala Flyhard la tardor passada. L’obra, protagonitzada per Ester Cort, Meritxell Huertas, Brian Lehane i Carme Poll, es podrà veure del 18 d’octubre al 26 de novembre.

En paral·lel, l’altre espectacle que inaugurarà l’espai serà la divertida comèdia d’improvisació Pongo, on Judit Martín, al costat de l’Alba Florejachs o la Mónica Ballesteros –depenent del dia de funció–, crearà històries a parir dels «pongos» que el públic porti de casa seva, és a dir, a partir d’aquells objectes decoratius de dubtós gust o utilitat que són presents a totes les cases. L’espectacle ja s’ha vist en diverses localitats catalanes i a l’abril va passar pel cicle de Terrats en Cultura amb notable èxit de públic. A l’Espai Texas, de moment, només hi faran cinc funcions del 13 d’octubre al 10 de novembre: quatre divendres i un dimarts, més concretament el dia 31 d’octubre, vigília de Tot Sants.  

Podeu trobar més informació sobre l’espai i adquirir entrades al web del nou Espai Texas.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació